0 Shares 204 Views
00:00:00
22 Aug

Δασικοί Χάρτες: Στον αέρα εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης

13 Μαΐου 2019
204 Views

Αναστάστωση σε χιλιάδες παραγωγούς προκάλεσε η είδηση για την απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις των ετών 2014 και 2017, που δίνουν το δικαίωμα εξαγοράς δασικών εκτάσεων από όσους τις εκχέρσωσαν παράνομα και τις καλλιεργούν. Χωρίς να κάνει σχόλιο επί της είδησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε στην «ΥΧ» ότι εφόσον η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια, όταν τελεσιδικήσει, και η απόφαση κοινοποιηθεί, θα αξιολογηθεί και θα εφαρμοστεί με βάση το σκεπτικό της. Προς το παρόν, σημείωσε, δεν αλλάζει κάτι επί της διαδικασίας.

Η απόφαση υπ. αρ.645/2019 του Ε’ Τμήματος αφορά προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) κατά της συνταγματικότητας τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των νόμων 4280/2014 και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα πλήρους εξαγοράς εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 και αγοράς του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007.

Σύμφωνα με την είδηση, οι εκτάσεις αυτές ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 2 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 260.000.

Όπως επισημαίνει το ανώτατο δικαστήριο, οι διατάξεις του 4467/2017, όσον αφορά τις παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις, αντίκεινται στο Σύνταγμα. Με αυτό το δεδομένο, η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια.
Ερωτήματα

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, Νίκος Χλύκας, εξηγεί στην «ΥΧ» πως η απόφαση αφορά τις εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες στον δασικό χάρτη ως ΔΑ και για τις οποίες οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει ή προτίθενται να καταθέσουν αίτημα εξαγοράς.

«Ο νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων που ήταν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ και για τις οποίες οι δικαιούχοι λαμβάνουν ενισχύσεις», εξηγεί. Και υπογραμμίζει: «Με βάση την απόφαση, δεν είναι επιτρεπτή η μεταβολή της χρήσης των δασικών εκτάσεων σε αγροτικές; Είναι ένα ερώτημα, στο οποίο θα μπορούσε κανείς να απαντήσει εφόσον μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης, γενικότερα όμως τίθεται ένα ζήτημα ουσίας, που πρέπει να απαντηθεί».

Ο ίδιος διατυπώνει και σειρά άλλων ερωτημάτων. «Μπορεί να αλλάξει ο προορισμός και η χρήση των δασικών εκτάσεων σε γεωργικής μορφής, εάν προέχει ο σκοπός για την εθνική οικονομία ή για λόγους δημοσίου συμφέροντος; Αυτή η αλλαγή αφορά μόνο τους κατ’ επάγγελμα αγρότες; Εάν η εξαγορά δεν αφορά την κυριότητα της έκτασης αλλά μόνο τη χρήση και εφόσον εγκαταλειφθεί η αγροτική χρήση επανέλθει στην αρχική μορφή της δασικής έκτασης είναι δυνατή η εξαγορά της χρήσης;».

Καταλήγοντας σημειώνει πως αυτά και άλλα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν γιατί αφορούν μεγάλο μέρος ασχολουμένων με τη γεωργία είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε ασκούν αγροτικές καλλιέργειες. «Επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε όταν λάβουμε γνώση του σκεπτικού της απόφασης».

thessaliatv.gr

You may be interested

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας
Αγροτικά Νέα
66 views
Αγροτικά Νέα
66 views

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας

agrotesadmin - 22 Αυγούστου 2019

Σταδιακή μείωση των εισφορών, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, σε βάθος πενταετίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. «Η μείωση…

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές
Αγροτικά Νέα
91 views
Αγροτικά Νέα
91 views

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές

agrotesadmin - 21 Αυγούστου 2019

Τη σαφέστατη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής  ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθούν στο πλευρό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ), επανέλαβε ο Υπουργός…

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις
Αγροτικά Νέα
126 views
Αγροτικά Νέα
126 views

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις

agrotesadmin - 20 Αυγούστου 2019

Πληρωμές ύψους 765.806,35 € πραγματοποίησε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 με τον κύριο όγκο να αφορά πληρωμές νέων γεωργών, αγροτουριστικών μονάδων και ορεινών – δασοκομικών…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category