0 Shares 590 Views
00:00:00
20 Nov

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων στη Βουλή, μετά από καταγγελίες κτηνοτρόφων

13 Σεπτεμβρίου 2017
590 Views
Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων στην Κρήτη μπαίνουν στο στόχαστρο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Χανίων, Βάλιας Βαγιωνάκη κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Σύμφωνα με την ερώτηση που συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Κρήτης η αιγοπροβατοτροφία «αποτελεί μια από τις δομικές συνιστώσες του πρωτογενούς τομέα, συνεισφέροντας με τα προϊόντα της στην βελτίωση της αυτάρκειας της χώρας με ποιοτικά ζωικά προϊόντα καθώς και στην ενίσχυση του εμπορικού ισοζυγίου στον αγροτικό τομέα. Αποτελεί διακηρυγμένη αρχή της παρούσας Κυβέρνησης η πολύπλευρη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, προβάλλοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (ορεινές βοσκήσιμες γαίες, διατήρηση αυτοχθόνων φυλών κ.α.) που είναι αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων μας».

«Την ώρα όμως, που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν δυστυχώς, ορισμένοι επιχειρηματίες που εκμεταλλευόμενοι την περιοδικά αυξανόμενη ζήτηση και τις ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια, καταφεύγουν στην παράνομη πρακτική της «ελληνοποίησης» ζώων που εισάγονται κυρίως από χώρες των Βαλκανίων» σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους παραθέτοντας τις καταγγελίες των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνου: «Οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στις 5-8- 2017 στο Λιμάνι της Σούδας, με αφορμή την έλευση φορτηγού πλοίου με 800 αρνιά από την Ρουμανία. Όπως καταγγέλλουν, μετά την εισαγωγή τους τα αρνιά ‘εξαφανίζονται’ και διατίθενται στην αγορά ως ελληνικά κι όχι ως εισαγωγής».

Οι βουλευτές τονίζουν πως η παράνομη αυτή πρακτική «βλάπτει τους καταναλωτές οι οποίοι εξαπατώνται καθώς προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα λόγω της εγνωσμένης ποιότητας και των αυστηρών», ωστόσο υπογραμμίζουν ότι πλήττει σοβαρά και τους ντόπιους παραγωγούς «οι οποίοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την προσφορά προϊόντων κάτω του κόστους».

Κλείνοντας, οι βουλευτές προτείνουν τη «θεσμοθέτηση ισοζυγίου στο κρέας καθώς και τον έλεγχο των παραστατικών διακίνησης και πώλησης οποιασδήποτε προέλευσης» ενώ τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» είναι «η διενέργεια συντονισμένων, αυστηρών και συστηματικών ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια σε όλη την αλυσίδα από τα σφαγεία ως τα τελικά σημεία λιανικής πώλησης και η καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις διαπιστούμενες παραβάσεις».

Τέλος, με βάση τα όσα σημειώνουν ρωτούν τον Υπουργό: «Με ποια θεσμικά μέτρα προτίθεται να διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα στο κρέας και την τήρηση του ισοζυγίου κρέατος, το αν υπάρχει συντονισμένη και συστηματική εντατικοποίηση ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια προκειμένου να τηρηθεί η ιχνηλασιμότητα των προσφερόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης και ποια στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους αυτούς, καθώς κι αν έχει ή προτίθεται να προχωρήσει σε διενέργεια ελέγχου, μέσω των αρμοδίων οργάνων, προκειμένου να διακριβωθεί ο τρόπος διάθεσης των αμνοεριφίων που εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα στην Π.Ε. Χανίων».

creteplus.gr

You may be interested

Ολική καταστροφή για κτηνοτρόφου που βρήκε όλα του τα ζώα πνιγμένα (ΦΩΤΟ+VIDEO)
Αγροτικά Νέα
57 views
Αγροτικά Νέα
57 views

Ολική καταστροφή για κτηνοτρόφου που βρήκε όλα του τα ζώα πνιγμένα (ΦΩΤΟ+VIDEO)

agrotesadmin - 18 Νοεμβρίου 2017

Ολική καταστροφή για έναν άτυχο κτηνοτρόφο του οποίου η κτηνοτροφική του μονάδα έπεσε κι αυτή θύμα της κακοκαιρίας. Μετά το τραγικό περιστατικό της Αττικής που βρήκαν τον…

Επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στον Παρνασσό. Τι λένε οι κτηνοτρόφοι.
Χωρίς κατηγορία
47 views
Χωρίς κατηγορία
47 views

Επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στον Παρνασσό. Τι λένε οι κτηνοτρόφοι.

agrotesadmin - 18 Νοεμβρίου 2017

Με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) τονίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφοί με τις επιθέσεις λύκων όχι μόνο στα κοπάδια τους αλλά και στους…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 8 εκατ. ευρώ σε 19.952 δικαιούχους αγρότες
Αγροτικά Νέα
41 views
Αγροτικά Νέα
41 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 8 εκατ. ευρώ σε 19.952 δικαιούχους αγρότες

agrotesadmin - 18 Νοεμβρίου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Η πληρωμή έγινε το διάστημα από 15/11/2017 – 16/11/2017 και αφορά 19.952 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι ανέρχονται…

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Most from this category