0 Shares 624 Views
00:00:00
17 Jan

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων στη Βουλή, μετά από καταγγελίες κτηνοτρόφων

13 September 2017
624 Views
Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων στην Κρήτη μπαίνουν στο στόχαστρο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Χανίων, Βάλιας Βαγιωνάκη κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Σύμφωνα με την ερώτηση που συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Κρήτης η αιγοπροβατοτροφία «αποτελεί μια από τις δομικές συνιστώσες του πρωτογενούς τομέα, συνεισφέροντας με τα προϊόντα της στην βελτίωση της αυτάρκειας της χώρας με ποιοτικά ζωικά προϊόντα καθώς και στην ενίσχυση του εμπορικού ισοζυγίου στον αγροτικό τομέα. Αποτελεί διακηρυγμένη αρχή της παρούσας Κυβέρνησης η πολύπλευρη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, προβάλλοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (ορεινές βοσκήσιμες γαίες, διατήρηση αυτοχθόνων φυλών κ.α.) που είναι αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων μας».

«Την ώρα όμως, που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν δυστυχώς, ορισμένοι επιχειρηματίες που εκμεταλλευόμενοι την περιοδικά αυξανόμενη ζήτηση και τις ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια, καταφεύγουν στην παράνομη πρακτική της «ελληνοποίησης» ζώων που εισάγονται κυρίως από χώρες των Βαλκανίων» σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους παραθέτοντας τις καταγγελίες των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνου: «Οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στις 5-8- 2017 στο Λιμάνι της Σούδας, με αφορμή την έλευση φορτηγού πλοίου με 800 αρνιά από την Ρουμανία. Όπως καταγγέλλουν, μετά την εισαγωγή τους τα αρνιά ‘εξαφανίζονται’ και διατίθενται στην αγορά ως ελληνικά κι όχι ως εισαγωγής».

Οι βουλευτές τονίζουν πως η παράνομη αυτή πρακτική «βλάπτει τους καταναλωτές οι οποίοι εξαπατώνται καθώς προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα λόγω της εγνωσμένης ποιότητας και των αυστηρών», ωστόσο υπογραμμίζουν ότι πλήττει σοβαρά και τους ντόπιους παραγωγούς «οι οποίοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την προσφορά προϊόντων κάτω του κόστους».

Κλείνοντας, οι βουλευτές προτείνουν τη «θεσμοθέτηση ισοζυγίου στο κρέας καθώς και τον έλεγχο των παραστατικών διακίνησης και πώλησης οποιασδήποτε προέλευσης» ενώ τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» είναι «η διενέργεια συντονισμένων, αυστηρών και συστηματικών ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια σε όλη την αλυσίδα από τα σφαγεία ως τα τελικά σημεία λιανικής πώλησης και η καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις διαπιστούμενες παραβάσεις».

Τέλος, με βάση τα όσα σημειώνουν ρωτούν τον Υπουργό: «Με ποια θεσμικά μέτρα προτίθεται να διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα στο κρέας και την τήρηση του ισοζυγίου κρέατος, το αν υπάρχει συντονισμένη και συστηματική εντατικοποίηση ελέγχων στα εισαγόμενα αμνοερίφια προκειμένου να τηρηθεί η ιχνηλασιμότητα των προσφερόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης και ποια στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους αυτούς, καθώς κι αν έχει ή προτίθεται να προχωρήσει σε διενέργεια ελέγχου, μέσω των αρμοδίων οργάνων, προκειμένου να διακριβωθεί ο τρόπος διάθεσης των αμνοεριφίων που εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα στην Π.Ε. Χανίων».

creteplus.gr

You may be interested

Ποια ακίνητα απαλλάσσονται των δημοτικών τελών
News
2 views
News
2 views

Ποια ακίνητα απαλλάσσονται των δημοτικών τελών

agrotesadmin - 17 January 2018

Απαλλαγή των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται από τα δημοτικά τέλη προβλέπει ρητά ο Νόμος, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ενημερωτικό του σημείωμα. Ο…

Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες και τους εν δυνάμει νέους αγρότες
Αγροτικά Νέα
4 views
Αγροτικά Νέα
4 views

Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες και τους εν δυνάμει νέους αγρότες

agrotesadmin - 16 January 2018

Τέλος μπαίνει στην αγωνία των εν δυνάμει και επιλαχόντων νέων αγροτών, καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η τελική κατάταξη των δικαιούχων, οι οποίοι…

Ένας ιδιαίτερος αγρότης… ο Θόδωρος, της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου
Άρθρα / Απόψεις
31 views
Άρθρα / Απόψεις
31 views

Ένας ιδιαίτερος αγρότης… ο Θόδωρος, της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου

agrotesadmin - 16 January 2018

της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου Γεωπόνου Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων Στο παρακάτω βίντεο θα γνωρίσουμε έναν χειριστή γεωργικών μηχανημάτων από την περιοχή της Άρτας με μια μόνο διαφορά την…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category