0 Shares 308 Views
00:00:00
22 Mar

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Γ.Α.Σ.Ι για το θέμα της φέτας

3 Μαρτίου 2017
308 Views

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, των αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές Ηπείρου ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων “Ένωση Αγροτών”  διαμαρτύρεται έντονα για το φλέγον θέμα της φέτας που ταλανίζει την Ελληνική κτηνοτροφία και τους Έλληνες παραγωγούς.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά την επιστολή:

ΠΡΟΣ,

Τον Πρωθυπουργό κ.ΑΛΕΞΗ  ΤΣΙΠΡΑ

 ΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΒΑΓΓΕΛΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΑΡΧΗΓΟΥΣ  ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΗΠΕΙΡΟΥ κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ  ΠΕΔ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και παράλληλα διαμαρτύρεται προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA) η οποία μεταξύ των άλλων δίνει την δυνατότητα στον Καναδά να παράγει και να διαθέτει τυριά με την ονομασία φέτα, ακόμη κι αν αυτά παράγονται από αγελαδινό γάλα.

  Η παραπάνω απόφαση αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία) δεδομένου του ότι η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν και παράλληλα ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία με μεγάλη αποδοχή στην παγκόσμια αγορά.

Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για την περιοχή μας, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αναπτυγμένη η αιγοπροβατοτροφία, η οποία παράγει το πιο ποιοτικό γάλα από ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της βιοποικιλότητας βοσκής χάριν του οποίου η φέτα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου του ότι τα Συνεταιριστικά τυροκομεία της περιοχής ήταν τα πρώτα τα οποία έκαναν εξαγωγή φέτας.

  Είναι δε αξιοσημείωτο για την αναγνώριση της φέτας ως Π.Ο.Π (προϊόν ονομασίας προέλευσης) δόθηκαν στο παρελθόν «μάχες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις πολλά κράτη μέλη.

Δυστυχώς με την παραπάνω συμφωνία  (CETA) την οποία ενέκριναν και Έλληνες Ευρωβουλευτές, διότι δεν εξαιρέθηκε αυτό το ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία ζήτημα όπως εξαιρέθηκαν και παράλληλα προστατεύτηκαν τα επώνυμα τυριά των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων εφόσον τα 28 κοινοβούλια των μελών της Ε.Ε υπερψηφίσουν την συμφωνία, καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο σύνολό τους και ιδιαίτερα τους Βουλευτές της Ηπείρου να πρωτοστατήσουν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες  αλλά και τον  ίδιο τον Πρωθυπουργό προκειμένου να μην  επικυρωθεί η  συμφωνία  (CETA) όταν αυτή έλθει για επικύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αγνοώντας την μερίδα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι οποίοι συναίνεσαν στην ψήφισή  της, διότι

έτσι θα υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον όπως έκαναν και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε για τα δικά τους αγροκτηνοτροφικά  προϊόντα.

Διότι σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική ταυτότητα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης, αλλά παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόβλημα και σε άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα οποία φέρουν την  ένδειξη Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε.

Για τον Γ.Α.ΣΙ “ΕΝΩΣΗ αγροτών”

O Πρόεδρος του Δ.Σ

Χριστόδουλος  Μπαλτογιάννης

You may be interested

Ροδακινοπαραγωγοί ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα
Αγροτικά Νέα
85 views
Αγροτικά Νέα
85 views

Ροδακινοπαραγωγοί ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα

agrotesadmin - 22 Μαρτίου 2018

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου θα μιλά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις…

Ανάκληση συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας του LIDL
Αγροτικά Νέα
157 views
Αγροτικά Νέα
157 views

Ανάκληση συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας του LIDL

agrotesadmin - 22 Μαρτίου 2018

Στην ανάκληση συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας…

Παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης
Αγροτικά Νέα
706 views
Αγροτικά Νέα
706 views

Παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης

agrotesadmin - 21 Μαρτίου 2018

Προθεσμία έως τις 2 Μαΐου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα σχέδια βελτίωσης (δράσεις 4.1.1. και 4.1.3.), μετά την παράταση που αποφάσισε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category