0 Shares 284 Views
00:00:00
22 Aug

Μίνιμουμ συντελεστής 9% για αγρότες και 10% για Ομάδες στο πρώτο φορολογικό

15 Ιουλίου 2019
284 Views

Νέο τοπίο στη φορολογία των επαγγελματιών της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και των συλλογικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν (συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών), χαρτογραφεί το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτό το διάστημα το οικονομικό επιτελείο, με πρόθεση να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει τις περισσότερες –αν όχι όλες– προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να σταλεί εξαρχής ένα καθαρό μήνυμα ότι η μείωση των φορολογικών βαρών αποτελεί βασική προτεραιότητα της καινούργιας κυβέρνησης. Επειδή, ωστόσο, στους παραλήπτες του εν λόγω μηνύματος… αναπόφευκτα θα βρίσκονται και οι θεσμοί, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε ανοιχτή γραμμή με τα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων, το συνολικό κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ, κινείται εντός των –ήδη στενών– δημοσιονομικών περιθωρίων.

Νέα κλίμακα το 2020

Στην πρώτη γραμμή φαίνεται ότι βρίσκεται η καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, χωρίς μείωση μάλιστα του αφορολόγητου, αλλά με προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αλλαγή αυτή θα συνοδεύεται από μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% ή στο 42% (από 45% σήμερα) και την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας από το 2020 με τουλάχιστον πέντε ενδιάμεσα κλιμάκια.

Εφόσον υλοποιηθεί η εξαγγελία αυτή, είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των περυσινών δηλώσεων, που είχε επεξεργαστεί τον Μάρτιο σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», το 94,96% των φορολογουμένων με αγροτικό εισόδημα είχε δηλώσει το 2018 κάτω από 10.000 ευρώ (93,7% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις δηλώσεις του 2017).

Έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η παροχή έκπτωσης σε όσους φορολογούμενους εξοφλούν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάτι που ενδεχομένως να ισχύσει από φέτος για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις, η νέα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για συντελεστή 10% (από 13%) τόσο για τους συνεταιρισμούς όσο και για τις ομάδες παραγωγών, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση από το 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας. Ειδικότερα, μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και περαιτέρω μείωσή του στο 20% το 2021. Μαζί με το μέτρο αυτό προωθείται και μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι, επίσης, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της τετραετίας, καθώς και η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

ypaithros.gr

You may be interested

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας
Αγροτικά Νέα
67 views
Αγροτικά Νέα
67 views

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας

agrotesadmin - 22 Αυγούστου 2019

Σταδιακή μείωση των εισφορών, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, σε βάθος πενταετίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. «Η μείωση…

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές
Αγροτικά Νέα
91 views
Αγροτικά Νέα
91 views

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές

agrotesadmin - 21 Αυγούστου 2019

Τη σαφέστατη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής  ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθούν στο πλευρό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ), επανέλαβε ο Υπουργός…

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις
Αγροτικά Νέα
127 views
Αγροτικά Νέα
127 views

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις

agrotesadmin - 20 Αυγούστου 2019

Πληρωμές ύψους 765.806,35 € πραγματοποίησε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 με τον κύριο όγκο να αφορά πληρωμές νέων γεωργών, αγροτουριστικών μονάδων και ορεινών – δασοκομικών…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category