0 Shares 589 Views
00:00:00
23 Oct

Νέος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ για τους αγρότες

25 Σεπτεμβρίου 2019
589 Views

Το θέμα των χαμηλών τιμών στην αγορά βάμβακος ήταν το κύριο θέμα στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, με αντιπροσωπεία βαμβακοπαραγωγών από τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ελσίνκι για το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχθηκα την αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Θεσσαλία».

«Συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τη χαμηλή διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού», είπε σχετικά ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε:

«Μιλήσαμε για τις άμεσες ενέργειες από πλευράς υπουργείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι στην πόρτα των εκκοκκιστηρίων θα είναι αναρτημένες οι τιμές με τις οποίες θα πληρώνονται οι παραγωγοί».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους μηχανισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα και η υγρασία του προϊόντος, για το οποίο να πληρώνονται οι παραγωγοί.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως ανέφερε, προτίθεται να δώσει άμεσα παράταση υποβολής των δικαιολογητικών για τους αγρότες που δικαιούνται αγροτικού τιμολογίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει τέλος Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι, σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς οι οποίοι έχουν διακανονισμό πληρωμής οφειλής τους προς τον οργανισμό και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να προσέλθουν από αύριο στα κατά τόπους καταστήματα και να προβούν σε νέο διακανονισμό.

Η πρώτη δόση -συμπλήρωσε- θα οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, καθώς θα έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των ενισχύσεων και θα έχουν αυξημένη οικονομική ρευστότητα. Τη μη ικανοποίησή της εξέφρασε από την μεριά της η αντιπροσωπεία των βαμβακοπαραγωγών.

«Η αναγνώριση των προβλημάτων μας, από την πλευρά του υφυπουργού, δεν αποτελεί λύση», είπε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, υπογραμμίζοντας πως «η παραπομπή στο μέλλον για περαιτέρω συζήτηση με τον κ. υπουργό δεν δημιουργεί επί της ουσίας αποτελέσματα».

«Έχουμε χάσει πάνω από 20% του εισοδήματός μας και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο», επισήμανε ο γραμματέας της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Ο ίδιος τόνισε ότι «όπως και πέρυσι τα εκκοκκιστήρια μας κλέβουνε λόγω ποιότητας περί τα 10 λεπτά/κιλό», καλώντας παράλληλα τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς «προβλέπεται ένας θερμός χειμώνας», όπως είπε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γιάννης Κουκούτσης, σημείωσε ότι «αναδείχθηκε το δίκαιο που έχουμε για ακόμη μια φορά», κάνοντας λόγο για την «τελευταία ελπίδα που έχουμε για να διατηρηθεί το εισόδημα από το βαμβάκι στον αγροτικό κόσμο».

eleftheria.gr

You may be interested

Αμπελοπαραγωγοί: Υποχρεώσεις για τις δηλώσεις συγκομιδής και παραγωγής
Αγροτικά Νέα
15 views
Αγροτικά Νέα
15 views

Αμπελοπαραγωγοί: Υποχρεώσεις για τις δηλώσεις συγκομιδής και παραγωγής

agrotesadmin - 23 Οκτωβρίου 2019

Οι αμπελουργοί που δεν ανήκουν σε Συνεταιρισμό ή Ομάδα Παραγωγών, υποβάλλουν Δήλωση Παραγωγής όταν οινοποιούν μόνοι τους, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ. Εγκύκλιο εξέδωσε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και…

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του ΕΛΓΟ στα σεμινάρια των Νέων Αγροτών
Αγροτικά Νέα
46 views
Αγροτικά Νέα
46 views

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του ΕΛΓΟ στα σεμινάρια των Νέων Αγροτών

agrotesadmin - 22 Οκτωβρίου 2019

ια «ολιγωρία και αδιαφορία της διοίκησης» του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κάνει λόγο ο Αλέκος Χωνάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο,…

Με κίνδυνο απενταξης εκατοντάδες νέοι αγρότες λόγο σταβλικων εγκαταστάσεων.
News
306 views
News
306 views

Με κίνδυνο απενταξης εκατοντάδες νέοι αγρότες λόγο σταβλικων εγκαταστάσεων.

agrotesadmin - 21 Οκτωβρίου 2019

Με κίνδυνο απενταξης κινδυνεύουν εκατοντάδες νέοι αγρότες από το πρόγραμμα του 2018 αν δεν ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο με τον νόμο. Όπως μας πληροφόρησε φίλος μελετητής οι…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category