0 Shares 21 Views
00:00:00
19 Oct

Τα βασικά αιτήματα των πτηνοτρόφων παραγωγών

16 Φεβρουαρίου 2017
21 Views

Τα αιτήματα των πτηνοτρόφων παραγωγών συνοψίζονται ως εξής:

Α) Οι πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν σημαντικά τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές από το ψύχος, τις  χιονοπτώσεις, το παγετό κτλ.

Οι συνέπειες είναι η πτώση της παραγωγής και η καταστροφή παραγωγικού κεφαλαίου.  Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπεται να συνεχιστούν με απροσδιόριστη εξέλιξη στο εύρος των καταστροφών των πτηνοτρόφων παραγωγών.

Οι ζηµιές που προέκυψαν οφείλονται στα αυξημένα μεταφορικά, στην αδυναμία μεταφοράς ζωοτροφών, στις υπέρμετρες δαπάνες θέρμανσης, στις διακοπές νερού, και ηλεκτροδότησης, στη κακή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης εξαιτίας του παγώματος του νερού κτλ.

Προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την γρήγορη εκτίμηση και τη δίκαιη αποζημίωση των πτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις καταστροφές.

Υπενθυμίζουμε ότι η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία προσφέρουν το οπλοστάσιο για την επαρκή διαχείριση των κινδύνων φυσικών καταστροφών που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Το ζητούμενο είναι αρκεί η επιτυχής και αποτελεσματική υλοποίησή του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Β) Η οργάνωσή μας έχει υποβάλλει κατ΄επανάληψη διαβήματα ένταξης της πτηνοτροφίας στα μικρά σχέδια βελτίωσης όπως ισχύουν για την αιγοπροβατοροφία, τεκμηριώνοντας την ανάγκη διευκόλυνσης του εκσυγχρονισμού του κλάδου με επενδύσεις μικρής κλίμακας στις σημερινές συνθήκες της κρίσης,  με περιορισμό περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών και των αντίστοιχων δαπανών.

Γ) Η υπαγωγή της πτηνοτροφίας στο μέτρο για τις επενδύσεις ΑΠΕ με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς και σε άλλες δράσεις των σχεδίων βελτίωσης έχει μεγάλη σημασία για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, ειδικά για τη μείωση του κόστους ενέργειας για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δ) Ο ΕΝΦΙΑ για τις εγκαταστάσεις των πτηνοτρόφων παραγωγών είναι εξοντωτικός διότι οι εκμεταλλεύσεις διαθέτουν μεγάλους χώρους κτισμάτων για εκτροφή, για αποθήκες και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις μικρής σχετικά αξίας. Η υπερφορολόγηση  οφείλεται  κυρίως στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι τα αγροτικά κτίσματα δεν επιβαρύνονται με το φόρο αυτό.

Ε) Η φορο-ασφαλιστική πολιτική σε βάρος των παραγωγών σε συνδυασμό με τα παραπάνω μας οδηγούν στη διακοπή της απασχόλησης στο τομέα με όποιες συνέπειες σε βάρος των παραγωγών  του έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας. Η κατάργηση του εργοσήμου του ΟΓΑ στο τομέα της κτηνοπτηνοτροφίας για την απασχόληση των αλλοδαπών εργατών σε ένα τομέα αναγνωρισμένα προβληματικό, απαραίτητο για την ελληνική οικονομία, που προσπαθεί για την αύξηση και ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, αν δεν πρόκειται για απερισκεψία, αδιαφορία, ασχετοσύνη σίγουρα θα είναι εντεταλμένη εθνική μειοδοσία.

Ζητούμε τα καλύπτονται από το συγκεκριμένο εργόσημο και οι κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όπως ισχύει για τη φυτική παραγωγή.

Με τη προσδοκία ότι τα αιτήματά μας θα τύχουν ευνοϊκής ανταπόκρισης σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

ΜΕ  ΕΝΤΟΛΗ   Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.

Απόστολος Ζιώγας

You may be interested

ΕΛΓΑ: Αύριο οι αποζημιώσεις σε 54.688 δικαιούχους
Αγροτικά Νέα
547 views
Αγροτικά Νέα
547 views

ΕΛΓΑ: Αύριο οι αποζημιώσεις σε 54.688 δικαιούχους

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Αποζημιώσεις ύψους 13.323.633 ευρώ θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 54.688 δικαιούχους αγρότες. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή αλλά και στο ζωϊκό κεφάλαιο από διάφορα…

Έως 9.000 ευρώ εφάπαξ επιδότηση για φύτευση δένδρων με το νεο ΕΣΠΑ!
Αγροτικά Νέα
6186 views
Αγροτικά Νέα
6186 views

Έως 9.000 ευρώ εφάπαξ επιδότηση για φύτευση δένδρων με το νεο ΕΣΠΑ!

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Η Πρώτη ∆άσωση της νέας προγραµµατικής περιόδου καλύπτει το κόστος φύτευσης δένδρων όπως καρυδιές, κερασιές και µηλιές καθώς και τησυντήρησή τους για µία 8ετία µε τη µορφή…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα μεγάλη πληρωμή 20 εκατ. ευρώ σε 26.255 δικαιούχους αγρότες
Αγροτικά Νέα
2388 views
Αγροτικά Νέα
2388 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα μεγάλη πληρωμή 20 εκατ. ευρώ σε 26.255 δικαιούχους αγρότες

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 12/10/2017 – 13/10/2017 και αφορά 26.255…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category