0 Shares 3228 Views
00:00:00
15 Nov

Επίσκεψη στην κτηνοτροφική μονάδα του Μιχάλη Κλωνάρα

29 Δεκεμβρίου 2015
3228 Views

Του Γιώργου Σταύρου

Οι «φάρμες και αγροκτήματα» φιλοξενούν σήμερα την βραβευμένη βιολογική μονάδα προβάτων φυλής Χίου του Μιχάλη Κλωνάρα στον Ταξιάρχη Γρεβενών. Ο κ. Κλωνάρας βραβεύτηκε πέρυσι ως καλύτερος κτηνοτρόφος της χρονιάς 2014. Επισκεφτήκαμε την μονάδα του η οποία διαθέτει 300 πρόβατα και στην συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε μας μιλάει με την μεγάλη πείρα που διαθέτει στον χώρο της     κτηνοτροφίας για την δουλειά του αλλά και ειδικότερα για την προσπάθεια που κάνει για την  βελτίωση μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές φυλές προβάτων, της φυλής Χίου που όπως και ο ίδιος χαρακτηριστικά μας λέει, «Έχει ακόμη πολλά να δώσει».

 

Πότε ξεκίνησε την λειτουργία της η μονάδα;

Η μονάδα με την σημερινή της μορφή ξεκίνησε το 1994.

 

Από πότε ασχολείστε με την κτηνοτροφία;

Με την κτηνοτροφία ασχολούμαι από την μέρα που γεννήθηκα γιατί και ο παππούς μου και ο πατέρας μου είχαν πρόβατα. Εγώ όμως αποφάσισα όπως προείπα, το 1994 ότι οι αποδόσεις των προβάτων της ντόπιας φυλής δεν είναι ικανοποιητικές και θέλοντας να κάνω κάτι παραπάνω αποφάσισα να ασχοληθώ με τα πρόβατα της φυλής Χίου.

 

Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη φυλή και όχι κάποια άλλη φυλή;

Τα επιλέξαμε με βάση την προσαρμοστικότητα που είχαν στην περιοχή μας που το κλίμα της δεν είναι και από τα πιο καλά της Ελλάδας και η δυνατότητα που έχουν να βόσκουν έξω στην φύση σε αντίθεση με άλλες φυλές που είναι αποκλειστικά σταβλισμένες και φυσικά οι αποδόσεις τους που ακόμη και τότε στην αρχή του προγράμματος βελτίωσης τους ήταν πολύ καλές.

 

Όσο περνάει ο καιρός η βελτίωση συνεχίζεται;

Με τις συστηματικές οχείες βελτιώνουμε συνεχώς την φυλή και αυτό αποδεικνύεται από τις τακτικές γαλακτομετρήσεις οι οποίες διενεργούνται από τον συνεταιρισμό “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ο οποίος έχει αναλάβει την βελτίωση της φυλής στην Ελλάδα και είμαστε μέλη του από το 2006.

 

Κριάρια από προμηθεύεστε;

Τα κριάρια είναι δικά μας. Τα κρατάμε πάντα από μάνες οι οποίες έχουν την μεγαλύτερη απόδοση και  φυσικά με τις συστηματικές οχείες όπως προείπα, ούτως ώστε στις διασταυρώσεις να μην υπάρχουν συγγένειες μεταξύ των ζώων. Επίσης εφαρμόζουμε πρόγραμμα (Scrapie) σε αρσενικά και θύλακα έτσι ώστε με την γενετική βελτίωση να εξαλείφονται και οι μεταδοτικές ασθένειες των προβάτων όπως η Τρομώδης νόσος.

 

Παράγετε μόνοι σας τις ζωοτροφές ή τις αγοράζετε;

Ναι παράγουμε τις περισσότερες μόνοι μας και συγκεκριμένα: Τριφύλλι, κριθάρι τριτικάλε, κτηνοτροφικό μπιζέλι, βίκο, καθώς και διάφορα λειμώνια για να βόσκουν τα πρόβατα γύρω από την μονάδα. Όλα αυτά σε μια έκταση 600 στρεμμάτων, φυσικά σε βιολογική καλλιέργεια. Παλιότερα είχαμε και δικό μας καλαμπόκι γιατί τα χωράφια της περιοχής είναι ποτιστικά αλλά μετά από κλοπή των αντλιών από το αντλιοστάσιο του χωριού για δεύτερη φορά σταματήσαμε την παραγωγή του καλαμποκιού γιατί ο δήμος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξαναγοράσει τις αντλίες και έτσι πλέον αγοράζουμε το καλαμπόκι.

 

Φυράματα αγοράζετε έτοιμα ή τα φτιάχνετε μόνοι σας;

Ναι το φύραμα το φτιάχνουμε μόνοι μας. Παλιότερα όμως που δεν είχε ολοκληρωθεί η μονάδα αγοράζαμε έτοιμο. Υπήρχε όμως τρομερή διαφορά τόσο από θέμα ποιότητας όσο και από θέμα κόστους. Να σκεφτείτε ότι αυτή την στιγμή μας κοστίζει 0.28€/κιλό σε σύγκριση με το έτοιμο που έχει πάνω από 0,40€/κιλό.

 

Με ποια γαλακτοκομική εταιρία συνεργάζεστε και αν είστε ευχαριστημένος από την τιμολογιακή πολιτική της;

Συνεργαζόμαστε με την εταιρία Κουρέλας που έχει έδρα τα Γρεβενά.  Ευχαριστημένος δεν είναι κανένας από την τιμή αλλά εμείς έχουμε και έναν λόγο παραπάνω γιατί η μονάδα μας είναι βιολογική και όπως ξέρετε οι βιολογικές μονάδες έχουν μεγαλύτερο κοστολόγιο. Πάντως σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την συνεργασία μου με την εταιρία.

 

Τα αρνιά που γεννιούνται τα πουλάτε όλα για αναπαραγωγή ή δίνετε και για σφάξιμο;

Όλα τα αρνιά που γεννιούνται, αρσενικά και θηλυκά πουλιούνται για αναπαραγωγή.

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Στα άμεσα σχέδια μας είναι να επεκτείνουμε κι άλλο την μονάδα. Μεσοπρόθεσμα όμως (μέσα στο 2016) σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην καθετοποίηση της με την κατασκευή τυροκομείου για να μεταποιούμε μόνοι μας το προϊόν μας.

 

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία;

Πρωτίστως κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία πρέπει οπωσδήποτε να αγαπάει τα ζώα γιατί οποιαδήποτε δουλειά και να κάνεις και δεν την αγαπάς δεν μπορείς να προκόψεις.

Κατά δεύτερον να ξεκινήσει την κτηνοτροφία αποκλειστικά με πρόβατα της φυλής Χίου γιατί είναι ανθεκτικά και έχουνε πολύ μικρότερο κοστολόγιο από τις άλλες εισαγόμενες φυλές όσον αφορά την διατροφή.

Πιστεύω επίσης ότι η συγκεκριμένη φυλή έχει ακόμη πιο μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης στις αποδόσεις της. AG

 

Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 6948272283, 6987215919 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της μονάδας: www.klonarasfarms.gr

You may be interested

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες – Τι προβλέπει η συμφωνία με ΕΤΕπ
Αγροτικά Νέα
72 views
Αγροτικά Νέα
72 views

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες – Τι προβλέπει η συμφωνία με ΕΤΕπ

agrotesadmin - 14 Νοεμβρίου 2019

Ουσιαστική βοήθεια στους αγρότες μέσω χαμηλότοκων δανείων προσφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό στη γεωργία και…

Ποιες πληρωμές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα είναι ακατάσχετες
Αγροτικά Νέα
197 views
Αγροτικά Νέα
197 views

Ποιες πληρωμές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα είναι ακατάσχετες

agrotesadmin - 13 Νοεμβρίου 2019

Αναλυτικές οδηγίες από τα συναρμόδια υπουργεία ζητά, μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) σχετικά με τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, όπου…

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Έρχεται η κακοκαιρία «Βικτώρια»
News
86 views
News
86 views

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Έρχεται η κακοκαιρία «Βικτώρια»

agrotesadmin - 11 Νοεμβρίου 2019

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το μεσημέρι της Τρίτης (12/11/2019) και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category