0 Shares 197 Views
00:00:00
21 Mar

Χαλαρώνει τους περιορισμούς για το κυνήγι λύκων η Γερμανία

4 Ιανουαρίου 2019
197 Views

Να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο κυνήγι λύκου εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής της Γερμανίας σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθυσμό τους, η αύξηση του οποίου απειλεί συγκεκριμένα είδη της γερμανικής πανίδας.

Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί από τη Γερμανία πριν από ένα αιώνα, ύστερα από το εντατικό κυνήγι εις βάρος τους, εν μέρει επειδή  θεωρούνται σύμβολα κακίας και πονηρίας αλλά και επειδή επιτίθονταν σε ζώα και ακόμη και ανθρώπους.

Ωστόσο ο πληθυσμός τους σημειώνει ανάκαμψη σε όλη τη Γερμανία και το υπουργείο εκτιμά ότι περισσότεροι από 600 λύκοι περιπλανώνται  στη βόρεια ζώνη από τα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία έως τα ολλανδικά σύνορα.

Οι λύκοι σκότωσαν περισσότερα από 1.000 εκτρεφόμενα ζώα το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο, οι δε κτηνοτρόφοι παραπονούνται ότι οι λύκοι ρημάζουν τα ζώα τους, ενώ και οι κυνηγοί θεωρούν ότι οι λύκοι τρώνε τα θηράματά τους ενώ καταστρέφουν ακόμη και τα δένδρα.

Η προστασία τους, από την άλλη πλευρά, θεωρείται «ιερή» για φιλοζωικές οργανώσεις και οργανισμούς διατήρησης της βιοποικιλότητας.

O πληθυσμός των λύκων αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε το υπουργείο κάνοντας λόγο για «εξαιρετική επιτυχία όσον αφορά την προστασίων των ειδών αλλά και πρόκληση για εκείνους που διατηρούν εκτρεφόμενα ζώα».

Η υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκερ απέστειλε τον περασμένο μήνα επιστολή προς την ομόλογό της του περιβάλλοντος Σβένια Σούλτζε, να στηρίξει μία αλλαγή στους κανόνες ώστε να είναι δυνατή η εξόντωση  περισσότερων λύκων, μέσο ήπιας ρύθμισης του πληθυσμού τους.

Παραμένει ασαφές ωστόσο ποιοι φορείς θα δικαιοδοτηθούν να αναλάβουν τους «πυροβολισμούς».

Η κ. Κλόκερ ανέφερε ότι μία παλαιότερη πρόταση της Σούλτζε να επιτραπεί η εξόντωση μεμονωμένων λύκων (και όχι κοπαδιών) που δημιουργούν κινδύνους ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απεδείχθη ανεπαρκές.

Η διαχείριση του πληθυσμού των λύκων έχει κατά καιρούς αποτελέσει και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και δημιούργησε σημείο τριβής στις συνομιλίες μεταξύ Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό συνασπισμού.

Προς το παρόν, οι κτηνοτρόφοι δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις για όσα ζώα τους πέφτουν θύματα λύκων παραμόνο επιχορηγήσεις για ηλεκτροφόρους φράχτες που αποτρέπουν την είσοδο λύκων στις εγκαταστάσεις τους.

Πηγή: Reuters

You may be interested

Τα drones σε ρόλο τσοπανόσκυλου Πηγή: Protagon.gr
Αγροτικά Νέα
55 views
Αγροτικά Νέα
55 views

Τα drones σε ρόλο τσοπανόσκυλου Πηγή: Protagon.gr

agrotesadmin - 21 Μαρτίου 2019

Οι δυνατότητες των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων δεν αφήνουν πλέον ασυγκίνητο κανένα. Τα drones αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες ορισμένες εκ των οποίων κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πριν…

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από 18 έως 19 Μαρτίου
Αγροτικά Νέα
110 views
Αγροτικά Νέα
110 views

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από 18 έως 19 Μαρτίου

agrotesadmin - 20 Μαρτίου 2019

Το ποσό των 480.590,77 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 18/03/2019 έως 19/03/2019  σε συνολικά 133 δικαιούχους. Οι πληρωμές…

Σε ποιες Δενδροκαλλιέργειες και γιατί στρέφονται οι αγρότες
Άρθρα / Απόψεις
168 views
Άρθρα / Απόψεις
168 views

Σε ποιες Δενδροκαλλιέργειες και γιατί στρέφονται οι αγρότες

agrotesadmin - 19 Μαρτίου 2019

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου Oι κακές τιμές σε κάποιες καλλιέργειες σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια είναι οι δύο λόγοι…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category