0 Shares 507 Views
00:00:00
25 Feb

Τι θα γίνει με τους επιλαχόντες και τους εν δυνάμει νέους αγρότες

16 Ιανουαρίου 2018
507 Views

Τέλος μπαίνει στην αγωνία των εν δυνάμει και επιλαχόντων νέων αγροτών, καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η τελική κατάταξη των δικαιούχων, οι οποίοι και θα πληρωθούν το 70% του συνολικού ποσού στήριξης (πρώτη δόση). Παράλληλα, «τρέχει» η διαδικασία για την προκήρυξη της δεύτερης πρόσκλησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της «Ύπαιθρος Χώρα» από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άμεση προτεραιότητα αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μέτρο των νέων αγροτών.

Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του μήνα αφενός να εκδοθεί η απόφαση ένταξης και να πληρωθεί η προκαταβολή, αφετέρου να δημοσιευτεί η δεύτερη πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υποµέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του έτους 2017 για τις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος.

Επιλαχόντες

Ειδικότερα, και αναφορικά με τους επιλαχόντες, επιβεβαιώνεται στην «ΥΧ» η αρχική δέσμευση ότι εντάσσονται και οι 359 επιλαχόντες της Δυτικής Μακεδονίας. Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, έχουν ήδη εξεταστεί οι ενστάσεις, και σχεδόν ολοκληρώνεται η καταχώριση των αποτελεσμάτων των ενστάσεων στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Χωρίς αμφιβολία, οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των νέων αγροτών οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο πληροφοριακό σύστημα, καθώς έχει επιβαρυνθεί τόσο από το ΠΑΑ όσο και το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ύπαιθρος Χώρα», από τις περιφέρειες η Κεντρική Μακεδονία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την εισαγωγή των ενστάσεων στο σύστημα. Ωστόσο, και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, η διαδικασία προβλέπεται να έχει τελειώσει. Η αλήθεια είναι ότι το βάρος είναι μεγάλο στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς ο αριθμός των επιλαχόντων είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 1.134.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέτρο των νέων αγροτών αναμένεται να ενταχθεί μεγάλος αριθμός επιλαχόντων, καθώς το ποσοστό θα καλυφθεί από την υπερδέσμευση πόρων που θα γίνει ανά περιφέρεια. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, το ποσοστό της υπερδέσμευσης θα ξεπεράσει το 10% του προϋπολογισμού, γεγονός ιδιαίτερα θετικό εάν αναλογιστούμε ότι η δυνατότητα υπερδέσμευσης φτάνει το 10% με βάση το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.

Όταν, λοιπόν, ολοκληρωθούν οι καταστάσεις έγκρισης, το υπουργείο θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει και το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε περιφέρεια. Αμέσως μετά, και κατόπιν των προβλεπόμενων διαδικασιών, θα δημοσιευτεί και η απόφαση ένταξης, οπότε και άμεσα θα αρχίσει η καταβολή της πρώτης δόσης (70%).

ypaithros.gr

You may be interested

Οι αγρότες αφήνουν τα χωράφια τους με τους πλειστηριασμούς να καραδοκούν
Αγροτικά Νέα
36 views
Αγροτικά Νέα
36 views

Οι αγρότες αφήνουν τα χωράφια τους με τους πλειστηριασμούς να καραδοκούν

agrotesadmin - 24 Φεβρουαρίου 2018

Με την αγωνία της έξωσης από τα χωράφια τους ζούνε πλέον δεκάδες παραγωγοί που μισθώνουν χωράφια, καθώς ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούνε επί ξύλου κρεμάμενοι λόγω…

Πληρωμές ύψους 54,77 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
59 views
Αγροτικά Νέα
59 views

Πληρωμές ύψους 54,77 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 23 Φεβρουαρίου 2018

Πληρώνονται εκτός απροόπτου σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις του έτους 2017, δίνοντας σημαντική ανάσα σε χιλιάδες δικαιούχους αγρότες. Εκτός από τις συνδεδεμένες…

Βιολογική κτηνοτροφία: Τι υποχρεώσεις έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος
Αγροτικά Νέα
55 views
Αγροτικά Νέα
55 views

Βιολογική κτηνοτροφία: Τι υποχρεώσεις έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος

agrotesadmin - 23 Φεβρουαρίου 2018

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν, κατ' έτος και καθ' όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τη γραμμή βάσης της δράσης, όπως αυτή ορίζεται στο Παράρτημα…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category