0 Shares 812 Views
00:00:00
18 Oct

Ορεινή κτηνοτροφία. Πολλά τα θετικά αλλά πιο πολλές οι δυσκολίες, του Χάρη Λιούρη

2 Σεπτεμβρίου 2017
812 Views

Ορεινή κτηνοτροφία. Πολλά τα θετικά αλλά πιο πολλές οι δυσκολίες

 

Ολόκληρη η Ορεινή Ήπειρος που αποτελείται από εκατοντάδες χωριά, κατοικείται από ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια τους στις ορεινές αυτές περιοχές για βοσκή.

Το ανάγλυφο του τοπίου που αποτελείται από νερά και πλούσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, με χλωρίδα και αρωματικά βότανα προσφέρει ένα εντυπωσιακό σκηνικό και ιδανικό για την ελεύθερη εκτροφή των κοπαδιών, καθώς και για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η τεράστια ποικιλότητα σε χλωρίδα. Μοναδικά αρωματικά φυτά δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα στα γαλακτοκομικά και μια εξαιρετική γεύση στο κρέας.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στα ορεινά η παραγωγή υπερέχει έναντι των όλων σε ποιότητα. Η ορεινή κτηνοτροφία μπορεί να στηρίξει την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορεινή κτηνοτροφία

Οι κτηνοτρόφοι εκμεταλλεύονται μια άγονη βραχώδης έκταση, δεν έχουν στην διάθεση τους τα λιβάδια των ευρωπαίων συναδέλφων τους, αλλά ούτε τις εκτάσεις της πεδινής Ελλάδας.

Οι υποβαθμισμένοι βοσκότοποι λόγω της συνεχούς  χρήσης τους από πολύ μεγάλο αριθμό ζώων σημαίνει απλά πολύ περπάτημα (15-20 χιλιόμετρα) για να ικανοποιήσουν τις διατροφικές ανάγκες τους.

Η περίοδος βόσκησης είναι πολύ μικρή. Στην καλύτερη περίπτωση 4-5 μήνες και από εκεί και πέρα ταΐζουν τα ζώα τους με τροφές που αγοράζουν.

Η κτηνοτροφία πλέον χρειάζεται διαρκή και συνεχή υποστήριξη, από επιστημονικό προσωπικό, την οποία και δεν έχουμε.

Πολλές παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις είναι χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής

 

Οι προοπτικές για έναν νέο αλλά και έναν παλιό που θα θελήσει να ασχοληθεί με την ορεινή κτηνοτροφία είναι πολλές.

 

Η παραγωγή φέτας ως γνωστών από αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στα ορεινά έχει αυξημένη ζήτηση και επίσης οι γαλακτοβιομηχανίες επιζητούν το συγκεκριμένο γάλα.

Η Ε.Ε. σε έκθεση της προβλέπει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά είναι θετικές για το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η αιγοπροβατοτροφία προσφέρεται σαν µια διέξοδος της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας, συμμετέχοντας περίπου κατά 45% στη συνολική ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής.

Αποτελεί κύρια πηγή εισροών και κονδυλίων από τις επιδοτήσεις από 100% κοινοτικούς πόρους.

 

Είναι απόλυτα κατανοητό, πως για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ορεινής κτηνοτροφίας και να έχουμε επιτυχή εφαρμογή κάθε μέτρου, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη των νέων, του ενεργού εργατικού δυναμικού. Για να γίνει αυτό όμως, ο νέος σήμερα πρέπει να έχει μια σειρά από πράγματα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής και έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη ενός τόπου, π.χ. υποδομές, πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τις επικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, δηλαδή μια πολύπλευρη ανάπτυξη (πολιτισμό, τεχνολογία, παιδία, οικονομία κλπ), και το σημαντικότερο την μείωση της γραφειοκρατίας.

Χάρης Λιούρης

Πρόεδρος Ένωσης Νέων αγροτών Ηπείρου

You may be interested

Φθηνό ρεύμα στους αγρότες από τα ΕΛΤΑ και τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ
Χωρίς κατηγορία
23 views
Χωρίς κατηγορία
23 views

Φθηνό ρεύμα στους αγρότες από τα ΕΛΤΑ και τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2018

Συνεργασία με τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 20% και χωρίς ποινή διακοπής συμβολαίου…

Η χρήση των drones στη σύγχρονη γεωργία
Άρθρα / Απόψεις
26 views
Άρθρα / Απόψεις
26 views

Η χρήση των drones στη σύγχρονη γεωργία

agrotesadmin - 17 Οκτωβρίου 2018

Σίμος Κόκκινος CEO INA AE  & Βασίλης Πολύχρονος, CTO GEOSENSE Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, γνωστά ως drones, βελτίωσε δραματικά διαδικασίες και κόστη σε τομείς όπως οι τοπογραφικές…

ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο
Αγροτικά Νέα
298 views
Αγροτικά Νέα
298 views

ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο

agrotesadmin - 16 Οκτωβρίου 2018

Οι φορολογούμενοι αγρότες, οι οποίοι έχασαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο (κυρίως επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο μηνιαίες δόσεις…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X