0 Shares 641 Views
00:00:00
20 Jul

Ορεινή κτηνοτροφία. Πολλά τα θετικά αλλά πιο πολλές οι δυσκολίες, του Χάρη Λιούρη

2 Σεπτεμβρίου 2017
641 Views

Ορεινή κτηνοτροφία. Πολλά τα θετικά αλλά πιο πολλές οι δυσκολίες

 

Ολόκληρη η Ορεινή Ήπειρος που αποτελείται από εκατοντάδες χωριά, κατοικείται από ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια τους στις ορεινές αυτές περιοχές για βοσκή.

Το ανάγλυφο του τοπίου που αποτελείται από νερά και πλούσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, με χλωρίδα και αρωματικά βότανα προσφέρει ένα εντυπωσιακό σκηνικό και ιδανικό για την ελεύθερη εκτροφή των κοπαδιών, καθώς και για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η τεράστια ποικιλότητα σε χλωρίδα. Μοναδικά αρωματικά φυτά δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα στα γαλακτοκομικά και μια εξαιρετική γεύση στο κρέας.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στα ορεινά η παραγωγή υπερέχει έναντι των όλων σε ποιότητα. Η ορεινή κτηνοτροφία μπορεί να στηρίξει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορεινή κτηνοτροφία

Οι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύονται μια άγονη βραχώδης έκταση, δεν έχουν στην διάθεση τους τα λιβάδια των ευρωπαίων συναδέλφων τους, αλλά ούτε τις εκτάσεις της πεδινής Ελλάδας.

Οι υποβαθμισμένοι βοσκότοποι λόγω της συνεχούς  χρήσης τους από πολύ μεγάλο αριθμό ζώων σημαίνει απλά πολύ περπάτημα (15-20 χιλιόμετρα) για να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες τους.

Η περίοδος βόσκησης είναι πολύ μικρή. Στην καλύτερη περίπτωση 4-5 μήνες και από εκεί και πέρα ταΐζουν τα ζώα τους με τροφές που αγοράζουν.

Η κτηνοτροφία πλέον χρειάζεται διαρκή και συνεχή υποστήριξη, από επιστημονικό προσωπικό, την οποία και δεν έχουμε.

Πολλές παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις είναι χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής

 

Οι προοπτικές για έναν νέο αλλά και έναν παλιό που θα θελήσει να ασχοληθεί με την ορεινή κτηνοτροφία είναι πολλές.

 

Η παραγωγή φέτας ως γνωστών από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στα ορεινά έχει αυξημένη ζήτηση και επίσης οι γαλακτοβιομηχανίες επιζητούν το συγκεκριμένο γάλα.

Η Ε.Ε. σε έκθεση της προβλέπει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά είναι θετικές για το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η αιγοπροβατοτροφία προσφέρεται σαν µια διέξοδος της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας, συμμετέχοντας περίπου κατά 45% στη συνολική ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής.

Αποτελεί κύρια πηγή εισροών και κονδυλίων από τις επιδοτήσεις από 100% κοινοτικούς πόρους.

 

Είναι απόλυτα κατανοητό, πως για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ορεινής κτηνοτροφίας και να έχουμε επιτυχή εφαρμογή κάθε μέτρου, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των νέων, του ενεργού εργατικού δυναμικού. Για να γίνει αυτό όμως, ο νέος σήμερα πρέπει να έχει μια σειρά από πράγματα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής και έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη ενός τόπου, π.χ. υποδομές, πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, δηλαδή μια πολύπλευρη ανάπτυξη (πολιτισμό, τεχνολογία, παιδία, οικονομία κλπ), και το σημαντικότερο την μείωση της γραφειοκρατίας.

Χάρης Λιούρης

Πρόεδρος Ένωσης Νέων αγροτών Ηπείρου

You may be interested

Χρηματοδότηση αυτόχθονων φυλών
Αγροτικά Νέα
210 views
Αγροτικά Νέα
210 views

Χρηματοδότηση αυτόχθονων φυλών

agrotesadmin - 20 Ιουλίου 2018

Κλείνει την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών ζώων. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς…

ΥπΑΑΤ: 1,5 εκατ. ευρώ σε αγρότες για τη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών
Αγροτικά Νέα
243 views
Αγροτικά Νέα
243 views

ΥπΑΑΤ: 1,5 εκατ. ευρώ σε αγρότες για τη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών

agrotesadmin - 20 Ιουλίου 2018

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και σε βάθος πενταετίας. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με χαρακτηριστικά όπως, βελτιωμένη…

Υπεγράφη η ΚΥΑ για πληρωμή 60 εκατ. ευρώ για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του ΠΑΑ
Αγροτικά Νέα
453 views
Αγροτικά Νέα
453 views

Υπεγράφη η ΚΥΑ για πληρωμή 60 εκατ. ευρώ για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του ΠΑΑ

agrotesadmin - 19 Ιουλίου 2018

Άναψε το «πράσινο φως» για πληρωμή των υπολοίπων του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» και του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020,…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category