0 Shares 704 Views
00:00:00
17 Jan

Συγκριτική δοκιμή: Ursus C3102 – Hattat A110

19 May 2017
704 Views

Φθηνά αλλά όχι φθηνιάρικα!

H  συνταγή είναι γνωστή, παίρνουμε έναν κινητήρα πασπαρτού από ένα μεγάλο κατασκευαστή κινητήρων (Perkins), κιβώτιο, μπροστινό σύστημα από έναν επίσης μεγάλο κατασκευαστή (Carraro) . Όσο για καμπίνα , πανεύκολο. Έτσι έκαναν οι δύο εταιρίες στις οποίες αναφερόμαστε σήμερα. Έτσι προσφέρουν στους πελάτες τους σύγχρονα, αξιόπιστα και προπαντός φθηνά μηχανήματα. Μήπως λέω, μήπως κι εμείς στην χώρα μας δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο (γνωστό επιχειρηματικό δίδυμο του χώρου, το σκέφτεται σοβαρά). Όμως πώς να γίνει προκοπή όταν οι επιχειρηματίες της χώρας μας αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες ή μάλλον σαν ανοιχτά χρηματοκιβώτια. Ας είναι.

Οι δύο σημερινοί μας μονομάχοι κατασκευάζονται από μεγάλα εργοστάσια. Η μεν URSUS διαθέτει πασίγνωστο όνομα και μακρόχρονη ιστορία, αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ο τελευταίος της ιδιοκτήτης η Πολωνική POLMOT την εξέλιξε σε έναν μεγάλο κατασκευαστή τρακτέρ αλλά και κάθε είδους παρελκόμενων μηχανημάτων. Η HATTAT Holding όπως είναι και το πλήρες όνομα της εκ Τουρκίας ορμώμενη, είναι ένας κατασκευαστικός κολοσσός. Ξεκίνησε συναρμολογώντας τρακτέρ ή μέρη αυτών για μεγάλους κατασκευαστές όπως η John Deere και η AGCO. Κατασκευάζει τα πάντα εκτός από την συναρμολόγηση των VALTRA, κατασκευάζει με το ονομα της τα σύγχρονα τρακτέρ της σειράς Α αλλά και άλλα τρακτέρ για την εσωτερική αγορά που βασίζονται σε παλαιότερα μοντέλα της MASSEY FERGUSON και NEW HOLLAND – FORD. Τα τρακτέρ που δοκιμάζουμε σήμερα είναι ίδια σαν δυο σταγόνες νερό τουλάχιστον εμφανισιακά.

Ο 4κύλινδρος Perkins με turbo και intercooler προδιαγραφών όμως stage 3 από 4.400cc αποδίδει 102hp. Βρίσκεται κάτω από το καπό και των δύο και τους χαρίζει ικανοποιητική απόδοση και οικονομία καυσίμου. Μικροδιαφορές έχουμε στην μετάδοση, στο Πολωνικό τρακτέρ έχουμε την δοκιμασμένη σε πολλά μηχανήματα λύση του κιβωτίου της Carraro με 12+12 ταχύτητες με μηχανικό έλεγχο. Οι Τούρκοι προσφέρουν δύο σασμάν δικής τους κατασκευής με 16+8 ταχύτητες μηχανικά ελεγχόμενες καθώς 12+12 με ηλεκτροϋδραυλικό έλεγχο. Και τα δύο τρακτέρ έχουν μηχανική ρεβέρσα. Στον πίσω άξονα οι Πολωνοί έχουν μπλοκάρισμα αυτόματο ενώ οι Τούρκοι έχουν το σύστημα LS (Limited Sleep) αυτόματος έλεγχος ολίσθησης στο μπροστινό (4WD).

Στα υδραυλικά έχουμε περίπου ίδια απόδοση ήτοι 54lit/min με 3.400kg ανύψωση για το URSUS και 58lit/min με 3.700kg για το ΗΑΤΤΑΤ το οποίο όμως διαθέτει και λειτουργία αυτόματης κίνησης πάνω κάτω με ηλεκτροϋδραυλικό έλεγχο έτσι ώστε να μην αλλάζουν οι ρυθμίσεις. Διαθέτει δε κατόπιν παραγγελίας και μπράτσα υδραυλικά ρυθμιζόμενα. Και οι δύο διαθέτουν από 4 extra παροχές με μηχανικό έλεγχο.Και τα δυο κατοπιν παραγκελιας εφοδιαζονται με μπροστινο υδραυλικο και PTO.

Στο ΡΤΟ υπερτερούν επίσης οι Τούρκοι γιατί εκτός από τις δύο ταχύτητες που διαθέτει και το URSUS, το HATTAT έχει επίσης και 540 Ε που βγαίνουν στις 1540 στροφές κινητήρα. Για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Ένα ακόμη σημείο υπεροχής του HATTAT είναι τα 4 πολύδισκα φρένα (4WD) που διαθέτει. Για τρακτέρ 100hp είναι και τα δύο σχετικά ελαφριά, 3640kg το HATTAT και 3250 kg το URSUS. Τώρα όσον αφορά τα λάστιχα έχουμε 24άρια εμπρός και 34άρια πίσω και για τους δύο. Το HATTAT όμως κατόπιν παραγγελίας μπορεί να εφοδιαστεί με 38άρια για μεγαλύτερη ελκτική ικανότητα.

Στον χώρο της καμπίνας δεν υπάρχουν καθόλου διαφορές, είναι και οι δύο ευρύχωρες με 4 κολώνες, ηλιοροφή και εξάτμιση στην μπροστινή κολώνα. Διαθέτουν 4 φώτα οροφής. Και τα δυο,το ursus όμως υπερεχει εδώ γιατι εχει εξι φωτα στο καπω ενώ το Hattat μονο δυο.Πολλές ρυθμίσεις στο κάθισμα και στο τιμονι ενώ ο κλιματισμός παρέχει ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Επίσης υπάρχουν πολλές ηλεκτρικές ευκολίες , η διαφορά όμως εδώ έγκειται στην τοποθέτηση λεβιέδων ελέγχου των ταχυτήτων. Το HATTAT τους έχει (ταχύτητες, περιοχές, ρεβέρσα) όλους μαζί από την δεξιά πλευρά ενώ το URSUS έχει δεξιά τον έλεγχο των ταχυτήτων και την ρεβέρσα αριστερά δίπλα στο τιμόνι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Έχουμε λοιπόν στην σημερινή μας δοκιμή δύο σχεδόν ίδια τρακτέρ με το HATTAT να υπερέχει έστω στα σημεία και κυρίως στο σασμάν δικής τους όμως κατασκευής (το Carraro που φοράει το URSUS μεταδίδει ισχύ σε τρακτέρ πολλών εταιριών όπως Claas, Case, Zetor κ.α) απροβλημάτιστα για πολλά χρόνια. Η υπεροχή όμως του Τούρκικου τρακτέρ έρχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από την ελκυστική του τιμή που είναι 32.800€ + ΦΠΑ, το URSUS 3102 πωλείται 37.000€ + ΦΠΑ.Η προσωπικη μας επιλογη ειναι ursus γιατι παρ ότι οι τουρκοι  εχουν κανει αλματα στα θεματα αξιοπιστιας και ποιοτητας κατασκευης το κακο τους παρελθον είναι πως να το κανουμε λιγακι αποθαρυντικο ιδιως όταν προκειτε να  αποκτησεις ένα μηχανημα που θελεις ναδουλευει  απροβληματιστα για πολλα χρονια . ΑG

Δείτε και τους δυο μονομάχους μας και επί το έργον στα βίντεο που ακολουθούν.

You may be interested

Ποια ακίνητα απαλλάσσονται των δημοτικών τελών
News
2 views
News
2 views

Ποια ακίνητα απαλλάσσονται των δημοτικών τελών

agrotesadmin - 17 January 2018

Απαλλαγή των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται από τα δημοτικά τέλη προβλέπει ρητά ο Νόμος, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ενημερωτικό του σημείωμα. Ο…

Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες και τους εν δυνάμει νέους αγρότες
Αγροτικά Νέα
4 views
Αγροτικά Νέα
4 views

Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες και τους εν δυνάμει νέους αγρότες

agrotesadmin - 16 January 2018

Τέλος μπαίνει στην αγωνία των εν δυνάμει και επιλαχόντων νέων αγροτών, καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η τελική κατάταξη των δικαιούχων, οι οποίοι…

Ένας ιδιαίτερος αγρότης… ο Θόδωρος, της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου
Άρθρα / Απόψεις
30 views
Άρθρα / Απόψεις
30 views

Ένας ιδιαίτερος αγρότης… ο Θόδωρος, της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου

agrotesadmin - 16 January 2018

της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου Γεωπόνου Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων Στο παρακάτω βίντεο θα γνωρίσουμε έναν χειριστή γεωργικών μηχανημάτων από την περιοχή της Άρτας με μια μόνο διαφορά την…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category