0 Shares 365 Views
00:00:00
22 Aug

Χαλαρώνει τους περιορισμούς για το κυνήγι λύκων η Γερμανία

4 Ιανουαρίου 2019
365 Views

Να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο κυνήγι λύκου εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθυσμό τους, η αύξηση του οποίου απειλεί συγκεκριμένα είδη της γερμανικής πανίδας.

Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από τη Γερμανία πριν από ένα αιώνα, ύστερα από το εντατικό κυνήγι εις βάρος τους, εν μέρει επειδή  θεωρούνται σύμβολα κακίας και πονηρίας αλλά και επειδή επιτίθονταν σε ζώα και ακόμη και ανθρώπους.

Ωστόσο ο πληθυσμός τους σημειώνει ανάκαμψη σε όλη τη Γερμανία και το υπουργείο εκτιμά ότι περισσότεροι από 600 λύκοι περιπλανώνται  στη βόρεια ζώνη από τα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία έως τα ολλανδικά σύνορα.

Οι λύκοι σκότωσαν περισσότερα από 1.000 εκτρεφόμενα ζώα το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο, οι δε κτηνοτρόφοι παραπονούνται ότι οι λύκοι ρημάζουν τα ζώα τους, ενώ και οι κυνηγοί θεωρούν ότι οι λύκοι τρώνε τα θηράματά τους ενώ καταστρέφουν ακόμη και τα δένδρα.

Η προστασία τους, από την άλλη πλευρά, θεωρείται «ιερή» για φιλοζωικές οργανώσεις και οργανισμούς διατήρησης της βιοποικιλότητας.

O πληθυσμός των λύκων αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε το υπουργείο κάνοντας λόγο για «εξαιρετική επιτυχία όσον αφορά την προστασίων των ειδών αλλά και πρόκληση για εκείνους που διατηρούν εκτρεφόμενα ζώα».

Η υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκερ απέστειλε τον περασμένο μήνα επιστολή προς την ομόλογό της του περιβάλλοντος Σβένια Σούλτζε, να στηρίξει μία αλλαγή στους κανόνες ώστε να είναι δυνατή η εξόντωση  περισσότερων λύκων, μέσο ήπιας ρύθμισης του πληθυσμού τους.

Παραμένει ασαφές ωστόσο ποιοι φορείς θα δικαιοδοτηθούν να αναλάβουν τους «πυροβολισμούς».

Η κ. Κλόκερ ανέφερε ότι μία παλαιότερη πρόταση της Σούλτζε να επιτραπεί η εξόντωση μεμονωμένων λύκων (και όχι κοπαδιών) που δημιουργούν κινδύνους ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απεδείχθη ανεπαρκές.

Η διαχείριση του πληθυσμού των λύκων έχει κατά καιρούς αποτελέσει και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και δημιούργησε σημείο τριβής στις συνομιλίες μεταξύ Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό συνασπισμού.

Προς το παρόν, οι κτηνοτρόφοι δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις για όσα ζώα τους πέφτουν θύματα λύκων παραμόνο επιχορηγήσεις για ηλεκτροφόρους φράχτες που αποτρέπουν την είσοδο λύκων στις εγκαταστάσεις τους.

Πηγή: Reuters

You may be interested

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας
Αγροτικά Νέα
66 views
Αγροτικά Νέα
66 views

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας

agrotesadmin - 22 Αυγούστου 2019

Σταδιακή μείωση των εισφορών, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, σε βάθος πενταετίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. «Η μείωση…

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές
Αγροτικά Νέα
91 views
Αγροτικά Νέα
91 views

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές

agrotesadmin - 21 Αυγούστου 2019

Τη σαφέστατη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής  ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθούν στο πλευρό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ), επανέλαβε ο Υπουργός…

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις
Αγροτικά Νέα
127 views
Αγροτικά Νέα
127 views

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις

agrotesadmin - 20 Αυγούστου 2019

Πληρωμές ύψους 765.806,35 € πραγματοποίησε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 με τον κύριο όγκο να αφορά πληρωμές νέων γεωργών, αγροτουριστικών μονάδων και ορεινών – δασοκομικών…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category