0 Shares 704 Views
00:00:00
22 Aug

Σε ποιες Δενδροκαλλιέργειες και γιατί στρέφονται οι αγρότες

19 Μαρτίου 2019
704 Views

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Oι κακές τιμές σε κάποιες καλλιέργειες σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια είναι οι δύο λόγοι που έχουν ωθήσει τους καλλιεργητές στην αναζήτηση νέων δυναμικών καλλιεργειών που εμφανίζουν προοπτικές στο εξωτερικό, χαρακτηρίζονται από χαμηλότερο ρίσκο -δηλαδή να μην τους μείνει το προϊόν- και αφήνουν ένα καλό έσοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Αρη Κωνσταντινίδη, από την εταιρεία ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ, προς τρεις καλλιέργειες έχει στραφεί ο αγροτικός κόσμος και συγκεκριμένα στο μήλο, στο αμύγδαλο και στο βερίκοκο. Όπως μας είπε η στροφή αυτή εξηγείται για διαφορετικούς λόγους. Ειδικότερα στο μήλο, αν και πρόκειται για μία καλλιέργεια με υψηλό κόστος -κυρίως λόγω των πολλών ψεκασμών που απαιτούνται- η δυναμική και η προοπτική που έχει είναι οι δύο βασικότερες παραμέτρους που οδήγησαν στην τελική επιλογή. Όσον αφορά το αμύγδαλο, αναφέρει ο ίδιος, είναι μία καλλιέργεια με χαμηλό σχετικά καλλιεργητικό κόστος φθάνοντας τα 200 με 300 ευρώ, ενώ το έσοδο που αφήνει το στρέμμα κυμαίνεται στα 700 ευρώ. Σχετικά με το βερίκοκο είναι και αυτή μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια που αναπτύσσεται δυναμικά και στο εξωτερικό. Σε αυτή τη περίπτωση το καλλιεργητικό κόστος φθάνει και τα 500 ευρώ.
Όπως λέει η αναζήτηση και τελικώς στροφή του αγροτικού κόσμου σε νέες καλλιέργειες ήταν αναμενόμενη, καθώς παραδοσιακές καλλιέργειες δεν αποδίδουν πια τα αναμενόμενα από πλευράς τιμής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ροδάκινο, που τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλές φυτεύσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά προϊόντος.

Κατά βάση οι ξηροί καρποί και σε δεύτερη μοίρα τα βιομηχανικά είδη είναι οι φετινές επιλογές από τους αγρότες μας λέει ο κ. Ελευθέριος Δαμασιώτης από  τη Λάρισα. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς, οι κυρίαρχες επιλογές τους είναι κατά σειρά προτίμησης  το καρύδι, το φιστίκι, το αμύγδαλο και το φουντούκι. Όπως λέει η εντονότερη επιλογή ξηρών καρπών αποδίδεται στο γεγονός της δυνατότητας που προσφέρουν τα δέντρα για μακρόχρονη αποθήκευση του προϊόντος που παράγουν και η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τους 8 μήνες. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή, από πλευράς αποθήκευσης είναι μεταξύ 6-8 μηνών, έτσι ώστε η ποιότητα να είναι εξαιρετική. Αναφορικά με τα βιομηχανική είδη, υπογραμμίζει ο κ. Ε. Δαμασιώτης, ο αγρότης τα επιλέγει καθώς ξέρει ότι μπορεί μεν να πληρωθεί λιγότερο, αλλά από την άλλη μηδενίζει το ρίσκο να του μείνει το προϊόν στις αποθήκες του. Οι βασικότερες επιλογές του στα βιομηχανικά είδη είναι κατά σειρά το αχλάδι, το ροδάκινο και το βερίκοκο.

Είναι γεγονός ότι κανείς δεν εξελίσσεται αν μείνει στάσιμος, μας αναφέρει ο κ. Παντελής Κωνσταντινίδη, ο οποίος διατηρεί φυτώρια στις Σέρρες, αλλά και μία μονάδα μεταποίησης superfoods. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει οι αγρότες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μία εντονότερη προτίμηση για εναλλακτικές καλλιέργειες με κυρίαρχη την αρώνια, συμβάλλοντας σε αυτό και οι ιατρικές έρευνες που κάθε τόσο δημοσιεύονται για αυτό το φρούτο με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ σε άλλες καλλιέργειες προτιμούν να ασχοληθούν με ελαιοκράμβη, ηλίανθο και ρύζι.

Πιστεύω του είναι ότι οι εναλλακτικές καλλιέργειες όπως η αρώνια, η παυλώνια και άλλες θα ενταθούν στο μέλλον, συμβάλλοντας καθοριστικά σε αυτό και το γεγονός ότι δεν πιάνουν πολύ χώρο στο χωράφι, καθώς πρόκειται για θάμνους και εξίσου βασικό αντέχουν στις κακές καιρικές συνθήκες (δεν έχουν δηλαδή ευπάθεια). Επίσης προτιμώνται και λόγω χαμηλότερου κόστους συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες. Για παράδειγμα  ένα στρέμμα που θέλουμε να φυτευτεί με αρώνια μπορεί να δεχτεί περίπου 200 φυτά και το κόστος κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ. Το κόστος ουσιαστικά είναι η αγορά των φυτών, καθώς δεν υπάρχουν ποτίσματα και κλαδέματα.

Πηγή: Agroekfrasi.gr

You may be interested

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας
Αγροτικά Νέα
66 views
Αγροτικά Νέα
66 views

Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών – επιχειρηματιών πενταετούς διάρκειας

agrotesadmin - 22 Αυγούστου 2019

Σταδιακή μείωση των εισφορών, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, σε βάθος πενταετίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. «Η μείωση…

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές
Αγροτικά Νέα
91 views
Αγροτικά Νέα
91 views

Βορίδης: Άμεση κατάργηση Υπουργικής Απόφασης για τις Διεπαγγελματικές

agrotesadmin - 21 Αυγούστου 2019

Τη σαφέστατη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής  ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθούν στο πλευρό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ), επανέλαβε ο Υπουργός…

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις
Αγροτικά Νέα
126 views
Αγροτικά Νέα
126 views

Πληρώθηκαν νέοι γεωργοί, αγροτουριστικές και ορεινές – δασοκομικές εκμεταλλεύσεις

agrotesadmin - 20 Αυγούστου 2019

Πληρωμές ύψους 765.806,35 € πραγματοποίησε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 με τον κύριο όγκο να αφορά πληρωμές νέων γεωργών, αγροτουριστικών μονάδων και ορεινών – δασοκομικών…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category