0 Shares 303 Views
00:00:00
25 Feb

Επιλαχόντες νέοι αγρότες: Στο 35% εκτιμάται το ποσοστό κάλυψης από τη δεύτερη προκήρυξη στην Κεντρική Μακεδονία

31 Ιανουαρίου 2018
303 Views

Μόνο το 35% των επιλαχόντων νέων αγροτών που περιμένουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΑΑ 2014-2020 (Μέτρο 6.1), θα μπορέσουν να καλύψουν τα διαθέσιμα κονδύλια για τη δεύτερη προκήρυξη στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία αναμένεται να βγει στον αέρα τους επόμενους μήνες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Γιώργος Ουρσουζίδης.

Πληροφορίες του Agro24, που ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρουν ότι το ποσοστό κάλυψης για την περιφέρεια της Θεσσαλίας θα φτάσει το 40%. Υψηλότερα θα είναι τα ποσοστά για τις υπόλοιπες περιφέρειες στις οποίες υπάρχουν επιλαχόντες.

Παράλληλα, μετά από επικοινωνία του Agro24 με τις 4 περιφέρειες που έχουν περίσσεια χρημάτων και πρόκειται να προβούν σε νέα προκήρυξη το αμέσως επόμενο διάστημα, μάθαμε ότι ενώ έχουν προαναγγελθεί οι δεύτερες προκηρύξεις σε Ήπειρο, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο, από τον Ιούνιο του 2017, έχει καθυστερήσει η προσαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι δεύτερες προκηρύξεις σε αυτές τις περιοχές. Να σημειωθεί ότι αυτές οι 4 περιφέρειες δεν είχαν επιλαχόντες, γι’ αυτό και περίσσεψαν χρήματα. Επίσης, η ολοκλήρωση των δεύτερων προκηρύξεων είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει το υπουργείο σε δεύτερες προκηρύξεις και στις υπόλοιπες περιφέρειες, προκειμένου να ενταχθούν οι επιλαχόντες, ανάλογα με τα χρήματα που θα απομείνουν.

Η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Agro24

«Σχετικά με την προδημοσίευση, ανησυχούμε και εμείς διότι δώσαμε το ΟΚ σε ενδιαφερόμενους υποψήφιους και ακόμα δεν μας έχει δώσει την δυνατότητα η Διεύθυνση Εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, καθόσον δεν είναι έτοιμο το ΠΣΚΕ για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των αιτήσεων. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, ελπίζουμε άμεσα να βρεθεί λύση.»

Το δελτίο Τύπου του Γιώργου Ουρσουζίδη για τα φλέγοντα αγροτικά θέματα

1. Αποζημίωση παραγωγών Ροδάκινου (θεομηνία της 14/15/16/17-2017)

Η πρωτοφανής θεομηνία της 14/15/16/17 Ιουλίου 2017 – συνεχής έντονη βροχόπτωση και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας από 41ο στους 14ο – είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καταστροφή για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών.

Στις 26.7.2017 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην έδρα του ΕΛΓΑ με μοναδικό θέμα τις ζημιές που προκάλεσε στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια η πρωτοφανής βροχόπτωση.

Παρόντες στη σύσκεψη στις 26.7.2017 ήταν οι βουλευτές Κοζάνης Δημητριάδης Δημήτριος, Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης, και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, επίσης παρέστησαν η περιφερειακή σύμβουλος Π.Κ.Μ. Μαρία Ζωγράφου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Π.Κ.Μ Θεοφάνης Παπάς, ο εκπρόσωπος των ομάδων παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης, και πρόεδροι ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών Ημαθίας και Πέλλας.

Αποφασίστηκε και συστάθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστημονική επιτροπή για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή των ροδακίνων, ώστε να γίνει σαφές εάν η ζημιά εντάσσεται ή όχι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προς αποζημίωση.

Μέχρι την 7/2/2017 – σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ – οι συνεταιρισμοί και οργανωμένες ομάδες παραγωγών καλούνται να παραδώσουν τα απαραίτητα σχετικά στοιχεία στον ΕΛΓΑ προς περαιτέρω επεξεργασία.

Μετά το πέρας της επεξεργασίας ο ΕΛΓΑ θα ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ για τις περαιτέρω ενέργειες.

2. Αποζημίωση ΕΛΓΑ για τι ζημίες του 2017 

Από τις αρχές του Φλεβάρη, σύμφωνα με την πρόοδο των πορισμάτων από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, θα καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των ζημιών που προκλήθηκαν το προηγούμενο έτος. Το υπόλοιπο 30% της αποζημίωσης θα καταβληθεί αμέσως μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπεται να γίνει μέχρι τον Απρίλη.

3. Ε.Β.Ζ. 

Το ποσό των 4.000.000 ευρώ, από τα 10.200.000 ευρώ που συνολικά οφείλει η Ε.Β.Ζ. στους τευτλοπαραγωγούς για τη φετινή παραγωγή, η εταιρεία θα το καταβάλλει μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου (μετά από άσκοπες κωλυσιεργίες που δεν βαρύνουν σε καμία περίπτωση την Ε.Β.Ζ.)

Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί αμέσως μετά την εκταμίευση των χρημάτων που αφορούν στην πώληση αντίστοιχης ποσότητας ζάχαρης – που ήδη έχει ολοκληρωθεί – αξίας περί τα 7.000.000 €.

4. Αποζημίωση ΠΣΕΑ έτους 2014 & 2015

Οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τα έτη 2014/15 – μετά από την έκδοση σχετικής ΚΥΑ και δημοσίευσης σε ΦΕΚ – βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας στον ΕΛΓΑ. Το απαιτούμενο ποσό (περί τα 4.000.000) είναι απολύτως διαθέσιμο και θα καταβληθεί αμέσως με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

5. Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης και Φ.Π.Α. στους Αγρότες

Η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης 2015, θα καταβληθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

6. Νέοι Αγρότες

Όσον αφορά στους επιλαχόντες του προγράμματος «Νέοι Αγρότες», μετά από προσπάθειες για ικανοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού επιλαχόντων – σύμφωνα με δήλωση του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Μπάμπη Κασίμη – θα ενταχθούν περί το 35% των επιλαχόντων.

Πηγή: Agro24.gr

You may be interested

Οι αγρότες αφήνουν τα χωράφια τους με τους πλειστηριασμούς να καραδοκούν
Αγροτικά Νέα
36 views
Αγροτικά Νέα
36 views

Οι αγρότες αφήνουν τα χωράφια τους με τους πλειστηριασμούς να καραδοκούν

agrotesadmin - 24 Φεβρουαρίου 2018

Με την αγωνία της έξωσης από τα χωράφια τους ζούνε πλέον δεκάδες παραγωγοί που μισθώνουν χωράφια, καθώς ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούνε επί ξύλου κρεμάμενοι λόγω…

Πληρωμές ύψους 54,77 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
59 views
Αγροτικά Νέα
59 views

Πληρωμές ύψους 54,77 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 23 Φεβρουαρίου 2018

Πληρώνονται εκτός απροόπτου σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις του έτους 2017, δίνοντας σημαντική ανάσα σε χιλιάδες δικαιούχους αγρότες. Εκτός από τις συνδεδεμένες…

Βιολογική κτηνοτροφία: Τι υποχρεώσεις έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος
Αγροτικά Νέα
55 views
Αγροτικά Νέα
55 views

Βιολογική κτηνοτροφία: Τι υποχρεώσεις έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος

agrotesadmin - 23 Φεβρουαρίου 2018

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν, κατ' έτος και καθ' όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τη γραμμή βάσης της δράσης, όπως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category