0 Shares 341 Views
00:00:00
16 Oct

Επιπλέον 10 δισ. ευρώ για έργα καινοτομίας στους τομείς των τροφίμων, γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και βιοοικονομίας

1 Φεβρουαρίου 2019
341 Views

Επιπλέον κεφάλαια, ύψους 10 δισ. ευρώ, πρόκειται να διαθέσει μέσω του προγράμματος “Horizon” η ΕΕ, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, για τη στήριξη συγκεκριμένων έργων καινοτομίας στους τομείς των τροφίμων, γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και βιο-οικονομίας, όπως επισήμανε ο κύριος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο του χαιρετισμό, στο συνέδριο για την κυκλική οικονομία στην 11η Zootechnia.

Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με διεθνείς εταίρους υποστηρίζουν καταλυτικά και τις ελληνικές εξαγωγικές προσπάθειες, ο κ. Σχοινάς γνωστοποίησε ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ΕΕ έχει υπερτριπλασιάσει, από τα 60 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ, τον προϋπολογισμό της για την προώθηση στις παγκόσμιες αγορές όλων των αγροτικών προϊόντων διατροφής, όπως και τα ελληνικά. «Οι ευκαιρίες για ενίσχυση της προβολής των ελληνικών προϊόντων με κοινοτική στήριξη είναι τεράστιες. Ας τις αξιοποιήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Σχοινάς, μιλώντας για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική, επισήμανε ότι “η πολιτική αυτή είναι διαχρονικά η αποτελεσματικότερη απάντηση της ΕΕ στην ανάγκη για ένα αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο για 22 εκατ. αγρότες, για ένα σταθερό και ασφαλή εφοδιασμό τροφίμων για τα 500 εκατ. των Ευρωπαίων πολιτών της, αλλά και για τον σεβασμό στην περιβαλλοντική μας κληρονομιά”.

Αναφερόμενος στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 υπενθύμισε ότι οι Έλληνες αγρότες απολαμβάνουν στήριξης 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις που έχουν σκοπό να βελτιώσουν το εισόδημά τους και συμπλήρωσε ότι οι ελληνικές αγροτικές περιοχές λαμβάνουν χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό, τη μεταποίηση και εμπορία, καθώς και τη μετεξέλιξη των αγροτικών υποδομών του πρωτογενούς τομέα.

Πάντως, όπως σημείωσε, «το ζητούμενο δεν είναι μόνο η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής γεωργίας στη νέα εποχή, της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, σε όλο το φάσμα του τομέα των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 «θα δοθεί ιδιαίτερη στήριξη στους νέους αγρότες που αντιπροσωπεύουν και τον καταλύτη του εκσυγχρονισμού της γεωργίας σε ένα περιβάλλον, ολοένα και ποιο ανταγωνιστικό παγκοσμίως. Το βασικό διακύβευμα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της ευρωπαϊκής γεωργίας, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος με πράξεις, που άλλωστε είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών».

Υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο, στο οποίο η αξία των προϊόντων και των πρώτων υλών διατηρείται στο ακέραιο και η παραγωγή αποβλήτων περιορίζεται στο ελάχιστο».

Υπενθύμισε ότι ήδη από το 2015 η επιτροπή Γιούνκερ δρομολόγησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κυκλική οικονομία με συγκεκριμένα μέτρα για οικολογικό σχεδιασμό, ανάπτυξη στρατηγικών προσεγγίσεων για τα πλαστικά και τα χημικά, αλλά και χρηματοδότηση της καινοτομίας για αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής.

Κομβικής σημασίας, όπως τόνισε, «είναι οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και στην Ελλάδα, για θέματα σημαντικά όπως ο περιορισμός υγειονομικής ταφής, αλλά και η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Προϋπόθεση είναι η θετική ανταπόκριση και ανάληψη πρωτοβουλίων από τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία των πολιτών».

Διευκρίνισε ότι η ΕΕ προχωρά στη θέσπιση ενός νέου γεωργικού μοντέλου, που «δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις και όχι μόνο στη συμμόρφωση και τους κανόνες. Προωθούμε τον επανασχεδιασμό και την αποκέντρωση των μηχανισμών στήριξης και προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και των εμπλεκομένων φορέων. Δίνουμε στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία και αρμοδιότητες για το πώς θα επενδύσουν την κοινοτική χρηματοδότηση».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σχοινάς απηύθυνε κάλεσμα προς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, για συστηματική χρήση των νέων μαζικών δεδομένων και των νέων τεχνολογιών για τους επιτόπιους ελέγχους και την παρακολούθηση, που όπως είπε είναι «διαδικασίες δαπανηρές και χρονοβόρες» και τόνισε ότι «με την ευρεία χρήση διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων θα βελτιωθούν και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες των εκτάσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με σκοπό την υποβολή αιτήσεων για άμεσες ενισχύσεις».

Αναφερόμενος στο πεδίο της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας, ο ίδιος είπε ότι η ΕΕ διευρύνει τις δυνατότητες ψηφιοποίησης της αγροτικής ζωής “με την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης στις αγροτικές περιοχές που θα φέρει βελτίωση ποιότητας ζωής και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής τους”.

Η ευρυζωνικότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, «είναι και πρέπει να γίνει δικαίωμα για τους αγρότες» και στο πλαίσιο αυτό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης, επισήμανε «είναι στο χέρι μας να καταστούμε μοντέλο βέλτιστης πρακτικής για τα άλλα κράτη- μέλη».

«Φέτος, που είναι χρονιά Ευρωεκλογών, ας γίνουν οι Έλληνες αγρότες το απτό παράδειγμα μιας παραγωγικής, εξωστρεφούς Ευρωπαϊκής Ελλάδας, που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αλλά έχει πολλά να κερδίσει» κατέληξε.

dikaiologitiaka.gr

You may be interested

Βορίδης: Αποζημίωση αγροτών που θα πληγούν από δασμούς Τραμπ
Αγροτικά Νέα
85 views
Αγροτικά Νέα
85 views

Βορίδης: Αποζημίωση αγροτών που θα πληγούν από δασμούς Τραμπ

agrotesadmin - 14 Οκτωβρίου 2019

Στον αγροτικό τομέα, στην έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και την υπόθεση Novartis, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης Την καταβολή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς που θα πληγούν…

ΕΛΓΑ: Τις επόμενες μέρες η εξόφληση του υπολοίπου των αποζημιώσεων για το 2018
Αγροτικά Νέα
239 views
Αγροτικά Νέα
239 views

ΕΛΓΑ: Τις επόμενες μέρες η εξόφληση του υπολοίπου των αποζημιώσεων για το 2018

agrotesadmin - 10 Οκτωβρίου 2019

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εν συνεχεία από το υπουργείο Οικονομικών θα "περάσει" τις επόμενες μέρες το αίτημα του ΕΛΓΑ για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του, έτους…

Συνάντηση Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Χωρίς κατηγορία
57 views
Χωρίς κατηγορία
57 views

Συνάντηση Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

agrotesadmin - 9 Οκτωβρίου 2019

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κτηνοτροφών Θεσσαλίας πραγματοποίησε μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας κύριο Γιώργο Κασσαπίδη. Αναλυτικά το Δελτίο τύπου της Ομοσποδίας: Ομοσπονδία κτηνοτρόφων…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category