0 Shares 216 Views
00:00:00
20 Nov

Στο βαμβακι η στατιστική μπορεί να βοηθήσει τον παραγωγό

21 Οκτωβρίου 2018
216 Views
Σίμος Κόκκινος CEO INA AE  
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είχα κληθεί από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε διάφορα μέρη της Ελλάδος να μιλήσω  για την πορεία των τιμών και πως αλλά και πότε  ένας παραγωγός θα πρέπει να δεσμεύσει με τιμή ένα μέρος της ετήσιας παραγωγής του πριν ακόμα την συλλέξει .
Τότε μάλιστα είχα παρουσιάσει το παρακάτω γράφημα (εικόνα 1 ) των τελευταίων 5 ετών όπου μας δείχνει ότι ιστορικά το βαμβάκι απολαμβάνει τις καλύτερες τιμές τον  Απρίλιο έως τον Αύγουστο . Αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο αλλά μπορεί να στηριχθεί με διάφορους τρόπους σαν επιχείρημα . Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος μπαίνει στα εκκοκκιστήρια περίπου την ίδια εποχή με το δικό μας δηλαδή τους μήνες Σεπτέμβριο- Ιανουάριο πράγμα που δημιουργεί στην  χρηματιστηριακή αγορά έντονες πιέσεις λόγω προσφοράς. Στον αντίποδα  τους μήνες Απρίλιο  εως  Αύγουστο  παρατηρούνται οι υψηλές τιμές της κάθε χρονιάς αφου υπάρχουν τα λιγότερα αποθέματα στην διεθνή αγορά.
Κάτι τέτοιο λοιπόν έχει συμβεί και φέτος . Σύμφωνα με το γράφημα 2 (εικόνα 2)  οι τιμές του χρηματιστηρίου Βάμβακος είδαν τα ψηλότερα επίπεδα τους κοντά στις 15 Ιουνίου με 93 cents έναντι 77 cents που έχουμε σήμερα . Εαν μεταφράζαμε την διαφορά αυτη  σε τιμές συσπόρου  αυτή θα ήταν κοντά στα  12 λεπτά του Ευρώ επιπλέον  ανα κιλό  που σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες στρεμματικές αποδόσεις που παρατηρούμε θα έδιναν στον παραγωγό ένα αρκετά καλο όφελος.
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι ο παραγωγός θα πρέπει να βρει τρόπους να εμπορευθεί σε όλο το εύρος της χρονιάς το βαμβάκι του και όχι μόνο κατά τους μήνες της συγκομιδής . Ο παραδοσιακός τρόπος εμπορίας αλλάζει και αλλάζει σε όλους τους επιμέρους τομείς του βάμβακος από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή . Ο παραγωγός θα πρέπει αφού ολοκληρωθεί και η φετινή σοδειά να αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη και να συζητάει με τον συνεργάτη του (Εκκοκκιστήρια) την δυνατότητα κλεισίματος τιμών σε όλη την διάρκεια του έτους , να παρακολουθεί στατιστικά και τιμές των τελευταίων ετών , να ενημερώνεται για τις παραγωγές και τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες πληροφορίες που είναι εύκολα πλέον διαθέσιμες στο διαδίκτυο . Η τιμή δεν μπορεί να είναι μια και έξω άλλα θα πρέπει να είναι ένας καλός μέσος όρος μικρών κλεισιμάτων . Ποτέ δεν μπορείς να ” πιάσεις την καλή¨ αλλά μπορείς εύκολα να βελτιώσεις τον μέσο όρο . Το μοντέλο αυτό λειτουργεί και λειτουργεί καλά και σε άλλες παραγωγές χώρες και ελπίζω οι  νέοι και πιο ενημερωμένοι παραγωγοί να δουν ότι πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους πώλησης σε δεδομένα και να μην  επηρεάζονται από το  που πούλησε ο γείτονας το βαμβάκι του .
Τέλος θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται από την ΔΟΒ για την βελτίωση της τιμής του Ελληνικού βάμβακος μέσω της πιστοποίησης και της ταυτοποίησης του και  μπορούν να φέρουν οικονομικά οφέλη στον παραγωγό αλλά με λυπεί το γεγονός ότι στο κομμάτι της βελτίωσης του  κόστους παραγωγής δεν έχουν γίνει ακόμα παρεμβάσεις. Θα πρέπει επιτέλους να δούμε εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας  (θα αναφερθώ σε νέο άρθρο μου ) και ίσως να δούμε το πως οι ομάδες παραγωγών όχι μόνο θα πρέπει διαπραγματεύονται   μια καλύτερη τιμή συσπόρου αλλα και μία συνολική οικονομία μεγέθους ώστε κανένα ευρώ εφοδίων να μην πάει χαμένο .
Η αγορά του Χρηματιστηρίου Βάμβακος πιστεύουμε ότι είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της και μετα την λήξη του συμβολαίου του Δεκεμβρίου θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη . Το εύρος των τιμών για το άμεσο διάστημα θα είναι στενό μεταξύ 76 -82 cents ανά λίμπρα .

You may be interested

Νέα μεγαλη πληρωμή σε 14.126 αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
74 views
Αγροτικά Νέα
74 views

Νέα μεγαλη πληρωμή σε 14.126 αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 20 Νοεμβρίου 2018

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 14/11/2018 έως 19/11/2018 και αφορά 14.126…

Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής για Πρασίνισμα, υπόλοιπα Βασικής και Ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας
Αγροτικά Νέα
833 views
Αγροτικά Νέα
833 views

Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής για Πρασίνισμα, υπόλοιπα Βασικής και Ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας

agrotesadmin - 19 Νοεμβρίου 2018

Κλειδώνει η ημερομηνία των μεγάλων πληρωμών του Δεκεμβρίου, που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypaithros.gr, αναμένεται να πραγματοποιηθούν την εβδομάδα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, και…

Η New Holland γιορτάζει τα εκατό χρόνια των τρακτέρ Fiat
Αγροτικά μηχανήματα
234 views
Αγροτικά μηχανήματα
234 views

Η New Holland γιορτάζει τα εκατό χρόνια των τρακτέρ Fiat

agrotesadmin - 18 Νοεμβρίου 2018

Tο ντεμπούτο της στην κατασκευή τρακτέρ έκανε η Fiat το μακρινό 1918 με το μοντέλο 702 το οποίο ενσωμάτωνε πάρα πολλές καινοτομίες για την εποχή του. [caption…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X