0 Shares 42 Views
00:00:00
19 Oct

Οι νέοι επιστρέφουν στα χωράφια

19 Απριλίου 2017
42 Views

Η Δήμητρα Φωτιάδου οδηγεί τρακτέρ, αγροτικό, ψεκαστικό, «μόνο νταλίκα δεν έχω οδηγήσει ακόμη και αυτό γιατί απλά δεν έτυχε», λέει αστειευόμενη. Πάνω, στα θερμοκήπια που έχει στον Ασκό θεσσαλονίκης. Είναι νέοι, που έμεναν και εργάζονταν στην πόλη -κάποιοι γεννήθηκαν εκεί- αλλά η κρίση τους έστειλε πίσω στα χωριά τους και στην καλλιέργεια της γης. Περισσότερες από 150 άδειες για λαϊκές αγορές έδωσε σε νέους αγρότες μόνο την τελευταία τριετία ο δήμος Λαγκαδά και η δημοτική αρχή βλέποντας την τάση επιστροφής διοργανώνει κύκλους μαθημάτων για αγροτικά θέματα για νέους αγρότες, σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Πέμπτη στα χωριά του δήμου, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

Ο Θέμης Κολασίδης έμενε μέχρι πέρσι στη Θεσσαλονίκη. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη γενέτειρά του, το χωριό Αυγή και να στήσει μια μονάδα με θερμοκήπια. Στα 29 του χρόνια λέει πως αγαπά πολύ την επαφή με τη φύση, καμαρώνει για την επένδυσή του και φροντίζει τα κηπευτικά του σαν παιδιά που θέλει να μεγαλώσουν σωστά και να είναι υγιή.

«Αν και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα πάντα την επιστροφή στο χωριό. Και ίσως άργησα να το πάρω απόφαση. Δεν το μετανιώνω καθόλου. Η επαφή με τη φύση ήταν πάντα αυτό που αποζητούσα», λέει στον Αγρότη ο Θ. Κολασίδης, που καλλιεργεί 80 στρέμματα με καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, αγγούρια και άλλα εποχικά κηπευτικά.

Η επαρχία Λαγκαδά είναι μια περιοχή που έχει μεγάλες εκτάσεις με θερμοκήπια και τα κηπευτικά ευδοκιμούν, ενώ γύρω από την πόλη του Λαγκαδά στήνονται τα τελευταία χρόνια μεγάλες μονάδες, σύγχρονες και αποδοτικές.

«Eφτιαξα τα πάντα από την αρχή και βγάζω ένα καλό μεροκάματο. Βέβαια δουλεύω πολύ, από το πρωί έως αργά το βράδυ, ξυπνάω στις 4 το πρωί για να προλάβω να μαζέψω τα λαχανικά, να τα τακτοποιήσω και να φύγω για τη λαϊκή. Αλλά δεν με πειράζει γιατί δουλεύω για μένα», αναφέρει.

Ο Θ. Κολασίδης ο οποίος τονίζει: «Eφτιαξα τα πάντα από την αρχή και βγάζω ένα καλό μεροκάματο. Βέβαια δουλεύω πολύ, από το πρωί έως αργά το βράδυ... Αλλά δεν με πειράζει γιατί δουλεύω για μένα»Το μότο «Δουλεύω για μένα» υιοθετεί και η 23χρονη Δήμητρα Φωτιάδου, η οποία πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει τις σπουδές της στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων στο ΤΕΙ Σερρών και να επιστρέψει στο χωριό της στον Ασκό, της επαρχίας Λαγκαδά. Μάλιστα, έκανε μόνη της την αίτηση για να μπει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα για νέους αγρότες το 2014 και όταν το ανακοίνωσε στον πατέρα της, εκείνος έπαθε ένα… σοκ.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχω κανέναν πάνω από το κεφάλι μου. Oσο πιο πολύ δουλέψω, τόσο περισσότερα χρήματα θα βγάλω. Οι γονείς μου ήθελαν να σπουδάσω, αλλά εμένα με τραβούσε η γη», δηλώνει στον Αγρότη η νεαρή αγρότισσα.

Σήμερα, μαζί με τον αδερφό της νοικιάζουν 24 στρέμματα και έχουν μεγάλα θερμοκήπια στα οποία καλλιεργούν εποχικά κηπευτικά. Το καλοκαίρι βγάζουν ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, τον χειμώνα, μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια.

Η Δήμητρα Φωτιάδου οδηγεί τρακτέρ, αγροτικό, ψεκαστικό, «μόνο νταλίκα δεν έχω οδηγήσει ακόμη και αυτό γιατί απλά δεν έτυχε», λέει αστειευόμενη. Και παρότι όταν εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε στον Ασκό έπαθε ένα… «πολιτισμικό σοκ», σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά δεν αλλάζει με τίποτα το χωριό.

«Εδώ η ζωή κινείται σε άλλους ρυθμούς. Μπορεί να βγεις έξω και να μη βρεις κανέναν να μιλήσεις, να περπατάς στον δρόμο και να συναντήσεις μόνο ένα κοπάδι με γίδια, αλλά η ηρεμία και ο καθαρός αέρας σε αποζημιώνει. Aλλωστε τι είναι η Θεσσαλονίκη; Δυο βήματα, όποτε θέλω κατεβαίνω στην πόλη», αναφέρει.

Μαθήματα
Σε συνεργασία με το Α-ΤΕΙ και την υποστήριξη της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Λαγκαδά θα συνεχίσει τα σεμινάρια στα χωριά και στο μέλλον θα επεκτείνει τα μαθήματα εκτός από τη φυτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία.

Η Νικολέτα Κριμέα εργάζονταν όπως και ο σύζυγός της ως ιδιωτικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη και πριν από 4 χρόνια αποφάσισαν να πάρουν τα δυο τους παιδιά, να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Σοχό Θεσσαλονίκης και να ασχοληθούν με τις καρυδιές, τις αμυγδαλιές και τις κερασιές.

Η Νικολέτα Κριμέα ξεπουλάει τα κεράσια και τους ξηρούς καρπούς πολύ γρήγορα, καθώς είναι γνωστή στις λαϊκές αγορές ως «η πριγκίπισσα του κερασιού». Φοράει κορόνες στο κεφάλι και βάζει τα κεράσια για σκουλαρίκια, ενώ τελευταία έχει φτιάξει ένα μικρό εργαστήριο στο σπίτι της και φτιάχνει χειροποίητα σαπούνια, κρέμες, λαμπάδες, διακοσμητικά, γλυκά του κουταλιού.

«Η κρίση γεννά ευκαιρίες, πρέπει όλοι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει. Οπως και πολλοί άλλοι είχαμε βολευτεί κι εμείς στην καθημερινότητά μας, στη ρουτίνα της πόλης και μας τρόμαζε το χωριό, αλλά τη ζωή εδώ δεν την αλλάζω με τίποτα. Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που κάνουμε και βλέπω τη χαρά και την ευτυχία και στο βλέμμα των παιδιών μου», μας λέει η 30χρονη Νικολέτα.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ethnos.gr

You may be interested

ΕΛΓΑ: Αύριο οι αποζημιώσεις σε 54.688 δικαιούχους
Αγροτικά Νέα
561 views
Αγροτικά Νέα
561 views

ΕΛΓΑ: Αύριο οι αποζημιώσεις σε 54.688 δικαιούχους

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Αποζημιώσεις ύψους 13.323.633 ευρώ θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 54.688 δικαιούχους αγρότες. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή αλλά και στο ζωϊκό κεφάλαιο από διάφορα…

Έως 9.000 ευρώ εφάπαξ επιδότηση για φύτευση δένδρων με το νεο ΕΣΠΑ!
Αγροτικά Νέα
6215 views
Αγροτικά Νέα
6215 views

Έως 9.000 ευρώ εφάπαξ επιδότηση για φύτευση δένδρων με το νεο ΕΣΠΑ!

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Η Πρώτη ∆άσωση της νέας προγραµµατικής περιόδου καλύπτει το κόστος φύτευσης δένδρων όπως καρυδιές, κερασιές και µηλιές καθώς και τησυντήρησή τους για µία 8ετία µε τη µορφή…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα μεγάλη πληρωμή 20 εκατ. ευρώ σε 26.255 δικαιούχους αγρότες
Αγροτικά Νέα
2394 views
Αγροτικά Νέα
2394 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα μεγάλη πληρωμή 20 εκατ. ευρώ σε 26.255 δικαιούχους αγρότες

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 12/10/2017 – 13/10/2017 και αφορά 26.255…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category