0 Shares 2073 Views
00:00:00
22 Mar
31 Αυγούστου 2016
2073 Views

Το τρακτέρ του… φτωχού

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δηλαδή στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί η κίνηση “σώστε τις μικρές φάρμες (SSF) save small farms”. Αιτία για την δημιουργία της κίνησης αυτής είναι η οικονομική κρίση που αναγκάζει τους μικροκαλλιεργητές – κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν τις φάρμες τους τις οποίες εξαγοράζουν πολυεθνικές δημιουργώντας μεγαθήρια με χιλιάδες εκτάρια γης, χιλιάδες ζώα και δεκάδες τεράστια μηχανήματα. Η κίνηση SSF προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα από μικρές φάρμες τα οποία είναι ανώτερης ποιοτικής και διατροφικής αξίας. Τι χρειάζεται λοιπόν ένα μικρό αγρόκτημα; Ένα τρακτέρ δυνατό με μικρές διαστάσεις αλλά με χαμηλό κόστος απόκτησης, συντήρησης και χρήσης.

mf4709_dieppe_fr_0314_5818_81185

Η AGCO (της οποίας μέλος είναι η MF)  έπιασε το νόημα και στα πλαίσια του προγράμματος της GLOBAL TRACTOR (παγκόσμιο τρακτέρ) το οποίο είναι ο κοινός σχεδιασμός μηχανημάτων για όλο τον κόσμο, για εξοικονόμηση πόρων παρουσίασε πριν 3 περίπου χρόνια την σειρά 4700. Στην χώρα μας ( όπως πάντα με λίγη καθυστέρηση) η εν λόγω σειρά έφτασε φέτος. Όμως όπως λέει και η παροιμία «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Η σειρά 4700 αποτελείται από 3 τρακτέρ, το 4708-4709 και 4710. Τα μηχανήματα αυτά είναι μικρά, ευέλικτα και οικονομικά που μπορούν να κάνουν τα πάντα. Με αρκετά μεγάλο απόβαρο (3232 kg) μπορούν να οργώνουν και να έλκουν βαριά φορτία. Με τις πάμπολλες ρυθμίσεις στους τροχούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα ως δενδροκομικά. Και τέλος μπορούν να δουλέψουν χορτοκοπτικά, πρέσες ή σβολοκόπτες κλπ. Γιατί σχεδόν όλη η ισχύς του κινητήρα τους βγαίνει στο ΡΤΟ.

mf4700_feat-3Την ισχύ λοιπόν αυτή παρέχει ο γνωστός τρικύλινδρος 3,3 lit της AGCO (SISU) (ίδιος και στα 3 μοντέλα) με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, TURBO μεταβλητού χρονισμού και εισαγωγή COMON RAIL. Αποδίδει 80, 90 και 100 hp για κάθε μοντέλο αντίστοιχα.

Στο θέμα του σασμάν η MF προτίμησε 2 απλές και σίγουρες λύσεις. Η πρώτη με 4+4×2 περιοχές (αργό – γρήγορο) άρα 8+8 ταχύτητες και η δεύτερη με 6+6×2 περιοχές δηλαδή 12+12 ταχύτητες με απλή μηχανική συγχρονιζέ επιλογή στο πρώτο και ηλεκτρουδραυλική στο δεύτερο, λύσεις απλές και αθάνατες. Όμως επειδή «η φτώχεια θέλει καλοπέραση» σε όλα τα μοντέλα υπάρχει στάνταρ ηλεκτρουδραυλική ρεβέρσα. Η ανυψωτική του ικανότητα ανέρχεται σε 3000 kg.  Κατόπιν παραγγελίας μπορούν να τοποθετηθούν και κουμπιά ελέγχου του υδραυλικού στα πίσω φτερά. Οι έξτρα παροχές ελέγχονται μηχανικά. Ηλεκτροϋδραυλικός όμως έλεγχος υπάρχει για το ΡΤΟ αλλά και το μπροστινό διαφορικό. Τα μηχανήματα της σειράς 4700 διατίθενται σε πολλές εκδόσεις 2WD-4WD, ανοιχτά αλλά και με καμπίνα η οποία είναι ευρύχωρη με αρκετά καλή ορατότητα (απαραίτητη για την χρήση κουβά) και καλή ηχομόνωση. Η εξάτμιση βρίσκεται στην κολώνα της και μαζί με τα φώτα οροφής συντελούν τα μέγιστα στην καλή ορατότητα ιδίως τις νυχτερινές ώρες.

Συμπερασμα

mf_4700e__smallΤα μοντέλα της σειράς 4700 είναι ολοκληρωμένα τρακτέρ που μπορούν ν α κάνουν σχεδόν τα πάντα, απαραίτητα σ’

ένα μικρό αγρόκτημα – εκμετάλλευση όπως αυτές που υπάρχουν κυρίως στην χώρα μας. Όσο για τις τιμές αυτών αρχίζουν από 31.700€. Πολύ καλά κατά την ταπεινή μας γνώμη, έχουν δε δοκιμαστεί αρκετό καιρό στις ΗΠΑ και έχουν εξαλειφθεί τα τυχόν προβλήματα «βρεφικής ηλικίας». Τι γίνεται όμως από πλευράς ανταγωνισμού. Τα MF 4700 θα βρουν απέναντι τους (όσον αφορά τα επίπεδα εξοπλισμού και τιμών) το MAJOR της ZETOR, το Τ4 της NEW HOLLAND αλλά και την έκπληξη από την Άπω Ανατολή το Κορεάτικο LS 80. Αυτά όμως θα μας επιτρέψετε να σας τα παρουσιάσουμε σε αναλυτικό συγκριτικό τεστ σε λίγο καιρό. Ως τότε απολαύστε τα video με την πλήρη λειτουργία αλλά και τις δυνατότητες της σειράς 4700 της MF.

You may be interested

Ροδακινοπαραγωγοί ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα
Αγροτικά Νέα
289 views
Αγροτικά Νέα
289 views

Ροδακινοπαραγωγοί ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα

agrotesadmin - 22 Μαρτίου 2018

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου θα μιλά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις…

Ανάκληση συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας του LIDL
Αγροτικά Νέα
355 views
Αγροτικά Νέα
355 views

Ανάκληση συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας του LIDL

agrotesadmin - 22 Μαρτίου 2018

Στην ανάκληση συσκευασμένου κατσικίσιου τυριού και τυριού φέτας από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας…

Παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης
Αγροτικά Νέα
870 views
Αγροτικά Νέα
870 views

Παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης

agrotesadmin - 21 Μαρτίου 2018

Προθεσμία έως τις 2 Μαΐου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα σχέδια βελτίωσης (δράσεις 4.1.1. και 4.1.3.), μετά την παράταση που αποφάσισε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category