0 Shares 479 Views
00:00:00
10 Dec

Μιχάλης Λουλούς: Οι αγρότες των νησιών και τα προβλήματα τους

27 Ιανουαρίου 2016
479 Views

Για τον Γιώργο Σταύρου και το Agrotes.eu

Η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει για τα νησιά και ειδικότερα για τα Δωδεκάνησα είναι ότι είναι τουριστικοί προορισμοί με απέραντες γαλάζιες ακρογιαλιές κι ανέμελους κατάξανθους τουρίστες, απ τους οποίους οι ντόπιο τα κονομάνε όλο καλοκαίρι και το χειμώνα την αράζουν. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι γιατί υπάρχουν κι εκεί αγρότες, υπάρχει κι εκεί παραγωγή αλλά φυσικά και πολλά προβλήματα. Για να μάθουμε λοιπόν τα ροβλήματ αυτά επικοινωνήσαμε με τον Μιχάλη Λουλού, αγρότης και κάτοικο της Ρόδου που είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και έχει την μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση και αγροτική παραγωγή του Αιγαίου.

 

Τι γίνεται με τα μπλόκα στο νησί;

Τα μπλόκα ξεκίνησαν στη Ρόδο μετά την απόφαση και των υπόλοιπων συναδέρφων ανά την επικράτεια. Το μπλόκο έχει στηθεί στο κεντρικότερο σημείο του νησιού στην πλατεία δημαρχείου. Αγρότες από όλο το νησί συμπαραστέκονται στους αγρότες της υπόλοιπης χώρας. Τα προβλήματα είναι γνωστά, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

 

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας παραγωγός από νησί σε σχέση με τους παραγωγούς της υπόλοιπης Ελλάδας;
Εμείς οι νησιώτες έχουμε πολύ περισσότερα προβλήματα από τους υπόλοιπους αγρότες της Ελλάδας. Εδώ προκύπτουν θέματα με το μεταφορικό ισοδύναμο. Άλλο ένα θέμα είναι η αύξηση του ΦΠΑ από το 9 στο 23% . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα μεταφορικά.
Οι αγρότες των νησιών δεν έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, δεν έχουν ούτε την έκταση αλλά ούτε και το νερό. Ένα παράδειγμα είναι ο αγρότης της Κάσου ο οποίος δεν μπορεί να καλλιεργήσει ούτε βρώμη, ούτε καλαμπόκι, ούτε τίποτα γιατί όλο το νησί είναι πάνω στην πέτρα.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι ότι στο νησί της Κάσου μια μπάλα τριφύλλι φτάνει τα 16-17€. Ακόμα και στο νησί της Ρόδου που συνδέεται με την υπόλοιπη Ελλάδα δύο και τρεις φορές την ημέρα με καράβια φτάνει στα 13 με 14€ στον κτηνοτρόφο. Καταλαβαίνετε ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών δεν είναι ίδιοι με τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας. Ένα τσουβάλι καλαμπόκι 40 κιλά στα νησιά οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν με 13-14€. Επομένως ο κτηνοτρόφος των Δωδεκανήσων καλείται να αγοράζει τις ζωοτροφές του με 23% ΦΠΑ και να πουλάει τα προϊόντα του με 13%.

 

Πες μας για τις καλλιέργειες των νησιών. Υπάρχει κτηνοτροφία στα νησιά;

Στα νησιά του Αιγαίου καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά όπως καρπούζια , πεπόνια, κολοκύθια, υπάρχουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, τομάτα, πιπεριά, αγγούρι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ρόδος και η Κως έχουν 4-5 μεγάλα οινοποιεία. Στην Ρόδο υπάρχει η Cair , μια μεγάλη συνεταιριστική εταιρία που εδώ και ένα αιώνα περίπου δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλοί αμπελοκαλλιεργητές και καλλιεργητές σιτηρών. Κτηνοτροφία υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη και στην Ρόδο και στην Κω. Η αγελαδοτροφία σε αυτά τα δύο μεγάλα νησιά αυξάνεται συνεχώςιδιως μετά την ίδρυση τριών μεγάλων τυροκομείων στην Ρόδο.

 

Αν περάσει το φορολογικό και το ασφαλιστικό πως θα επιρεάσει τα νησια;
Αν περάσει το φορολογικό και το ασφαλιστικό τα νησιά θα ερημώσουν. Μπορεί κάποιοι στην χερσαία Ελλάδα να μας βλέπουν ως επωφελημένους της υπόθεσης και καλά ότι πουλάμε ήλιο, όπως εμείς εδώ στην Ρόδο που θεωρούμαστε απ’ τα πλούσια νησιά. Όμως δεν είναι έτσι, τα νησιά ερημώνουν, τα χωράφια όλα μένουν στο περιθώριο, δεν υπάρχει περίπτωση να καλλιεργήσει κανένας. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι από τις 10.000€ καθαρού εισοδήματος ενός ζευγαριού που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, αν αφαιρέσεις τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές εισφορές, τα έξοδα τήρησης βιβλίων, αυτό που καταντάει είναι 1.600€. Πώς να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με τόσα χρήματα;

Εδώ στα νησιά επίσης δεν υπάρχει αυτό που γίνεται στην Θεσσαλία, δηλαδή να υπάρχουν αγρότες με 1000 και 2000 στρέμματα. Οι περισσότεροι αγρότες εδώ, έχουν 10 έως 30 στρέμματα και επίσης το ίδιο συμβαίνει και στην κτηνοτροφία όπου υπάρχουν μονάδες με 100 έως 300 πρόβατα διότι η έκταση είναι μικρή και δεν μπορούμε να επεκταθούμε. Είναι συγκεκριμένοι οι χώροι και τα στρέμματα.
Τα νησιά του Αιγαίου έμειναν απ΄ έξω από την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι νησιώτες κτηνοτρόφοι έχουν πληγεί από αυτή την κατάσταση οι οποίοι δεν έχουν σήμερα να αγοράσου καλαμπόκι και τριφύλλι να ταΐσουν τα ζώα τους.

Ένας παραγωγός που καλλιεργεί στην Θήβα, πατάτες θα γεμίσει το φορτηγό και θα πάει στην κεντρική λαχαναγορά να ξεφορτώσει με κόστος 20-30€. Ένας παραγωγός από την Ρόδο να πάει στην Κάλυμνο τις πατάτες 240€ μόνο τα έξοδα του καραβιού συν 70€ τα έξοδα του οδηγού πάλι το καράβι, συν 20 ευρώ τα καύσιμα φτάνουμε τα 330€.

Who is who
Ο Μιχάλης Λουλούς είναι αγρότης από την Ρόδο, παράγει πεπόνι, καρπούζι και πατάτες, κατάγεται από γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια και μέχρι σήμερα οι γονείς του διατηρούν κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα. Έχει τελειώσει φυτοτεχνικές επιχειρήσεις και αρχιτεκτονική τοπίου. AG

You may be interested

Οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα – Ζητούν συνάντηση με το υπουργείο και ζεσταίνουν τα τρακτέρ
Αγροτικά Νέα
98 views
Αγροτικά Νέα
98 views

Οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα – Ζητούν συνάντηση με το υπουργείο και ζεσταίνουν τα τρακτέρ

agrotesadmin - 9 Δεκεμβρίου 2018

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες, που συντάσσονται με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, καθώς σήμερα στη πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας αποφασίστηκε το…

Εσείς τι τρακτέρ θα πάρετε Joto Deere, Bendt ή μήπως Subota;
Αγροτικά μηχανήματα
335 views
Αγροτικά μηχανήματα
335 views

Εσείς τι τρακτέρ θα πάρετε Joto Deere, Bendt ή μήπως Subota;

agrotesadmin - 9 Δεκεμβρίου 2018

Του Λουκά Σταύρου Παγκοσμιοποίηση; ή μαλλον ηαντιγραφή πάει σύννεφο! Είναι γεγονός πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες που κατασκευάζουν από… φριτέζες έως Αυτοκίνητα και μηχανήματα έχουν…

Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας: Τα ανοιχτά ζητήματα που έκλεισαν
Αγροτικά Νέα
28 views
Αγροτικά Νέα
28 views

Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας: Τα ανοιχτά ζητήματα που έκλεισαν

agrotesadmin - 9 Δεκεμβρίου 2018

ετά από μήνες στασιμότητας που έδειχναν ότι κάτι στραβώνει στο θέμα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης φέτας, η συνάντηση όλων των πλευρών τής υπό σύσταση Οργάνωσης την Τρίτη 4/12…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X