0 Shares 139 Views
00:00:00
20 Nov

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται το νομοσχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

8 Νοεμβρίου 2018
139 Views

Σε χθεσινή συνέντευξή της στον ρ/σ “News 24/7 στους 88,6”, η Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τονίζοντας: «Όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα νομοθετηθούν και θα υλοποιηθούν κανονικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από 1/1/2019» και συμπλήρωσε: «Εντός της εβδομάδας καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από 1/1/2019, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ χαμηλότερο θα είναι για τους αγρότες (από το 18% στο 12%). Θα έχουν δηλαδή μία μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη της τάξης του 33%».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι «δεύτερη επιπρόσθετη ελάφρυνση θα υπάρχει για τους επιστήμονες, δηλαδή γιατρούς- δικηγόρους- μηχανικούς, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ. Σε αυτούς, το πόσο που θα καταβάλλουν θα είναι το ελάχιστο που ορίζεται από το νόμο για όλους, δηλαδή τα 64,5 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, αυτή η ελάφρυνση για την επικούρηση και το εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2017».

Αναφερόμενη στο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019 η Υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλό σημείο. Διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συναινέσεις που χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το μέτρο. Οι εταίροι έχουν αποδεχτεί ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίο, ότι δηλαδή δεν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα αυτό το σκέλος έχει κλείσει.  Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος έχουν αποδεχτεί ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και εντεύθεν. Επομένως και αυτό έχει κλείσει. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει πέραν της επίτευξης των στόχων και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την υλοποίηση θετικών μέτρων και ως προς αυτό συγκλίνουμε διαρκώς»

Αναφερόμενη στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις συνταξιούχων η Υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Το 2012 με νόμους του κ. Κουτρουμάνη και του κ. Βρούτση περικόπηκαν εκ νέου, μετά το 2010 και το 2011, οριζοντίως οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ με μία απόφαση-πιλότο έκρινε ότι αυτές οι νέες περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές και είπε, ωστόσο, ότι η απόφασή του δεν έχει αναδρομική ισχύ, άρα ότι δεν θα καταβληθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους πριν το 2015, αλλά ότι η απόφασή του ισχύει για το μέλλον, από το 2015 και μετά».

Η παρούσα κυβέρνηση το 2016, επισήμανε η Υπουργός Εργασίας, «συμμορφούμενη απολύτως με τις αρχές του Συντάγματος προχώρησε σε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που όρισε ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, συνέδεσε για πρώτη φορά τις εισφορές που καταβάλλει ένας άνθρωπος με τη σύνταξή του και διαμόρφωσε έτσι ένα καθαρό πεδίο, το οποίο εναρμονίζεται απολύτως με τις συνταγματικές αρχές, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Επομένως από την πλευρά της η παρούσα κυβέρνηση έκανε θεσμικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε, με αίσθημα ευθύνης για το ασφαλιστικό σύστημα και γι’ αυτό σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και μπορούμε να κάνουμε και διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς».

Αναφορικά με την απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «πριν από λίγους μήνες υπήρξε μία απόφαση ενός μονομελούς πρωτοδικείου στη Θεσσαλονίκη το οποίο έκρινε ενάντια στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά και πριν το 2015 σε συνταξιούχο. Αυτή η απόφαση αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και έχουν ασκηθεί όπως είναι υποχρεωτικό τα ένδικα μέσα, η έφεση, προκειμένου να εξελιχθεί δικαστικά. Αυτά αφορούν το δικαστικό δρόμο τον οποίο παρακολουθούμε».

Για τη στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα η Υπουργός Εργασίας τόνισε: «Είναι το λιγότερο θρασύ από την αξιωματική αντιπολίτευση να κουνάει το δάχτυλο όταν έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση «σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τις περιόδους που συγκυβερνούσαν, είχαν προβεί σε διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και παρ’ όλα αυτά παρέδωσαν το ασφαλιστικό σύστημα με ένα έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «πραγματοποίησαν ένα τεράστιο αρνητικό θαύμα, γιατί πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να κόβεις τόσες φορές τις συντάξεις και να παραδίδεις το ασφαλιστικό με τέτοιο έλλειμμα».

Η Υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι έκοψαν τις συντάξεις «με έναν τρόπο που κρίνεται ακραία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και θεωρούν ότι μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία ακριβώς παρενέβη και διόρθωσε το σύστημα» και τόνισε ότι «στην πραγματικότητα κάναμε μια συνολική διόρθωση του συστήματος για να υπάρχουν δίκαιοι κανόνες, προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σύστημα που στέκεται στα πόδια του».

agro24.gr

You may be interested

Νέα μεγαλη πληρωμή σε 14.126 αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
74 views
Αγροτικά Νέα
74 views

Νέα μεγαλη πληρωμή σε 14.126 αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 20 Νοεμβρίου 2018

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 14/11/2018 έως 19/11/2018 και αφορά 14.126…

Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής για Πρασίνισμα, υπόλοιπα Βασικής και Ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας
Αγροτικά Νέα
833 views
Αγροτικά Νέα
833 views

Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής για Πρασίνισμα, υπόλοιπα Βασικής και Ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας

agrotesadmin - 19 Νοεμβρίου 2018

Κλειδώνει η ημερομηνία των μεγάλων πληρωμών του Δεκεμβρίου, που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypaithros.gr, αναμένεται να πραγματοποιηθούν την εβδομάδα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, και…

Η New Holland γιορτάζει τα εκατό χρόνια των τρακτέρ Fiat
Αγροτικά μηχανήματα
234 views
Αγροτικά μηχανήματα
234 views

Η New Holland γιορτάζει τα εκατό χρόνια των τρακτέρ Fiat

agrotesadmin - 18 Νοεμβρίου 2018

Tο ντεμπούτο της στην κατασκευή τρακτέρ έκανε η Fiat το μακρινό 1918 με το μοντέλο 702 το οποίο ενσωμάτωνε πάρα πολλές καινοτομίες για την εποχή του. [caption…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X