0 Shares 336 Views 1 Comments
00:00:00
22 Jun

Αποστόλου: 2,9 δισ. ευρώ σε 650.000 δικαιούχους το 2017

8 Ιανουαρίου 2018
336 Views 1

Σε περίπου 2,9 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρήματα που πλήρωσε, σε περισσότερους από 650.000 δικαιούχους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2017.

Συγκεκριμένα, για Άμεσες Ενισχύσεις καταβλήθηκε το ποσό των 2,1 δισ. ευρώ ενώ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πληρώθηκαν περίπου 780 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα: Συνολικά 2,1 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν για τις Άμεσες Ενισχύσεις για καθεστώτα όπως: Βασική Ενίσχυση και Ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (Πράσινη Ενίσχυση) ετών 2017 και 2016 για τα Μικρά Νησιά Αιγαίου (μαστίχα Χίου, καλλιέργεια αμπέλου, πατάτα, τομάτα Σαντορίνης, κριθάρι Λήμνου παραδοσιακοί ελαιώνες κλπ), Μέτρα Αγοράς (Επιχειρησιακά Προγράμματα Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, Προγράμματα εργασίας ελαιουργικών φορέων (ΟΕΦ), Αναδιάρθρωση Αμπελώνων, Πρόγραμμα προώθησης σε εσωτερική αγορά (Ε.Ε) και τρίτες χώρες κλπ) Επιστροφή Δημοσιονομικής Πειθαρχίας κλπ.

Το ποσό των 780 εκατ. ευρώ περίπου άγγιξαν οι πληρωμές για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα: Για το Μέτρο 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) πραγματοποιήθηκαν πληρωμές περίπου 234 εκατ. ευρώ σε 335.221 δικαιούχους και ακόμη, 19 εκατ. ευρώ ως συμπληρωματικές πληρωμές για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016.

Σε 170 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι πληρωμένες για τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα. Αναλυτικότερα, στις 30/11/2017 καταβλήθηκε ποσό ύψους 16 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην προκαταβολή (σε ποσοστό 70%) του Μέτρου 11 (Βιολογικές Καλλιέργειες), καθώς και 800.000 ευρώ για το Μέτρο 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων» (Κομφούζιο) ως προκαταβολή (σε ποσοστό 70%) έτους 2017. Ως προς τα δύο προηγούμενα μέτρα, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πιστώνονται χρήματα στους παραγωγούς μόλις 5 μήνες μετά την ένταξή τους. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές πληρωμές για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των αγροτοπεριβαλλοντικών (Μέτρο 214 του ΠΑΑ 2007-2013) για τα έτη αιτήσεων 2012,2013,2014 και αρχικές πληρωμές για το έτος αιτήσεων 2015 και 2016.

Νέοι Γεωργοί

Σε 142 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι πληρωμές για περισσότερους από 11.000 δικαιούχους και συγκεκριμένα αφορούν την πρώτη δόση (70% του εγκεκριμένου ποσού) της Προκήρυξης έτους 2016 και για τη β’ ή/και γ’ δόση της Προκήρυξης έτους 2014.

Πρόωρη συνταξιοδότηση

Οι πληρωμές ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 49 εκατ. ευρώ περίπου και τα ποσά της σύνταξης καταβάλλονται αδιάλειπτα κάθε μήνα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σχέδια Βελτίωσης: 27 εκατ. ευρώ

Επενδύσεις στη Μεταποίηση: 9 εκατ. ευρώ

Δημόσια Έργα: 66 εκατ. ευρώ

Ιδιωτικά Έργα: 15 εκατ. ευρώ περίπου

Leader: έχουν καταβληθεί σε Ομάδες Τοπικής Δράσεις ποσά που ανέρχονται συνολικά στα 37 εκατ. ευρώ περίπου.

Μέτρο 7.3 «Ευρυζωνικότητα», ύψους 12 εκατ. ευρώ περίπου.

Βαγγέλης Αποστόλου: Δουλεύουμε για να πιάνει τόπο κάθε ευρώ που δίνεται στον αγροτικό τομέα

«Τα κονδύλια που αιμοδότησαν τον αγροτικό τομέα κατά τον προηγούμενο χρόνο πλησίασαν τα 3 δισ. ευρώ. Έδωσαν μια μεγάλη ώθηση όχι μόνον στους ίδιους τους αγρότες, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στην αγροτική δραστηριότητα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Σημείωσε ότι «τα ποσά αυτά πληρώθηκα με σαφές χρονοδιάγραμμα, γνωστό για τους δικαιούχους» και συμπλήρωσε ότι «οι πληρωμές έγιναν χωρίς να επιβληθεί στη χώρα μας κανένα πρόστιμο ή καταλογισμός όπως συνέβαινε μόνιμα τα προηγούμενα χρόνια».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι όλο αυτό ήταν «το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν μια προσπάθεια «για το νοικοκύρεμα των αγροτικών πληρωμών και για τη μεγιστοποίηση των πόρων».

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνεται η βέλτιστη και ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού τομέα και βεβαίως να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των νέων αγροτών».

Μάλιστα, ανέφερε ότι ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης των προηγούμενων ετών «κάθε ευρώ πρέπει να φέρει αποτέλεσμα, να πιάνει τόπο», και «έχει ειδικό βάρος η ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων, στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη» που θα έχει στόχο να απαντά «στις προκλήσεις της εποχής, το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και παθογένειες του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας».

«Με αυτά τα κριτήρια πορευόμαστε» είπε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε λέγοντας ότι «έτσι ώστε ο αγροτικός τομέας, με ανανεωμένο ανθρώπινο δυναμικό, με αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας, να μπει στην νέα εποχή ικανός να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

You may be interested

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μειωμένες 2% οι ενδεικτικές τιμές για τις συνδεδεμένες 2018
Αγροτικά Νέα
3 views
Αγροτικά Νέα
3 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μειωμένες 2% οι ενδεικτικές τιμές για τις συνδεδεμένες 2018

agrotesadmin - 22 Ιουνίου 2018

Μια μικρή μείωση της τάξης 1-2% καταγράφουν οι ενδεικτικές τιμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2018, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια. Στα 4,7…

Λευκός καπνός για την διεπαγγελματικη φέτας
News
63 views
News
63 views

Λευκός καπνός για την διεπαγγελματικη φέτας

Μυρτώ Λύκα - 19 Ιουνίου 2018

Μετά από μια πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων φαίνεται να βγήκε επιτέλους λευκός καπνός για την διεπαγγελματικη φέτας. Σύμφωνα με πληροφορίες του agrotes.eu οι…

Αποτελέσματα εκλογών για την ομάδα παραγωγων του γενικού αγροτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων
News
71 views
News
71 views

Αποτελέσματα εκλογών για την ομάδα παραγωγων του γενικού αγροτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων

Μυρτώ Λύκα - 18 Ιουνίου 2018

Ιωάννινα, 18-6-2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διεξήχθησαν στις 15/6/2018 οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικούσας Επιτροπής και Ελεγκτικής Επιτροπής της ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ, ΑΙΓΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ…

One Comment

  1. Ναι καλά τα λέτε με 0,15 λεπτά το ροδάκινο δε θα ξέρουμε που να βάλουμε τα λεφτά, που εινε οι αποζημιώσεις απτές βροχοπτώσεις Ιουλίου που εινε τα λεφτά απτό εμπάργκο προς τη Ρωσία,εκανε η ψωροκοστενα εμπάργκο και τώρα όλα τα φρούτα επισιτιστική βοηθεια .

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category