0 Shares 3045 Views
00:00:00
23 Sep

Μέχρι τα 54 λεπτά έχει πέσει το πρόβειο γάλα. Έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων

9 Μαρτίου 2018
3045 Views

Η περιεκτικότητα του πρόβειου γάλακτος σε πρωτεΐνες είναι το νέο «τερτίπι» των γαλακτοβιομήχανων, που χρησιμοποιούν με στόχο να ρίξουν την τιμή που εισπράττει ο παραγωγός. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ΑγροΤύπος, δίνοντας στην δημοσιότητα και σχετικό τιμολόγιο αγοράς, υπάρχει γαλακτοβιομηχανία που πλήρωσε στα τέλη του Ιανουαρίου στους παραγωγούς για το πρόβειο γάλα που παρέδωσαν σε αυτήν μια τιμή που ξεκινά από τα 84 λεπτά το κιλό κατά ανώτατο όριο και φτάνει μόλις τα 54 λεπτά το κιλό. Όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι μιλώντας στον ΑγροΤύπο, με τέτοιες τιμές δεν βγαίνει σε καμιά περίπτωση το κόστος παραγωγής, που υπολογίζεται αυτή τη στιγμή περί τα 83 λεπτά το κιλό, που είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι ίδιοι τονίζουν ότι έχουν πληθύνει οι εισαγωγές γάλακτος, κυρίως από την Ιταλία, σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν στην ελληνική αγορά, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στο ρωσικό εμπάργκο, που έχει «μπλοκάρει» τις εξαγωγές γάλακτος των χωρών της Ευρώπης.

Οι παραγωγοί καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο, ότι «με το ρωσικό εμπάργκο σε ισχύ, είναι επακόλουθο οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Ιταλία, να ξεφορτώνουν το γάλα τους στην Ελλάδα και σε άλλες εναλλακτικές αγορές».

Πιο μεγάλο, όπως υποστηρίζουν, είναι το πρόβλημα την περίοδο της άνοιξης, οπότε «βγαίνει» στην εγχώρια αγορά περισσότερο γάλα, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες, να αναζητούν τρόπους μείωσης του κοστολογίου αγοράς.

Πατήστε εδώ να δείτε τιμολόγιο με τιμές στο πρόβειο γάλα

Παρέμβαση στη Βουλή Μάξιμου Χαρακόπουλου
Παρέμβαση για το θέμα των τιμών έκανε για μια ακόμα φορά και ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι δεν διαμαρτύρονται χωρίς λόγο» και πως «η μείωση των τιμών στο γάλα είναι πραγματικότητα και το πλήγμα είναι μεγάλο».

Μάλιστα, όπως αναφέρει «στην πεντασέλιδη απάντησή του, ο κ. Αποστόλου, αποφεύγει, επιμελώς, να απαντήσει στον πύρινα της ερώτησής μου, αν δηλαδή δικαιολογούνται οι μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και που κατά τον ίδιο οφείλονται».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε σχετική ερώτησή του μετά τις διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων και την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αφού σημειώνει ότι «οι τιμές στο γάλα, στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, είναι ελεύθερες και διαμορφώνονται βάση προσφοράς και ζήτησης» υποστηρίζει ότι «το πρώτο ενδεκάμηνο του 2017 η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 0,9577 ευρώ/κιλό και του γίδινου σε 0,5834 ευρώ/κιλό, ενώ για τη Θεσσαλία ανήλθαν σε 0,9966 και 0,6209 ευρώ το κιλό αντίστοιχα».

Ωστόσο, η ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρονταν στην πραγματικότητα που από το φθινόπωρο του 2017 βιώνουν οι αιγοπροβατρόφοι με την κατάρρευση των τιμών στο γάλα. Μάλιστα, στην ερώτηση μνημόνευε και περιπτώσεις, όπως στο Λιβάδι Ελασσόνας, όπου οι τιμές κατρακύλησαν στα 82 λεπτά. Επιπλέον, καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει στις καταγγελίες των παραγωγών για τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παρασκευή φέτας, καθώς και την απουσία ενεργειών για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Στην πεντασέλιδη απάντησή του ο νυν υπουργός επικαλούμενος στοιχεία του ΥΠΑΑΤ για το 2016 και μέχρι το Νοέμβριο του 2017, υποστηρίζει ότι οι παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος στη χώρα μας ανταποκρίνονται ως προς την επάρκειά τους στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ της αντίστοιχης περιόδου και ότι από τους ελέγχους που διενεργούνται δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα. Επιπλέον, τονίζει ότι το υπάρχον σύστημα ελέγχων αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες λόγω έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, ότι σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για την επιπλέον συνέργεια στους ελέγχους μέσω μεικτών κλιμακίων με τη συνδρομή του ΣΥΚΑΠ (Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης της Απάτης) και ότι απαιτείται περαιτέρω συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, τονίζει ότι επιβάλλεται να υποβοηθηθεί η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του για την απάντηση του κ. Αποστόλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αντί να παραθέτει μπαγιάτικα στοιχεία και προθέσεις, η Κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να ενισχύσει την κτηνοτροφία.

Για αυτό κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου, πριν είναι αργά. Ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επί των ημερών του καταρρέει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και να κάνει όσα πρέπει. Και ειδικά για τη Διεπαγγελματική, να σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες για την πρόταση που πληρεί τις προϋποθέσεις με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία».

Thessaliatv.gr

You may be interested

ΥπΑΑΤ: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα για το «Κομφούζιο»
Αγροτικά Νέα
31 views
Αγροτικά Νέα
31 views

ΥπΑΑΤ: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα για το «Κομφούζιο»

agrotesadmin - 22 Σεπτεμβρίου 2018

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στη δράση 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), καθώς…

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες από το 2020
Αγροτικά Νέα
45 views
Αγροτικά Νέα
45 views

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες από το 2020

agrotesadmin - 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ο υπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, στους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Έλενα Καραγιάννη: Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για τους συνεταιρισμούς και τους…

ΟΑΕΔ: Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρω – Ποιοι το δικαιούνται
News
69 views
News
69 views

ΟΑΕΔ: Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρω – Ποιοι το δικαιούνται

agrotesadmin - 20 Σεπτεμβρίου 2018

  Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος ύψους 1.000,00 ευρώ ανά άνεργο πρώην εργαζόμενο της συνεταιριστικής οργάνωσης «ΠΑ.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) και ανα πρώην εργαζόμενο της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΩΝ…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category