0 Shares 199 Views
00:00:00
21 Mar

Το Brexit έχει αντίκτυπο στη φέτα

10 Οκτωβρίου 2018
199 Views

Την ανάγκη προστασίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και κατ’ επέκταση της ελληνικής φέτας, υπογράμμισε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα το νέο πλήγμα που ενδεχομένως δεχτεί η ελληνική κτηνοτροφία λόγω του Brexit.
«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει μεγάλες συζητήσεις που αφορούν το Brexit και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρουμε επίσης ότι, οι Βρυξέλλες προτείνουν να υιοθετηθεί από το Λονδίνο μια, στην ουσία, προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα προϊόντα, εκτός από τη φέτα, είναι και μια σειρά από προϊόντα και ελληνικού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκού. Δυστυχώς, μαθαίνουμε όμως, ότι υπάρχει πρόβλημα. Αντιλαμβάνεσθε ότι σε μια αγορά σαν την αγγλική, εάν η φέτα μας έχει πρόβλημα ή δημιουργηθεί πρόβλημα και δεν κατοχυρωθεί, τι ζημιά και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στις εξαγωγές μας» σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης στην πρωτολογία του, προσθέτοντας πως η «βιομηχανία» της φέτας στην Ελλάδα απασχολεί πάνω από 300.000 ανθρώπους.
Απαντώντας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, επιβεβαίωσε την εξαγωγική δύναμη της ελληνικής φέτας, χαρακτηρίζοντάς τη ως «κορωνίδα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας μας» και σημείωσε ότι, πράγματι, η Ελλάδα διακινεί το 28% παγκοσμίως της ζήτησης σε φέτα, εκτιμώντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να προστατευθούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Στη δευτερολογία του, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, αφού ανέφερε πως ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε θέμα που συνέβαλλε στην μείωση της τιμής του γάλακτος, λέγοντας ότι «χάσαμε την αγορά του Καναδά», τόνισε: «Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό είναι οι τρόποι με τους οποίους πραγματικά θα προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος. Το εθνικό προϊόν δεν είναι η φέτα. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παράγεται η φέτα. Χωρίς αυτό δεν έχουμε φέτα».
Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της υφυπουργού περί αμοιβαίων συμφερόντων Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. «Εγώ στη θέση σας θα προσπαθούσα να βρω εναλλακτικές» σημείωσε, ρωτώντας εάν έχει γίνει κάποια καμπάνια στη Μ. Βρετανία όλο αυτό το διάστημα για την ελληνική φέτα. «Έχει ενεργοποιηθεί το Enterprise Greece, που μέσα εκεί υπάρχει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, να κάνει in store promotion στη Μεγάλη Βρετανία, έτσι ώστε να βοηθήσει το προϊόν μας; Δεν θα πήγαινε χαμένο, ξέρετε. Αν όλα πήγαιναν καλά και παίρναμε τη συμφωνία, κέρδος θα είχαμε» πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Αχαΐας, καταλήγοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να προστατεύσουμε το προϊόν. Αν δεν έχει καλή τιμή το γάλα στον παραγωγό, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Δεν μπορεί να έχει μέλλον αν οι τιμές πιέζονται τόσο πολύ. Δεν μπορεί να έχει μέλλον η φέτα, όσο κρατάτε τη διεπαγγελματική φέτας στο συρτάρι, καθώς θα μπορούσε να είναι η προμετωπίδα στην προώθηση του προϊόντος. Χάνονται κονδύλια, χάνεται χρόνος, χάνονται δυνατότητες…»

You may be interested

Τα drones σε ρόλο τσοπανόσκυλου Πηγή: Protagon.gr
Αγροτικά Νέα
55 views
Αγροτικά Νέα
55 views

Τα drones σε ρόλο τσοπανόσκυλου Πηγή: Protagon.gr

agrotesadmin - 21 Μαρτίου 2019

Οι δυνατότητες των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων δεν αφήνουν πλέον ασυγκίνητο κανένα. Τα drones αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες ορισμένες εκ των οποίων κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πριν…

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από 18 έως 19 Μαρτίου
Αγροτικά Νέα
110 views
Αγροτικά Νέα
110 views

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από 18 έως 19 Μαρτίου

agrotesadmin - 20 Μαρτίου 2019

Το ποσό των 480.590,77 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 18/03/2019 έως 19/03/2019  σε συνολικά 133 δικαιούχους. Οι πληρωμές…

Σε ποιες Δενδροκαλλιέργειες και γιατί στρέφονται οι αγρότες
Άρθρα / Απόψεις
168 views
Άρθρα / Απόψεις
168 views

Σε ποιες Δενδροκαλλιέργειες και γιατί στρέφονται οι αγρότες

agrotesadmin - 19 Μαρτίου 2019

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου Oι κακές τιμές σε κάποιες καλλιέργειες σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια είναι οι δύο λόγοι…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category