0 Shares 262 Views
00:00:00
15 Nov

Από τα τέλη Νοεμβρίου νέοι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές για αγρότες και επιχειρήσεις

18 Οκτωβρίου 2019
262 Views

Σημαντικές μειώσεις φόρων αναμένεται να προκύψουν για χιλιάδες αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνεταιρισμούς και άλλες και επιχειρήσεις, με τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για τα εισοδήματα από το 2020 και πέρα. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο επιχειρηματικό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα, στις 15 Οκτωβρίου, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και περισσότερα επενδυτικά κίνητρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δοθεί στην δημοσιότητα για την νέα φορολογική κλίμακα, θα ευνοούνται σημαντικά συνεταιρισμοί, αγροτικές και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται μείωση από 22% σε 9% στον φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται μέχρι τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ισχύει για τις επιχειρήσεις θα επέλθουν από τη οικονομική χρήση του 2020 οι ακόλουθες αλλαγές:

Α. Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.

Β. Μείωση των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ, κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή:

-Ο συντελεστής φόρου 29% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000.01 έως τα 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%.

-Ο συντελεστής φόρου 37% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000.01 έως τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 36%.

-Ο συντελεστής φόρου 45% που εφαρμόζεται σήμερα στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ θα μειωθεί στο 44%.

Επισημαίνεται ότι με τους νέους συντελεστές η φοροελάφρυνση είναι σημαντική, καθώς θα επηρεάσουν αντίστοιχα και την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος που καταβάλλεται μαζί με τις εκάστοτε ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες δεν ισχύει αφορολόγητο όριο, όπως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

Αποδέσμευση ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα

Παράλληλα με τις ελαφρύνσεις λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, σημαντικές οικονομικές διευκολύνσεις αναμένεται να φέρει και η αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών από το φορολογητέο εισόδημα, την οποία προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης, με διαδοχικές συνεντεύξεις του σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις αρχές του Οκτωβρίου.

Πλέον, εξετάζονται όλα τα δεδομένα από την τριετή εφαρμογή του καθεστώτος που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 βάσει του φορολογητέου εισοδήματος που δηλώνουν, αρχικά του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου.

Επί του θέματος στελέχη του υπουργείου Εργασίας διατυπώνουν την άποψη πως το ισχύον σύστημα φαίνεται να ανοίγει διπλή «τρύπα» στα έσοδα, τόσο στα φορολογικά όσο και στα ασφαλιστικά, καθώς παρέχει «κίνητρα» για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα δικαιότερο πλαίσιο, πιθανότατα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αναμένονται για μετά τη δημοσίευση των αναμενόμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβούλιου της Επικρατείας  για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι εισηγήσεις του οποίου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις τόσο για την ενοποίηση όλων των Ταμείων, όσο και για το ύψος, τον υπολογισμό και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Υπό επεξεργασία βρίσκονται διάφορα σενάρια, με βασικό στόχο οι εισφορές να υπολογίζονται και να εισπράττονται ανεξάρτητα από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα. Σε αυτά τα πλαίσια εξετάζονται:

-Η κατάργηση του ανώτατου ορίου που ισχύει σήμερα για το ασφαλιστέο εισόδημα και η θέσπιση ενός χαμηλότερου (σήμερα το ανώτατο ετήσιο ασφαλιστέο εισόδημα είναι στα 78.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται στο δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).

-Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα. Μελετάται, δηλαδή, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, ώστε να υπολογίζονται στη συνέχεια οι εισφορές της επόμενης χρονιάς. Σήμερα οι εισφορές υπολογίζονται στο 100% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους.

Αύξηση συναλλαγών με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα

Παράλληλα με τις φορολογικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζονται και αλλαγές στον τρόπο κατοχύρωσης του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτείται να συγκεντρώνουν αποδείξεις για αγορές με κάρτες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα ύψους που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος που δηλώνουν, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα παραπάνω κίνητρο, προκειμένου να ζητούν την έκδοση απόδειξης για τις αγορές τους, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή.

Σήμερα για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) ή μέσω e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Με την επιβολή συντελεστή 30% οριζόντια στο εισόδημα, οι φορολογούμενοι για να κερδίζουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

agro24.gr

You may be interested

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες – Τι προβλέπει η συμφωνία με ΕΤΕπ
Αγροτικά Νέα
72 views
Αγροτικά Νέα
72 views

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες – Τι προβλέπει η συμφωνία με ΕΤΕπ

agrotesadmin - 14 Νοεμβρίου 2019

Ουσιαστική βοήθεια στους αγρότες μέσω χαμηλότοκων δανείων προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό στη γεωργία και…

Ποιες πληρωμές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα είναι ακατάσχετες
Αγροτικά Νέα
197 views
Αγροτικά Νέα
197 views

Ποιες πληρωμές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα είναι ακατάσχετες

agrotesadmin - 13 Νοεμβρίου 2019

Αναλυτικές οδηγίες από τα συναρμόδια υπουργεία ζητά, μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) σχετικά με τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, όπου…

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Έρχεται η κακοκαιρία «Βικτώρια»
News
86 views
News
86 views

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Έρχεται η κακοκαιρία «Βικτώρια»

agrotesadmin - 11 Νοεμβρίου 2019

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το μεσημέρι της Τρίτης (12/11/2019) και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category