0 Shares 139 Views
00:00:00
19 Oct

Η επιστολή διαμαρτυρίας του Γ.Α.Σ.Ι για το θέμα της φέτας

3 Μαρτίου 2017
139 Views

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, των αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές Ηπείρου ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων “Ένωση Αγροτών”  διαμαρτύρεται έντονα για το φλέγον θέμα της φέτας που ταλανίζει την Ελληνική κτηνοτροφία και τους Έλληνες παραγωγούς.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά την επιστολή:

ΠΡΟΣ,

Τον Πρωθυπουργό κ.ΑΛΕΞΗ  ΤΣΙΠΡΑ

 ΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΒΑΓΓΕΛΗ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΑΡΧΗΓΟΥΣ  ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΗΠΕΙΡΟΥ κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

ΠΡΟΕΔΡΟ  ΠΕΔ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και παράλληλα διαμαρτύρεται προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA) η οποία μεταξύ των άλλων δίνει την δυνατότητα στον Καναδά να παράγει και να διαθέτει τυριά με την ονομασία φέτα, ακόμη κι αν αυτά παράγονται από αγελαδινό γάλα.

  Η παραπάνω απόφαση αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία) δεδομένου του ότι η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν και παράλληλα ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία με μεγάλη αποδοχή στην παγκόσμια αγορά.

Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για την περιοχή μας, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αναπτυγμένη η αιγοπροβατοτροφία, η οποία παράγει το πιο ποιοτικό γάλα από ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της βιοποικιλότητας βοσκής χάριν του οποίου η φέτα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου του ότι τα Συνεταιριστικά τυροκομεία της περιοχής ήταν τα πρώτα τα οποία έκαναν εξαγωγή φέτας.

  Είναι δε αξιοσημείωτο για την αναγνώριση της φέτας ως Π.Ο.Π (προϊόν ονομασίας προέλευσης) δόθηκαν στο παρελθόν «μάχες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προέβαλαν ισχυρές αντιδράσεις πολλά κράτη μέλη.

Δυστυχώς με την παραπάνω συμφωνία  (CETA) την οποία ενέκριναν και Έλληνες Ευρωβουλευτές, διότι δεν εξαιρέθηκε αυτό το ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία ζήτημα όπως εξαιρέθηκαν και παράλληλα προστατεύτηκαν τα επώνυμα τυριά των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων εφόσον τα 28 κοινοβούλια των μελών της Ε.Ε υπερψηφίσουν την συμφωνία, καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο σύνολό τους και ιδιαίτερα τους Βουλευτές της Ηπείρου να πρωτοστατήσουν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες  αλλά και τον  ίδιο τον Πρωθυπουργό προκειμένου να μην  επικυρωθεί η  συμφωνία  (CETA) όταν αυτή έλθει για επικύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αγνοώντας την μερίδα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι οποίοι συναίνεσαν στην ψήφισή  της, διότι

έτσι θα υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον όπως έκαναν και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε για τα δικά τους αγροκτηνοτροφικά  προϊόντα.

Διότι σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική ταυτότητα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης, αλλά παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόβλημα και σε άλλα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τα οποία φέρουν την  ένδειξη Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε.

Για τον Γ.Α.ΣΙ “ΕΝΩΣΗ αγροτών”

O Πρόεδρος του Δ.Σ

Χριστόδουλος  Μπαλτογιάννης

You may be interested

Ψηφίστηκε στη βουλή η “γρήγορη” νομιμοποίηση των στάβλων
Αγροτικά Νέα
47 views
Αγροτικά Νέα
47 views

Ψηφίστηκε στη βουλή η “γρήγορη” νομιμοποίηση των στάβλων

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2017

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «Έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει…

Ποια ημέρα πληρώνεται η προκαταβολή για της βασικής ενίσχυσης
Αγροτικά Νέα
3875 views
Αγροτικά Νέα
3875 views

Ποια ημέρα πληρώνεται η προκαταβολή για της βασικής ενίσχυσης

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2017

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news, αναμένεται να πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2017 και οι περίπου 680.000 δικαιούχοι παραγωγοί…

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια
Χωρίς κατηγορία
786 views
Χωρίς κατηγορία
786 views

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2017

Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική κτηνοτροφία περιλαμβάνει η Συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category