0 Shares 278 Views
00:00:00
15 Sep

Αλλαγές στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Κατά πόσο θα είναι φέτος υψηλότερες οι τιμες!

12 Σεπτεμβρίου 2019
278 Views

Μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται μια δυναμική ανόδου στις τιμές του αιγοπρόβειου, που φαίνεται να βάζει φρένο στην κατρακύλα των τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε ορισμένες εκμεταλλεύσεις να πωλούν το γάλα τους ακόμα και κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό.

Η «ΥΧ», ήδη από τις αρχές Ιουλίου, με ρεπορτάζ της, είχε προϊδεάσει για θετικές εξελίξεις στη συγκεκριμένη αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται και τεκμηριώνεται βάσει και των όσων μας αναφέρουν οι συντελεστές της αγοράς. Σε αρκετές περιοχές της χώρας φαίνεται ότι φέτος οι αγοραστές θα μπουν πιο δυνατά στη διεκδίκηση μεριδίων γάλακτος, καθώς ο φετινός προγραμματισμός τους έχει γίνει με πρόθεση να αυξηθεί η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιοχές όπου δραστηριοποιούνται λιγοστοί αγοραστές, κάτι που καθιστά τη διαπραγματευτική θέση των κτηνοτρόφων δυσχερέστερη και πιο ασθενική.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «στο παζάρι που γίνεται τώρα, που οι κτηνοτρόφοι παίρνουν ζωοτροφές, αποτυπώνεται ένα θετικό κλίμα. Με σιγουριά όμως θα ξέρουμε τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο, όταν μπουν στην αγορά τα πρώτα γάλατα. Θεωρώ πάντως ότι αυτά που ακούγονται για άνοδο 10 λεπτών είναι ίσως αισιόδοξα, μακάρι όμως να γίνουν πραγματικότητα και να δούμε τιμές των 90 και 95 λεπτών το κιλό -χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και τότε θα πούμε ότι πλέον όλα είναι καλά».

Μειωμένο το ζωικό κεφάλαιο

Αναφορικά με τα αίτια που, όπως όλα δείχνουν, οδηγούν φέτος στην ανατροπή του σκηνικού, ο κ. Μπαϊρακτάρης στέκεται στη συρρίκνωση της παραγωγής γάλακτος και στη μείωση των κοπαδιών τα τελευταία χρόνια: «Κατά την άποψή μου, μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου οδηγήθηκε στη σφαγή, με αποτέλεσμα τώρα να αυξάνεται η ζήτηση του γάλακτος από τις επιχειρήσεις. Ακόμα όμως και σε εκμεταλλεύσεις που τα κοπάδια έμειναν σταθερά, οι παραγωγοί δεν τάιζαν τα ζώα όσο έπρεπε, υιοθετώντας μια λογική συντήρησης του τύπου “να τη βγάλουμε τώρα με την κατρακύλα και βλέπουμε”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί και σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων. «Φαίνεται ότι και το ρουμάνικο γάλα έχει ακριβύνει, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να το χρησιμοποιήσουν ορισμένοι, όπως έκαναν, για παραγωγή φέτας».

Μικρότερο το στοκ

Για εξορθολογισμό της αγοράς μιλά ο πρόεδρος των Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, Νίκος Τάχας. «Πρόκειται για ομαλοποίηση της κατάστασης της αγοράς. Βέβαια, με πληθωρισμό 2%, μια αύξηση 10 λεπτών φαίνεται να υπερβαίνει τις υφιστάμενες συνθήκες της οικονομίας. Ωστόσο, νομίζω ότι η άνοδος της τιμής είναι απόλυτα λογική και επιβεβλημένη, όταν το όριο του κόστους παραγωγής για τους νοικοκυραίους κτηνοτρόφους είναι πάνω από τα 80 λεπτά το κιλό».

Ερωτηθείς, μάλιστα, για τα αποθέματα φέτας στα τυροκομεία, ο ίδιος σημειώνει ότι «χωρίς να έχω επίσημα στοιχεία στη διάθεσή μου, εκτιμώ ότι πέρυσι η παραγωγή μειώθηκε κατά 15%-20%, γεγονός που μεταφράζεται και σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων».

Ψάχνουν ποσότητες οι μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις

Τουλάχιστον 7 λεπτά το κιλό εκτιμά πως θα ανέβει η τιμή παραγωγού στην περιοχή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος: «Καμία σχέση δεν έχει το σκηνικό φέτος με πέρσι. Από τις μεγάλες εταιρείες βλέπουμε ότι κάποιες, όπως π.χ. ο Κολιός, μπαίνουν πιο δυναμικά στη διεκδίκηση ποσοτήτων γάλακτος, ενώ τα τυροκομία αναζητούν περισσότερες ποσότητες». Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν τα συλλογικά σχήματα στον χώρο της κτηνοτροφίας, για να μπορούν οι προβατοτρόφοι να διαπραγματευτούν πιο συμφέρουσες τιμές στις ζωοτροφές και υψηλότερη τιμή στο γάλα που παράγουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Βλέπουμε μια κινητικότητα, ότι οι εταιρείες ρωτάνε για γάλα με ζωηρό ενδιαφέρον. Σε πρώτη φάση εκτιμάται μια άνοδος της τιμής παραγωγού κατά 5 λεπτά. Αυτή την εποχή, πάντως, τα ζώα δεν έχουν ακόμα γεννήσει, οπότε κατά τον Νοέμβριο θα δούμε στην πράξη τις τιμές.

Ένα αίτιο που δημιουργεί περιθώρια αύξησης της τιμής είναι ότι τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα το έχει εγκαταλείψει σημαντικός αριθμός αιγοπροβατοτρόφων και το γάλα έχει λιγοστέψει. Αρκεί άλλωστε να δούμε ότι οι κτηνοτρόφοι που λαμβάνουν συνδεδεμένη δεν ξεπερνούν τους 40.000, πολύ λιγότεροι δηλαδή από όσους κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ».

Πάντως, συμπληρώνει ο ίδιος, όσοι ασκούν εντατική κτηνοτροφία «έχουν κόστος που φτάνει τα 80 – 85 λεπτά, κάτι που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε».

Περιμένουν το αρχικό ενδιαφέρον να γίνει χειροπιαστό οι παραγωγοί

Έντονο ενδιαφέρον για αιγοπρόβειο γάλα από τις τυροκομικές επιχειρήσεις εντοπίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται μέχρι στιγμής σε άνοδο των τιμών: «Ότι υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει όπως επίσης είναι επιτακτική η ανάγκη να ανέβουν οι τιμές. Όμως, προς το παρόν αυτό δε βλέπουμε να αποτυπώνεται σε κάτι χειροπιαστό.

Επιπλέον εκτιμώ ότι πάνω από τους μισούς κτηνοτρόφους της περιοχής δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα ζωοτροφές, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», δηλώνει στην «ΥΧ».

Αξίζει να σημειωθεί και η άποψη που καταθέτει στέλεχος του τυροκομικού κλάδου που δε θέλησε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του ο οποίος υποστηρίζει ορισμένες επιχειρήσεις, υπό το φόβο των ελέγχων για ελληνοποιήσεις, βολιδοσκοπούν τους παραγωγούς με υψηλότερες τιμές, με σκοπό να τις κατεβάσουν εκ νέου εφόσον δουν ότι τελικά τις «παίρνει» να φέρουν εισαγόμενο γάλα…

Πηγή: Ypaithros.gr

You may be interested

Επίδομα θέρμανσης: αύξηση ποσών – Tι εξετάζει η κυβέρνηση για το αγροτικό πετρέλαιο
Αγροτικά Νέα
116 views
Αγροτικά Νέα
116 views

Επίδομα θέρμανσης: αύξηση ποσών – Tι εξετάζει η κυβέρνηση για το αγροτικό πετρέλαιο

agrotesadmin - 14 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης για το επίδομα θέρμανσης αναφορικά με τη νέα χειμερινή περίοδο και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει η…

Χρηματοδότηση για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας γαλακτοκομικών προϊόντων
Αγροτικά Νέα
46 views
Αγροτικά Νέα
46 views

Χρηματοδότηση για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας γαλακτοκομικών προϊόντων

agrotesadmin - 13 Σεπτεμβρίου 2019

Tη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας για γαλακτοκομικά προϊόντα ανακοίνωσε η σύμπραξη Borderlands, που αποτελεί συνεργασία της Νότιας Σκωτίας και της Βόρειας Αγγλίας για την οικονομική ανάπτυξη της…

Καθυστερούν εως και δύο χρόνια οι συντάξειςτων αγροτών
Αγροτικά Νέα
72 views
Αγροτικά Νέα
72 views

Καθυστερούν εως και δύο χρόνια οι συντάξειςτων αγροτών

agrotesadmin - 12 Σεπτεμβρίου 2019

Την έντονη αντίδραση των αγροτών προκαλεί η μεγάλη αναμονή για την απονομή της σύνταξης τους που φτάνει τα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν ότι τα ποσά των…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category