0 Shares 418 Views
00:00:00
18 Nov
31 Αυγούστου 2016
418 Views

Το τρακτέρ του… φτωχού

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δηλαδή στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί η κίνηση “σώστε τις μικρές φάρμες (SSF) save small farms”. Αιτία για την δημιουργία της κίνησης αυτής είναι η οικονομική κρίση που αναγκάζει τους μικροκαλλιεργητές – κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν τις φάρμες τους τις οποίες εξαγοράζουν πολυεθνικές δημιουργώντας μεγαθήρια με χιλιάδες εκτάρια γης, χιλιάδες ζώα και δεκάδες τεράστια μηχανήματα. Η κίνηση SSF προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα από μικρές φάρμες τα οποία είναι ανώτερης ποιοτικής και διατροφικής αξίας. Τι χρειάζεται λοιπόν ένα μικρό αγρόκτημα; Ένα τρακτέρ δυνατό με μικρές διαστάσεις αλλά με χαμηλό κόστος απόκτησης, συντήρησης και χρήσης.

mf4709_dieppe_fr_0314_5818_81185

Η AGCO (της οποίας μέλος είναι η MF)  έπιασε το νόημα και στα πλαίσια του προγράμματος της GLOBAL TRACTOR (παγκόσμιο τρακτέρ) το οποίο είναι ο κοινός σχεδιασμός μηχανημάτων για όλο τον κόσμο, για εξοικονόμηση πόρων παρουσίασε πριν 3 περίπου χρόνια την σειρά 4700. Στην χώρα μας ( όπως πάντα με λίγη καθυστέρηση) η εν λόγω σειρά έφτασε φέτος. Όμως όπως λέει και η παροιμία «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Η σειρά 4700 αποτελείται από 3 τρακτέρ, το 4708-4709 και 4710. Τα μηχανήματα αυτά είναι μικρά, ευέλικτα και οικονομικά που μπορούν να κάνουν τα πάντα. Με αρκετά μεγάλο απόβαρο (3232 kg) μπορούν να οργώνουν και να έλκουν βαριά φορτία. Με τις πάμπολλες ρυθμίσεις στους τροχούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα ως δενδροκομικά. Και τέλος μπορούν να δουλέψουν χορτοκοπτικά, πρέσες ή σβολοκόπτες κλπ. Γιατί σχεδόν όλη η ισχύς του κινητήρα τους βγαίνει στο ΡΤΟ.

mf4700_feat-3Την ισχύ λοιπόν αυτή παρέχει ο γνωστός τρικύλινδρος 3,3 lit της AGCO (SISU) (ίδιος και στα 3 μοντέλα) με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, TURBO μεταβλητού χρονισμού και εισαγωγή COMON RAIL. Αποδίδει 80, 90 και 100 hp για κάθε μοντέλο αντίστοιχα.

Στο θέμα του σασμάν η MF προτίμησε 2 απλές και σίγουρες λύσεις. Η πρώτη με 4+4×2 περιοχές (αργό – γρήγορο) άρα 8+8 ταχύτητες και η δεύτερη με 6+6×2 περιοχές δηλαδή 12+12 ταχύτητες με απλή μηχανική συγχρονιζέ επιλογή στο πρώτο και ηλεκτρουδραυλική στο δεύτερο, λύσεις απλές και αθάνατες. Όμως επειδή «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» σε όλα τα μοντέλα υπάρχει στάνταρ ηλεκτρουδραυλική ρεβέρσα. Η ανυψωτική του ικανότητα ανέρχεται σε 3000 kg.  Κατόπιν παραγγελίας μπορούν να τοποθετηθούν και κουμπιά ελέγχου του υδραυλικού στα πίσω φτερά. Οι έξτρα παροχές ελέγχονται μηχανικά. Ηλεκτροϋδραυλικός όμως έλεγχος υπάρχει για το ΡΤΟ αλλά και το μπροστινό διαφορικό. Τα μηχανήματα της σειράς 4700 διατίθενται σε πολλές εκδόσεις 2WD-4WD, ανοιχτά αλλά και με καμπίνα η οποία είναι ευρύχωρη με αρκετά καλή ορατότητα (απαραίτητη για την χρήση κουβά) και καλή ηχομόνωση. Η εξάτμιση βρίσκεται στην κολώνα της και μαζί με τα φώτα οροφής συντελούν τα μέγιστα στην καλή ορατότητα ιδίως τις νυχτερινές ώρες.

Συμπερασμα

mf_4700e__smallΤα μοντέλα της σειράς 4700 είναι ολοκληρωμένα τρακτέρ που μπορούν ν α κάνουν σχεδόν τα πάντα, απαραίτητα σ’

ένα μικρό αγρόκτημα – εκμετάλλευση όπως αυτές που υπάρχουν κυρίως στην χώρα μας. Όσο για τις τιμές αυτών αρχίζουν από 31.700€. Πολύ καλά κατά την ταπεινή μας γνώμη, έχουν δε δοκιμαστεί αρκετό καιρό στις ΗΠΑ και έχουν εξαλειφθεί τα τυχόν προβλήματα «βρεφικής ηλικίας». Τι γίνεται όμως από πλευράς ανταγωνισμού. Τα MF 4700 θα βρουν απέναντι τους (όσον αφορά τα επίπεδα εξοπλισμού και τιμών) το MAJOR της ZETOR, το Τ4 της NEW HOLLAND αλλά και την έκπληξη από την Άπω Ανατολή το Κορεάτικο LS 80. Αυτά όμως θα μας επιτρέψετε να σας τα παρουσιάσουμε σε αναλυτικό συγκριτικό τεστ σε λίγο καιρό. Ως τότε απολαύστε τα video με την πλήρη λειτουργία αλλά και τις δυνατότητες της σειράς 4700 της MF.

You may be interested

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 8 εκατ. ευρώ σε 19.952 δικαιούχους αγρότες
Αγροτικά Νέα
2 views
Αγροτικά Νέα
2 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 8 εκατ. ευρώ σε 19.952 δικαιούχους αγρότες

agrotesadmin - 18 Νοεμβρίου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Η πληρωμή έγινε το διάστημα από 15/11/2017 – 16/11/2017 και αφορά 19.952 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι ανέρχονται…

Στον “αέρα” χιλιάδες αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Αγροτικά Νέα
12 views
Αγροτικά Νέα
12 views

Στον “αέρα” χιλιάδες αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

agrotesadmin - 17 Νοεμβρίου 2017

«Στον αέρα παραμένουν εδώ και μήνες χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο του 2015» τονίζει η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.…

Σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και παρουσίαση νέων προϊόντων στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
Χωρίς κατηγορία
17 views
Χωρίς κατηγορία
17 views

Σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και παρουσίαση νέων προϊόντων στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

agrotesadmin - 17 Νοεμβρίου 2017

Εξαιρετικά σπάνιες ποικιλίες μελιού και προϊόντων μέλισσας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο θα ανοίξει…

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Most from this category