0 Shares 77 Views
00:00:00
19 Oct

Σφαγεία εναντίον… κτηνοτρόφων

19 Φεβρουαρίου 2017
77 Views

Η ΠΟΛ.1160/17.07.15 άλλαξε τα δεδομένα που όλοι γνωρίζαμε όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ στην καθημερινότητα μας, σε προϊόντα και εμπορεύματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στις συναλλαγές των ζώντων ζώων, μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων. Θα πωλούνται ζωντανά; Κρέας; Τι θα γίνει με τα παραπροϊόντα; Το δέρμα; «Πόσο ΦΠΑ θα βάλεις;», «τον χαμηλό συντελεστή αλλιώς δεν αγοράζω», «τον υψηλό συντελεστή αλλιώς δεν πουλάω», μερικές από τις ατάκες της καθημερινότητας σχεδόν έναν χρόνο τώρα.

Για τους δε λογιστές το μεγάλο ζόρι ήταν η απάντηση που έπρεπε να δώσουν κάθε φορά στον πελάτη τους (κτηνοτρόφο ή έμπορο κρέατος) όσον αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στο τιμολόγιο πώλησης.

Μετά από καιρό διεργασιών, επεξεργασίας και προβληματισμού, εκδόθηκε η ΠΟΛ.1058/11.05.16, η οποία έλυσε τα χέρια των λογιστών και προσδιόριζε επ’ ακριβώς τον συντελεστή που θα πρέπει να χρησιμοποιείται εφεξής: Οταν το Τ.Π.Υ. εκδίδεται στον κτηνοτρόφο, ο ΦΠΑ στο τιμολόγιο πώλησης του κρέατος είναι 13%, όταν το Τ.Π.Υ. εκδίδεται στον έμπορο, ο ΦΠΑ στο τιμολόγιο πώλησης του κρέατος είναι 24%.

 

Απλό, κατανοητό, ξεκάθαρο και εύκολα ανακοινώσιμο από τον λογιστή στον πελάτη του. Ανεξάρτητα αν είναι σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο, ο λογιστής πρέπει να μπορεί να είναι σε θέση να δίνει ξεκάθαρη απάντηση ειδικά σε θέματα ΦΠΑ (και όχι μόνο). Κι ενώ ηρεμήσαμε με τα κρέατα και τις εκδόσεις των τιμολογίων, έχουμε την εμφάνιση ενός νέου κρούσματος, αυτήν τη φορά από τα σφαγεία, πολλά από τα οποία αρνούνται να εκδώσουν το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών στον παραγωγό.

Την άρνησή τους αυτή την αιτιολογούν λέγοντας ότι δεν μπορούν να εκδώσουν τα Τ.Π.Υ. στους κτηνοτρόφους, γιατί αυτά πρέπει να εκδίδονται σε όσους θεωρούνται πρώτοι αγοραστές κρέατος (και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι).

Αποτέλεσμα της άρνησης αυτής είναι να έχουμε καταστρατήγηση της ΠΟΛ.1058/16 αφού, αφενός μεν το Τ.Π.Υ. το εκδίδουν στον έμπορο, αφετέρου δε, το τιμολόγιο πώλησης ο κτηνοτρόφος υποχρεώνεται να το εκδώσει προς τον έμπορο με 13% αφού αυτή είναι η συμφωνία του.

Από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει δοθεί απάντηση με κοινοποίηση προς όλα τα σφαγεία στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα κάτωθι: «Το γεγονός ότι το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών σφαγής κόβεται στον κτηνοτρόφο δεν σημαίνει ότι είναι ο 1ος αγοραστής κρέατος».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι το σφαγείο δεν μπορεί να αρνηθεί να εκδώσει το Τ.Π.Υ. προς τον κτηνοτρόφο.

Οτι είναι υποχρεωμένο να εκδώσει το Τ.Π.Υ. εκεί που θα του πουν ο έμπορος με τον κτηνοτρόφο, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δηλαδή τα οποία έχουν έρθει σε συμφωνία για τον τρόπο διακίνησης των ζώων και για τη μορφή με την οποία θα γίνει αυτό.

Οτι απαγορεύεται ο κτηνοτρόφος να μην λαμβάνει το Τ.Π.Υ. στο όνομα του αλλά ταυτόχρονα να εκδίδει το τιμολόγιο πώλησης των ζώων σε μορφή κρέατος με ΦΠΑ 13%.

Οτι αυτό ορίζεται ξεκάθαρα από την ΠΟΛ.1058/16 και ότι οι παράβαση μπορεί να είναι μεγάλη σε περίπτωση ελέγχου.

Οτι η ευθύνη βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον εκδότη των παραστατικών. Ετσι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θα το έχει ο κτηνοτρόφος. Ευτυχώς που το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής από ελάχιστα σφαγεία και καλό είναι να σταματήσουν να το κάνουν.

Καλό επίσης είναι οι κτηνοτρόφοι να είναι περισσότεροι προσεκτικοί και (εφόσον στην συμφωνία τους είναι να πληρώνουν αυτοί τα σφάγια), να ζητάνε το παραστατικό να εκδίδεται στο όνομα τους. Αλλιώς θα επιβαρυνθούν στο μέλλον από τον έλεγχο με τη διαφορά του ΦΠΑ.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι, για τις περιπτώσεις που τουλάχιστον μετά την έκδοση της ΠΟΛ.1058/16, όσοι έχουν εκδώσει τιμολόγια πώλησης ζώων με τη μορφή κρέατος, με ΦΠΑ 13%, καλό είναι να τσεκάρουν αν υπάρχουν αντίστοιχα Τ.Π.Υ. στο όνομα των κτηνοτρόφων.

Αλλιώς θα πρέπει να εκδώσουν συμπληρωματικά τιμολόγια για την διαφορά του ΦΠΑ για όλο το 2016.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φοροτεχνικός, πρόεδρος ΣΕΕΛΦΟ Καρδίτσας, μέλος ΓΣ ΠΟΦΕΕ, γ.γ. ΓΕΟΦΙΝ, οικονομικός επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας

Πηγή: ethnos.gr

You may be interested

Ψηφίστηκε στη βουλή η “γρήγορη” νομιμοποίηση των στάβλων
Αγροτικά Νέα
47 views
Αγροτικά Νέα
47 views

Ψηφίστηκε στη βουλή η “γρήγορη” νομιμοποίηση των στάβλων

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2017

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον «Έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει…

Ποια ημέρα πληρώνεται η προκαταβολή για της βασικής ενίσχυσης
Αγροτικά Νέα
3875 views
Αγροτικά Νέα
3875 views

Ποια ημέρα πληρώνεται η προκαταβολή για της βασικής ενίσχυσης

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2017

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news, αναμένεται να πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2017 και οι περίπου 680.000 δικαιούχοι παραγωγοί…

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια
Χωρίς κατηγορία
786 views
Χωρίς κατηγορία
786 views

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2017

Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική κτηνοτροφία περιλαμβάνει η Συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category