0 Shares 455 Views
00:00:00
20 Mar

Ορεινή κτηνοτροφία. Πολλά τα θετικά αλλά πιο πολλές οι δυσκολίες, του Χάρη Λιούρη

2 Σεπτεμβρίου 2017
455 Views

Ορεινή κτηνοτροφία. Πολλά τα θετικά αλλά πιο πολλές οι δυσκολίες

 

Ολόκληρη η Ορεινή Ήπειρος που αποτελείται από εκατοντάδες χωριά, κατοικείται από ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια τους στις ορεινές αυτές περιοχές για βοσκή.

Το ανάγλυφο του τοπίου που αποτελείται από νερά και πλούσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, με χλωρίδα και αρωματικά βότανα προσφέρει ένα εντυπωσιακό σκηνικό και ιδανικό για την ελεύθερη εκτροφή των κοπαδιών, καθώς και για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η τεράστια ποικιλότητα σε χλωρίδα. Μοναδικά αρωματικά φυτά δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα στα γαλακτοκομικά και μια εξαιρετική γεύση στο κρέας.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στα ορεινά η παραγωγή υπερέχει έναντι των όλων σε ποιότητα. Η ορεινή κτηνοτροφία μπορεί να στηρίξει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορεινή κτηνοτροφία

Οι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύονται μια άγονη βραχώδης έκταση, δεν έχουν στην διάθεση τους τα λιβάδια των ευρωπαίων συναδέλφων τους, αλλά ούτε τις εκτάσεις της πεδινής Ελλάδας.

Οι υποβαθμισμένοι βοσκότοποι λόγω της συνεχούς  χρήσης τους από πολύ μεγάλο αριθμό ζώων σημαίνει απλά πολύ περπάτημα (15-20 χιλιόμετρα) για να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες τους.

Η περίοδος βόσκησης είναι πολύ μικρή. Στην καλύτερη περίπτωση 4-5 μήνες και από εκεί και πέρα ταΐζουν τα ζώα τους με τροφές που αγοράζουν.

Η κτηνοτροφία πλέον χρειάζεται διαρκή και συνεχή υποστήριξη, από επιστημονικό προσωπικό, την οποία και δεν έχουμε.

Πολλές παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις είναι χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής

 

Οι προοπτικές για έναν νέο αλλά και έναν παλιό που θα θελήσει να ασχοληθεί με την ορεινή κτηνοτροφία είναι πολλές.

 

Η παραγωγή φέτας ως γνωστών από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στα ορεινά έχει αυξημένη ζήτηση και επίσης οι γαλακτοβιομηχανίες επιζητούν το συγκεκριμένο γάλα.

Η Ε.Ε. σε έκθεση της προβλέπει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά είναι θετικές για το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η αιγοπροβατοτροφία προσφέρεται σαν µια διέξοδος της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας, συμμετέχοντας περίπου κατά 45% στη συνολική ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής.

Αποτελεί κύρια πηγή εισροών και κονδυλίων από τις επιδοτήσεις από 100% κοινοτικούς πόρους.

 

Είναι απόλυτα κατανοητό, πως για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ορεινής κτηνοτροφίας και να έχουμε επιτυχή εφαρμογή κάθε μέτρου, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των νέων, του ενεργού εργατικού δυναμικού. Για να γίνει αυτό όμως, ο νέος σήμερα πρέπει να έχει μια σειρά από πράγματα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής και έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη ενός τόπου, π.χ. υποδομές, πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, δηλαδή μια πολύπλευρη ανάπτυξη (πολιτισμό, τεχνολογία, παιδία, οικονομία κλπ), και το σημαντικότερο την μείωση της γραφειοκρατίας.

Χάρης Λιούρης

Πρόεδρος Ένωσης Νέων αγροτών Ηπείρου

You may be interested

Πέντε προτάσεις της διεπαγγελματικής βάμβακος προς τους βαμβακοπαραγωγούς ενόψει της επερχόμενης περιόδου σποράς βάμβακος
Αγροτικά Νέα
367 views
Αγροτικά Νέα
367 views

Πέντε προτάσεις της διεπαγγελματικής βάμβακος προς τους βαμβακοπαραγωγούς ενόψει της επερχόμενης περιόδου σποράς βάμβακος

agrotesadmin - 19 Μαρτίου 2018

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, αποτελούμενη από Βαμβακοπαραγωγούς και Εκκοκκιστές σύμφωνα με το άρθρο 59 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε αναμονή της περιόδου σποράς…

Καλά νέα για περισσότερους από 1.400 νέους αγρότες
Αγροτικά Νέα
1691 views
Αγροτικά Νέα
1691 views

Καλά νέα για περισσότερους από 1.400 νέους αγρότες

agrotesadmin - 19 Μαρτίου 2018

Περισσότεροι από 1.400 νέοι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην Δυτική Ελλάδα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην εγκατάσταση νέων γεωργών. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι νέοι αυτοί…

Στα Γιάννενα η δεύτερη μάχη για την προστασία της φέτας
Αγροτικά Νέα
223 views
Αγροτικά Νέα
223 views

Στα Γιάννενα η δεύτερη μάχη για την προστασία της φέτας

agrotesadmin - 19 Μαρτίου 2018

Η Φέτα, το εθνικό μας προϊόν ήταν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 17 Μαρτίου. Την ημερίδα διοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Όμιλος…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category