0 Shares 97 Views
00:00:00
18 Oct

Το Brexit έχει αντίκτυπο στη φέτα

10 Οκτωβρίου 2018
97 Views

Την ανάγκη προστασίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και κατ’ επέκταση της ελληνικής φέτας, υπογράμμισε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα το νέο πλήγμα που ενδεχομένως δεχτεί η ελληνική κτηνοτροφία λόγω του Brexit.
«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει μεγάλες συζητήσεις που αφορούν το Brexit και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρουμε επίσης ότι, οι Βρυξέλλες προτείνουν να υιοθετηθεί από το Λονδίνο μια, στην ουσία, προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα προϊόντα, εκτός από τη φέτα, είναι και μια σειρά από προϊόντα και ελληνικού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκού. Δυστυχώς, μαθαίνουμε όμως, ότι υπάρχει πρόβλημα. Αντιλαμβάνεσθε ότι σε μια αγορά σαν την αγγλική, εάν η φέτα μας έχει πρόβλημα ή δημιουργηθεί πρόβλημα και δεν κατοχυρωθεί, τι ζημιά και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στις εξαγωγές μας» σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης στην πρωτολογία του, προσθέτοντας πως η «βιομηχανία» της φέτας στην Ελλάδα απασχολεί πάνω από 300.000 ανθρώπους.
Απαντώντας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, επιβεβαίωσε την εξαγωγική δύναμη της ελληνικής φέτας, χαρακτηρίζοντάς τη ως «κορωνίδα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας μας» και σημείωσε ότι, πράγματι, η Ελλάδα διακινεί το 28% παγκοσμίως της ζήτησης σε φέτα, εκτιμώντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να προστατευθούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Στη δευτερολογία του, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, αφού ανέφερε πως ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε θέμα που συνέβαλλε στην μείωση της τιμής του γάλακτος, λέγοντας ότι «χάσαμε την αγορά του Καναδά», τόνισε: «Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό είναι οι τρόποι με τους οποίους πραγματικά θα προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος. Το εθνικό προϊόν δεν είναι η φέτα. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παράγεται η φέτα. Χωρίς αυτό δεν έχουμε φέτα».
Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της υφυπουργού περί αμοιβαίων συμφερόντων Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. «Εγώ στη θέση σας θα προσπαθούσα να βρω εναλλακτικές» σημείωσε, ρωτώντας εάν έχει γίνει κάποια καμπάνια στη Μ. Βρετανία όλο αυτό το διάστημα για την ελληνική φέτα. «Έχει ενεργοποιηθεί το Enterprise Greece, που μέσα εκεί υπάρχει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, να κάνει in store promotion στη Μεγάλη Βρετανία, έτσι ώστε να βοηθήσει το προϊόν μας; Δεν θα πήγαινε χαμένο, ξέρετε. Αν όλα πήγαιναν καλά και παίρναμε τη συμφωνία, κέρδος θα είχαμε» πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Αχαΐας, καταλήγοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να προστατεύσουμε το προϊόν. Αν δεν έχει καλή τιμή το γάλα στον παραγωγό, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Δεν μπορεί να έχει μέλλον αν οι τιμές πιέζονται τόσο πολύ. Δεν μπορεί να έχει μέλλον η φέτα, όσο κρατάτε τη διεπαγγελματική φέτας στο συρτάρι, καθώς θα μπορούσε να είναι η προμετωπίδα στην προώθηση του προϊόντος. Χάνονται κονδύλια, χάνεται χρόνος, χάνονται δυνατότητες…»

You may be interested

Φθηνό ρεύμα στους αγρότες από τα ΕΛΤΑ και τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ
Χωρίς κατηγορία
23 views
Χωρίς κατηγορία
23 views

Φθηνό ρεύμα στους αγρότες από τα ΕΛΤΑ και τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

agrotesadmin - 18 Οκτωβρίου 2018

Συνεργασία με τη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 20% και χωρίς ποινή διακοπής συμβολαίου…

Η χρήση των drones στη σύγχρονη γεωργία
Άρθρα / Απόψεις
26 views
Άρθρα / Απόψεις
26 views

Η χρήση των drones στη σύγχρονη γεωργία

agrotesadmin - 17 Οκτωβρίου 2018

Σίμος Κόκκινος CEO INA AE  & Βασίλης Πολύχρονος, CTO GEOSENSE Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, γνωστά ως drones, βελτίωσε δραματικά διαδικασίες και κόστη σε τομείς όπως οι τοπογραφικές…

ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο
Αγροτικά Νέα
298 views
Αγροτικά Νέα
298 views

ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο

agrotesadmin - 16 Οκτωβρίου 2018

Οι φορολογούμενοι αγρότες, οι οποίοι έχασαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο (κυρίως επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο μηνιαίες δόσεις…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X