0 Shares 346 Views
00:00:00
13 Dec

Αποστόλου: Θα ξεπεράσουν τις 14.000 οι νέοι αγρότες που θα ενταχθούν

3 Οκτωβρίου 2017
346 Views

“Να γίνει πεποίθηση σε όλους μας ότι μέσα από την κτηνοτροφία μπορεί η ύπαιθρος να γίνει συνώνυμο της ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου και όχι αναφορά εγκατάλειψης και απλήρωτου κόπου”. Αυτά ανέφερε σήμερα το βράδυ από την Καρδίτσα, σε εκδήλωση για την ελληνική κτηνοτροφία, που διοργάνωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Ο υπουργός ανέλυσε το ρόλο της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όλοι πλέον παραδέχονται, διευκρίνισε, ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρόσθεσε, όλοι εμείς στη κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που για τη χώρα μας είναι πρωτίστως συνδεδεμένη με τη παραγωγική της ανασυγκρότηση, για να υπογραμμίσει:

“Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία μας προς μια περίοδο θετικών προοπτικών , μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ μας. Σ΄ αυτή τη προσπάθεια οφείλει ο αγροτικός χώρος να πρωταγωνιστήσει. Κι αυτό φαίνεται να το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι”.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου, αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα του αγροτικού χώρου που κυριαρχούν στις συζητήσεις, όπως χαρακτηριστικά, είπε, αναφερόμενος στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Ο υπουργός έκανε λόγο και για τα δυνατά σημεία της κτηνοτροφίας, ενώ για τα αδύνατα, μίλησε για το κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας, την επίθεση από τις ελληνοποιήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλικιακή ανανέωση, την έλλειψη συνεργατισμού και άλλα. Ειδικότερα για την ηλικιακή ανανέωση, σημείωσε ότι ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του μέτρου του νέου ΠΑΑ 2014-2020 που αφορά την ένταξη νέων αγροτών στον αγροτικό χώρο. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο γεγονός που δείχνει τη στροφή του νέου κόσμου στον αγροτικό χώρο. Οι προκαταβολές (70%) κατεβλήθησαν στους αρχικούς δικαιούχους σε χρόνο ρεκόρ).

Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η πλειοψηφία όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν τις προϋποθέσεις. Θα προσπαθήσουμε, εξήγησε, να εξασφαλίσουμε πόρους από υπερδεσμεύσεις. Θα ξεπεράσουν τις 13.000-14.000 οι αγρότες που θα ενταχθούν.

Στα υπόλοιπα επί μέρους προγράμματα του ΠΑΑ θα προβλεφθεί επίσης ενισχυμένη μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων νέων αγροτών, ώστε να έχουν δυναμική προτεραιότητα στις επενδυτικές τους προσπάθειες. Ωστόσο, ο κ. Αποστόλου, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι κληρονομήσαμε στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος των νέων αγροτών που προέκυψαν από τον τρόπο κατανομής των ιστορικών δικαιωμάτων τους, στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ που έκανε η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το 2013 και το 2014.

Δώσαμε μάχες για αυτό. Πολλοί νέοι αγρότες θα επανακτήσουν το 2017 δικαιώματα με αξία που θα προσεγγίζει την περιφερειακή μοναδιαία αξία του έτους 2019.

Δεν είναι η λύση που θέλαμε, είναι όμως αυτή που μπορούσαμε να κάνουμε, εντός κοινοτικού πλαισίου, κατέληξε.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να απαντήσει και στο ερώτημα τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων η κυβέρνηση… Τη στιγμή που η αγροτική σύνταξη, τόνισε, ως βοήθημα όδευε προς μηδενισμό εντάξαμε και τους αγρότες στον ενιαίο φορέα , διασφαλίζοντάς τους την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ και τα ασφάλιστρα που πληρώνει να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για να πάρει την επιπλέον σύνταξη. Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε εμείς κι αυτά διασφαλίσαμε για τους αγρότες, υποστήριξε ο κ. Αποστόλου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις λέγοντας τα εξής:

“Ενώ είχαμε προηγουμένως συνολικά ~ 63 εκατομμύρια ευρώ, αυξήσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή στα 124 εκατομμύρια ευρώ, ανατρέποντας τη σχέση φυτική παραγωγή – ζωική παραγωγή προς όφελος της ζωικής.

Ταυτόχρονα διερευνούμε αποφασιστικά τις δυνατότητες και λύσεις σε συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για διάφορες εναλλακτικές λύσεις των ενισχύσεων στην παραγωγή, όπως άμεσης αναθεώρησης του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων, άμεσης σύγκλισης (μέσα στον ίδιο κλάδο παραγωγής)”.

“Αγαπητοί μου κτηνοτρόφοι για όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Εμείς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα στελέχη και οι υπηρεσίες του θα είμαστε δίπλα σας για να διευκολύνουμε στην εφαρμογή όσων είπαμε”, ανέφερε.

Στην ίδια εκδήλωση εκτός του κ. Αποστόλου μίλησαν και οι Δημήτρης Τσιάνος, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής με θέμα «Ελληνική κτηνοτροφία: προβλήματα και προοπτικές» , Φάνης Κουρεμπές, πρόεδρος ΕΛΓΑ με θέμα «η ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου». όπως και οι Γιάννης Κάζογλου, γεωπόνος – λιβαδοπόνος, μέλος Γραμ. Τμ. Αγροτικής Πολιτικής με θέμα «Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης: τι σημαίνουν στην πράξη», Γιώργος Εμμανουήλ, εκπρόσωπος στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο φορέων και κινημάτων Stop TTIP, CETA, TiSA με θέμα «η αντιμετώπιση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ και της CETA στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας». Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος.

πηγη:ΑΠΕ

You may be interested

Εθνικό απόθεμα: Δείτε αν και πόσα χρήματα θα παρετε
Αγροτικά Νέα
10 views
Αγροτικά Νέα
10 views

Εθνικό απόθεμα: Δείτε αν και πόσα χρήματα θα παρετε

agrotesadmin - 13 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σας ενημερωνει ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2017 σε 30.935 γεωργούς συνολικής αξίας 28,5 εκ. €. Οι δικαιούχοι…

Πότε θα δοθεί το χρηματικό βοήθημα σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες από τον ΟΓΑ
Αγροτικά Νέα
27 views
Αγροτικά Νέα
27 views

Πότε θα δοθεί το χρηματικό βοήθημα σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες από τον ΟΓΑ

agrotesadmin - 12 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το χρηματικό βοήθημα σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες που δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ). Συγκεκριμένα, τα…

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του επόμενου 10ήμερου
Αγροτικά Νέα
28 views
Αγροτικά Νέα
28 views

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του επόμενου 10ήμερου

agrotesadmin - 12 Δεκεμβρίου 2017

Πάνω από 890 εκατ. Ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχών πριν καν βγει η εβδομάδα. Συγκεριμένα. Τα χρήματα αυτά αφορούν το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης (325…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category