0 Shares 166 Views
00:00:00
20 Jan

Το Brexit έχει αντίκτυπο στη φέτα

10 Οκτωβρίου 2018
166 Views

Την ανάγκη προστασίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και κατ’ επέκταση της ελληνικής φέτας, υπογράμμισε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα το νέο πλήγμα που ενδεχομένως δεχτεί η ελληνική κτηνοτροφία λόγω του Brexit.
«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει μεγάλες συζητήσεις που αφορούν το Brexit και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρουμε επίσης ότι, οι Βρυξέλλες προτείνουν να υιοθετηθεί από το Λονδίνο μια, στην ουσία, προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα προϊόντα, εκτός από τη φέτα, είναι και μια σειρά από προϊόντα και ελληνικού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκού. Δυστυχώς, μαθαίνουμε όμως, ότι υπάρχει πρόβλημα. Αντιλαμβάνεσθε ότι σε μια αγορά σαν την αγγλική, εάν η φέτα μας έχει πρόβλημα ή δημιουργηθεί πρόβλημα και δεν κατοχυρωθεί, τι ζημιά και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στις εξαγωγές μας» σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης στην πρωτολογία του, προσθέτοντας πως η «βιομηχανία» της φέτας στην Ελλάδα απασχολεί πάνω από 300.000 ανθρώπους.
Απαντώντας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, επιβεβαίωσε την εξαγωγική δύναμη της ελληνικής φέτας, χαρακτηρίζοντάς τη ως «κορωνίδα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας μας» και σημείωσε ότι, πράγματι, η Ελλάδα διακινεί το 28% παγκοσμίως της ζήτησης σε φέτα, εκτιμώντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να προστατευθούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Στη δευτερολογία του, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, αφού ανέφερε πως ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε θέμα που συνέβαλλε στην μείωση της τιμής του γάλακτος, λέγοντας ότι «χάσαμε την αγορά του Καναδά», τόνισε: «Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό είναι οι τρόποι με τους οποίους πραγματικά θα προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος. Το εθνικό προϊόν δεν είναι η φέτα. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παράγεται η φέτα. Χωρίς αυτό δεν έχουμε φέτα».
Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της υφυπουργού περί αμοιβαίων συμφερόντων Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. «Εγώ στη θέση σας θα προσπαθούσα να βρω εναλλακτικές» σημείωσε, ρωτώντας εάν έχει γίνει κάποια καμπάνια στη Μ. Βρετανία όλο αυτό το διάστημα για την ελληνική φέτα. «Έχει ενεργοποιηθεί το Enterprise Greece, που μέσα εκεί υπάρχει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, να κάνει in store promotion στη Μεγάλη Βρετανία, έτσι ώστε να βοηθήσει το προϊόν μας; Δεν θα πήγαινε χαμένο, ξέρετε. Αν όλα πήγαιναν καλά και παίρναμε τη συμφωνία, κέρδος θα είχαμε» πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Αχαΐας, καταλήγοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να προστατεύσουμε το προϊόν. Αν δεν έχει καλή τιμή το γάλα στον παραγωγό, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Δεν μπορεί να έχει μέλλον αν οι τιμές πιέζονται τόσο πολύ. Δεν μπορεί να έχει μέλλον η φέτα, όσο κρατάτε τη διεπαγγελματική φέτας στο συρτάρι, καθώς θα μπορούσε να είναι η προμετωπίδα στην προώθηση του προϊόντος. Χάνονται κονδύλια, χάνεται χρόνος, χάνονται δυνατότητες…»

You may be interested

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές της Ομοσπονδία Κτηνοτροφικων Συλλογών και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας
Αγροτικά Νέα
27 views
Αγροτικά Νέα
27 views

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές της Ομοσπονδία Κτηνοτροφικων Συλλογών και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας

agrotesadmin - 20 Ιανουαρίου 2019

Η ομάδα του απερχόμενου προέδρου Νίκου Παλασκα σάρωσε στις εκλογές με 12 στους 13 να εκλέγονται. Παρακάτω παραθέτουμε τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικων Συλλογών…

Η γεωργία του μέλλοντος σήμερα.
test
31 views
test
31 views

Η γεωργία του μέλλοντος σήμερα.

Jorgre Kr. - 18 Ιανουαρίου 2019

Γεωργία ακριβείας μια έννοια με πολλές και εξειδικευμένες τεχνικές. Τι είναι όμως η γεωργία ακριβείας; Είναι η δημιουργία και ανάλυση χαρτών παραλλακτικότητας των αγροτεμαχίων σε συνδυασμό με…

Μέχρι 31 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων
Αγροτικά Νέα
52 views
Αγροτικά Νέα
52 views

Μέχρι 31 Ιανουαρίου οι ενστάσεις για την κατανομή των βοσκοτόπων

agrotesadmin - 18 Ιανουαρίου 2019

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, δίνει σε κτηνοτρόφους η νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, προκειμένου να καταθέσουν τις…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X