0 Shares 373 Views
00:00:00
21 Mar

Αντιμετώπιση των κατασχέσεων και των βεβαιώσεων των δανείων στις εφορίες των πτηνοτρόφων παραγωγών

21 Μαρτίου 2017
373 Views

Οι πτηνοτρόφοι αγρότες που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτογενή  παραγωγή και έχουν καθυστερημένες οφειλές δανείων διαπιστώνουν με μεγάλη οργή και αγανάκτηση ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους από την εταιρία εκκαθάρισης της πρώην Α.Τ.Ε αυξάνονται συνεχώς, ενώ αποστέλλονται μαζικά  προειδοποιητικές επιστολές που τους καλούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την παρέλευση της οποίας χωρίς άλλη ειδοποίηση θα αποσταλούν για βεβαίωση στις κατά τόπους οικονομικές εφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες πιέσεις δέχονται και παραγωγοί που έχουν λάβει δάνεια από άλλες τράπεζες.

Οι ενέργειες αυτές μας προκαλούν υποψίες και μας προβληματίζουν διότι στο σύνολό τους αποδεικνύονται, σχιζοφρενικές και επιεικώς ανεπίκαιρες στη σημερινή συγκυρία που κυριαρχεί η πολιτική βούληση ευρείας και μαζικής ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη προς ψήφιση νομοθεσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επιπρόσθετα είναι και παράνομες, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων από μία ιδιωτική εταιρεία εκκαθάρισης που διαχειρίζεται τη πτώχευση της πρώην ΑΤΕ.

Ειδικότερα οι ενέργειες αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας και εξαιρετικά σχιζοειδείς, εάν λάβουμε υπόψη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Πολιτικής Ηγεσίας συμπληρωματικό σχέδιο του πιο πάνω εξωδικαστικού συμβιβασμού για βιώσιμη και γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αγροτικών δανείων γενικότερα. Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά βαρύνουν φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ιδιότητα και δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις επικείμενες νομοθετημένες ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Τα παραπάνω δάνεια είχαν χορηγηθεί σε κτηνοπτηνοτρόφους με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για ζημιές τις οποίες υπέστησαν και αποτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ για κάθε παραγωγό και όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ όπως συμβαίνει σε οφειλές άλλων τάξεων.

Έτσι δύσκολα φανταζόμαστε τη στρέβλωση νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πτωχευτική ιδιότητα  να προστατεύονται και προβαίνουν σε ρυθμίσεις μέσα από τη νέα νομοθεσία για δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, αλλά και για μη εγγυημένα, ενώ οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί να μένουν εκτός ρύθμισης και να δέχονται μαζικά κατασχέσεις και βεβαιώσεις των δανείων στις εφορίες.

Για την αντιμετώπιση και αποτροπή αυτής της απαράδεκτης εξέλιξης οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί ετοιμάζονται να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις επιμένοντας στο δίκαιο των αιτημάτων τους.

Γι’ αυτό σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα, ώστε να  αρθεί το μέτρο των κατασχέσεων και των βεβαιώσεων των δανείων στις εφορίες, παράλληλα δε να θεσμοθετηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το παράλληλο σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα αγροτικά δάνεια, ώστε να γίνει άμεσα η διευθέτηση του προβλήματος. Αυτό σημαίνει γενναία ρύθμιση των δανείων από τη πλευρά του Υπουργείου με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει ανάσα στους χιλιάδες κτηνοπτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά την φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη την οποία υπέστησαν σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και την μακροχρόνια οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, έβαλαν θηλιά στο λαιμό των παραγωγών και τους οδηγούν  στον αφανισμό.

Αν πραγματικά πιστεύετε σε αυτά τα οποία καθημερινά διατυμπανίζετε στα  Μ.Μ.Ε για την συμβολή του πρωτογενή τομέα στην έξοδο της χώρας από την κρίση έστω και αυτή την ύστατη στιγμή  δώστε λύση στο θέμα άμεσα διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ αργά.

 

ΜΕ  ΕΝΤΟΛΗ   Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.

Απόστολος Ζιώγας

You may be interested

Τα drones σε ρόλο τσοπανόσκυλου Πηγή: Protagon.gr
Αγροτικά Νέα
55 views
Αγροτικά Νέα
55 views

Τα drones σε ρόλο τσοπανόσκυλου Πηγή: Protagon.gr

agrotesadmin - 21 Μαρτίου 2019

Οι δυνατότητες των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων δεν αφήνουν πλέον ασυγκίνητο κανένα. Τα drones αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες ορισμένες εκ των οποίων κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πριν…

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από 18 έως 19 Μαρτίου
Αγροτικά Νέα
110 views
Αγροτικά Νέα
110 views

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από 18 έως 19 Μαρτίου

agrotesadmin - 20 Μαρτίου 2019

Το ποσό των 480.590,77 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 18/03/2019 έως 19/03/2019  σε συνολικά 133 δικαιούχους. Οι πληρωμές…

Σε ποιες Δενδροκαλλιέργειες και γιατί στρέφονται οι αγρότες
Άρθρα / Απόψεις
168 views
Άρθρα / Απόψεις
168 views

Σε ποιες Δενδροκαλλιέργειες και γιατί στρέφονται οι αγρότες

agrotesadmin - 19 Μαρτίου 2019

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου Oι κακές τιμές σε κάποιες καλλιέργειες σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια είναι οι δύο λόγοι…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category