0 Shares 325 Views
00:00:00
17 Sep

Παραχώρηση δασικής έκτασης έως 30 στρ. για γεωργική – δενδροκομική καλλιέργεια

10 Ιουνίου 2019
325 Views

Τη δυνατότητα χρήσης των δασωμένων αγρών αποκλειστικά για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια έρχεται να φέρει για πρώτη φορά τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναδείχθηκε ότι υπάρχουν 3.500.000 στρέμματα δασωμένων αγρών στο 51% της χώρας, δηλαδή εκτάσεων που το 1945 καλλιεργούνταν, αλλά σήμερα έχουν αποκτήσει δασική βλάστηση. Με την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, δίνεται πλέον η δυνατότητα παραχώρησης δασικής έκτασης έως 30 στρεμμάτων μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, και απαιτείται τεχνοοικονομική μελέτη, για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοθέτη, η εν λόγω διάταξη «εκτιμάται ότι θα έχει μικρή επίπτωση στο δασικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ θα επιτρέψει μόνο την αγροτική καλλιέργεια, δηλαδή μια χρήση που και το Σύνταγμα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις να ασκείται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα», ενισχύοντας παράλληλα «την ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες».

Η εν λόγω τροπολογία ήταν μέρος του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 31 Μαΐου, αλλά δεν πέρασε στο σύνολό του. Μαζί με την ανωτέρω, πέρασε και τροπολογία με την οποία δίδεται παράταση έως τις 30 Αυγούστου για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης επί των αναρτημένων δασικών χαρτών σε περιοχές που οι σχετικές προθεσμίες εκπνέουν στις 27 και 28 Ιουνίου 2019.

Η παράταση αυτή δίνεται κατ’ εξαίρεση για τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από 19/10/2018 έως 1/3/2019. Επιπλέον, ψηφίστηκε, διάταξη που θέτει όριο στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων των δασικών χαρτών να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 31/12/2019.

Δύο σημαντικά θέματα για τον αγροτικό κόσμο

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά μεταξύ άλλων και δύο σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Το ένα αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές, όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου [άρθρο 62 του ν 998/79], το οποίο στοχεύει να επιλύσει το θέμα αυτό στη νησιωτική κυρίως Ελλάδα, διότι αν η χορτολιβαδική έκταση είναι ιδιωτική, δεν προστατεύεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας», εξηγεί στην ΥΧ» ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, Νίκος Χλύκας.

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «το δεύτερο θέμα αφορά τους δασωθέντες αγρούς [ΔΑ εκτάσεις στον δασικό χάρτη]. Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι αν μια έκταση εμφανίζει μορφή δασωθέντος αγρού, τότε εφόσον ο ιδιοκτήτης διαθέτει τίτλο μεταγεγραμμένο προ της 26-2-1946, υποβάλλει αίτημα στην αρμόδια δασική υπηρεσία [άρθρο 67 του ν 998/79] και εφόσον η επιτροπή δασολογίου του νομού κρίνει ότι είναι δασική έκταση, τότε αποδίδεται στον ιδιοκτήτη για γεωργική καλλιέργεια. Αν, όμως, έχει τη μορφή δάσους, τότε του χορηγείται τίτλος ιδιωτικού δάσους. Αυτό που προβλέπει το άρθρο του νόμου είναι ότι για έκταση μέχρι 30 στρέμματα ανεξάρτητα από τη μορφή δάσους μπορεί να αποδοθεί στη γεωργική καλλιέργεια. Αυτή η διάταξη που αφορά τους δασωθέντες αγρούς κατατέθηκε και ψηφίστηκε ως τροπολογία σε άλλον νόμο». Η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο περιείχε σημαντικές διατάξεις, όπως η επίλυση του θέματος των χορτολιβαδικών, που προανέφερε ο κ. Χλύκας, αλλά και διευκολύνσεις για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και συναφείς μονάδες που είχαν εγκατασταθεί χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις. Σύμφωνα με τη σχετική τροποποίηση που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο, παρεχόταν η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους για τρία χρόνια, χωρίς κυρώσεις, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας η απαλλαγή των μελών των ενεργειακών κοινοτήτων από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ με διατάξεις που ρυθμίζουν επιπλέον θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές.

ypaithros.gr

You may be interested

ΟΠΕΚΑ: Επίδομα 1.000 € σε τρίτεκνες & πολύτεκνες μητέρες – Πότε θα το λάβουν
News
107 views
News
107 views

ΟΠΕΚΑ: Επίδομα 1.000 € σε τρίτεκνες & πολύτεκνες μητέρες – Πότε θα το λάβουν

agrotesadmin - 16 Σεπτεμβρίου 2019

Το επίδομα των 1.000 ευρώ, όπως όλα δείχνουν, θα καταβληθεί μέσα στο Σεπτέμβριο σε πολύτεκνες και τρίτεκνες ασφαλισμένες μητέρες του ΟΓΑ, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ. Πρόκειται για το…

Πάτησαν σταφύλια… όπως οι Μινωίτες, υπό τους ήχους της κρητικής λύρας
Αγροτικά Νέα
22 views
Αγροτικά Νέα
22 views

Πάτησαν σταφύλια… όπως οι Μινωίτες, υπό τους ήχους της κρητικής λύρας

agrotesadmin - 16 Σεπτεμβρίου 2019

Αναβίωσαν το πάτημα σταφυλιών στο Ρέθυμνο, όπως οι Μινωίτες Αναβίωσαν το πάτημα των σταφυλιών όπως το έπρατταν οι Μινωίτες και μάλιστα σε λαξευτό πέτρινο πατητήρι, μια ανάσα…

Επίδομα θέρμανσης: αύξηση ποσών – Tι εξετάζει η κυβέρνηση για το αγροτικό πετρέλαιο
Αγροτικά Νέα
176 views
Αγροτικά Νέα
176 views

Επίδομα θέρμανσης: αύξηση ποσών – Tι εξετάζει η κυβέρνηση για το αγροτικό πετρέλαιο

agrotesadmin - 14 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης για το επίδομα θέρμανσης αναφορικά με τη νέα χειμερινή περίοδο και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει η…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category