0 Shares 498 Views
00:00:00
20 Jan

Mεγάλη επιτυχία για το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

4 Δεκεμβρίου 2017
498 Views

Δελτίο Τύπου

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και επισήμων και τιμώμενη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που πραγματοποιήθηκε 1,2 & 3 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής πολιτικής πρωτογενούς τομέα περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, μιας και τιμώμενη περιφέρεια του Φεστιβάλ ήταν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Φωτάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Έλενα Σταματάκη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής ΝΔ Αθανάσιος Μπούρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας Ταξιάρχης Φαρμάκης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Ντούρας, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, ο πρόξενος του Μαρόκου Mr. Chafik Cherqaoui κ.α.

Το βραβείο για την Τιμώμενη Περιφέρεια παρέλαβε ο κ. Κατσιφάρας, ο οποίος τόνισε ότι το δυνατό χαρτί της ελληνικής μελισσοκομίας είναι η ποιότητα. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως εθνικό διακύβευμα της Ελλάδας  την αναδιάταξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, επεσήμανε την ανάγκη να επενδύσει η πολιτεία σε μια διαφορετική αντίληψη που δε θα αφήνει ανεξερεύνητες αγορές και ζήτησε από τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα αγροτικά προϊόντα.

Πολύτιμη εκδήλωση χαρακτήρισε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, καθώς όπως τόνισε τοποθετεί τον παραγωγό δίπλα στον καταναλωτή. Υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις μαζί με τους μελισσοκόμους και σημείωσε ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί πρέπει να προστατέψουν το προϊόν τους.

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε διαχρονικά το Φεστιβάλ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας την υποχρέωση πολιτείας και φορέων να προσαρμόσουν την οικονομία της χώρας εκεί που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο στη μελισσοκομία που θα βασίζεται στις συνεργασίες και τη συνεργατικότητα, επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Όπως τόνισε το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και χρειάζεται η μετάβαση στο μοντέλο με τις νέες οργανώσεις παραγωγών, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης

Χαιρετισμό στο 9ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας απηύθυνε, επίσης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας από όλη την Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τους Έλληνες παραγωγούς με το καταναλωτικό κοινό της Αθήνας.

Παράλληλα, διεξήχθη το 8ο μελισσοκομικό συνέδριο, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων, όπου συζητήθηκαν η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της μελισσοκομίας, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η αγορά πλημμυρίζει από φθηνά μέλια που δεν έχουν καμιά σχέση με το ελληνικό μέλι κι ο αθέμιτος ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές. Πρότειναν, ακόμα, η πολιτεία να προωθήσει την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και το μέλι σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού & προϊόντων μέλισσας από 250 και πλέον μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Επίσης, ανακάλυψαν τις θεραπευτικές ιδιότητες προϊόντων όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν ζωντανά τον τρόπο με τον οποίο αντλείται το δηλητήριο από το κεντρί της μέλισσας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή μελισσοκόμων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεων μελισσοκομικού εξοπλισμού ενώ συνάφθηκαν σημαντικές συμφωνίες για τον κλάδο.

You may be interested

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές της Ομοσπονδία Κτηνοτροφικων Συλλογών και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας
Αγροτικά Νέα
14 views
Αγροτικά Νέα
14 views

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές της Ομοσπονδία Κτηνοτροφικων Συλλογών και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας

agrotesadmin - 20 Ιανουαρίου 2019

Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Νίκου Παλασκα σάρωσε στις εκλογές με 12 στους 13 να εκλέγονται. Παρακάτω παραθέτουμε τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικων Συλλογών…

Η γεωργία του μέλλοντος σήμερα.
test
31 views
test
31 views

Η γεωργία του μέλλοντος σήμερα.

Jorgre Kr. - 18 Ιανουαρίου 2019

Γεωργία ακριβείας μια έννοια με πολλές και εξειδικευμένες τεχνικές. Τι είναι όμως η γεωργία ακριβείας; Είναι η δημιουργία και ανάλυση χαρτών παραλλακτικότητας των αγροτεμαχίων σε συνδυασμό με…

Μέχρι 31 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων
Αγροτικά Νέα
52 views
Αγροτικά Νέα
52 views

Μέχρι 31 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων

agrotesadmin - 18 Ιανουαρίου 2019

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, δίνει σε κτηνοτρόφους η νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, προκειμένου να καταθέσουν τις…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X