0 Shares 149 Views
00:00:00
14 Dec

Το Brexit έχει αντίκτυπο στη φέτα

10 Οκτωβρίου 2018
149 Views

Την ανάγκη προστασίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και κατ’ επέκταση της ελληνικής φέτας, υπογράμμισε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα το νέο πλήγμα που ενδεχομένως δεχτεί η ελληνική κτηνοτροφία λόγω του Brexit.
«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει μεγάλες συζητήσεις που αφορούν το Brexit και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρουμε επίσης ότι, οι Βρυξέλλες προτείνουν να υιοθετηθεί από το Λονδίνο μια, στην ουσία, προστασία των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα προϊόντα, εκτός από τη φέτα, είναι και μια σειρά από προϊόντα και ελληνικού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκού. Δυστυχώς, μαθαίνουμε όμως, ότι υπάρχει πρόβλημα. Αντιλαμβάνεσθε ότι σε μια αγορά σαν την αγγλική, εάν η φέτα μας έχει πρόβλημα ή δημιουργηθεί πρόβλημα και δεν κατοχυρωθεί, τι ζημιά και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στις εξαγωγές μας» σημείωσε ο κ. Κατσανιώτης στην πρωτολογία του, προσθέτοντας πως η «βιομηχανία» της φέτας στην Ελλάδα απασχολεί πάνω από 300.000 ανθρώπους.
Απαντώντας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, επιβεβαίωσε την εξαγωγική δύναμη της ελληνικής φέτας, χαρακτηρίζοντάς τη ως «κορωνίδα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας μας» και σημείωσε ότι, πράγματι, η Ελλάδα διακινεί το 28% παγκοσμίως της ζήτησης σε φέτα, εκτιμώντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο να προστατευθούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Στη δευτερολογία του, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, αφού ανέφερε πως ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε θέμα που συνέβαλλε στην μείωση της τιμής του γάλακτος, λέγοντας ότι «χάσαμε την αγορά του Καναδά», τόνισε: «Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό είναι οι τρόποι με τους οποίους πραγματικά θα προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος. Το εθνικό προϊόν δεν είναι η φέτα. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παράγεται η φέτα. Χωρίς αυτό δεν έχουμε φέτα».
Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της υφυπουργού περί αμοιβαίων συμφερόντων Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. «Εγώ στη θέση σας θα προσπαθούσα να βρω εναλλακτικές» σημείωσε, ρωτώντας εάν έχει γίνει κάποια καμπάνια στη Μ. Βρετανία όλο αυτό το διάστημα για την ελληνική φέτα. «Έχει ενεργοποιηθεί το Enterprise Greece, που μέσα εκεί υπάρχει ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, να κάνει in store promotion στη Μεγάλη Βρετανία, έτσι ώστε να βοηθήσει το προϊόν μας; Δεν θα πήγαινε χαμένο, ξέρετε. Αν όλα πήγαιναν καλά και παίρναμε τη συμφωνία, κέρδος θα είχαμε» πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Αχαΐας, καταλήγοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να προστατεύσουμε το προϊόν. Αν δεν έχει καλή τιμή το γάλα στον παραγωγό, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Δεν μπορεί να έχει μέλλον αν οι τιμές πιέζονται τόσο πολύ. Δεν μπορεί να έχει μέλλον η φέτα, όσο κρατάτε τη διεπαγγελματική φέτας στο συρτάρι, καθώς θα μπορούσε να είναι η προμετωπίδα στην προώθηση του προϊόντος. Χάνονται κονδύλια, χάνεται χρόνος, χάνονται δυνατότητες…»

You may be interested

41 εκατ. ευρώ η ενίσχυση de minimis για τους κτηνοτρόφους
Αγροτικά Νέα
117 views
Αγροτικά Νέα
117 views

41 εκατ. ευρώ η ενίσχυση de minimis για τους κτηνοτρόφους

agrotesadmin - 13 Δεκεμβρίου 2018

Συγκεκριμένα, και όπως είχε αποκαλύψει από την προηγούμενη εβδομάδα η “ΥΧ”, το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων καθορίζεται σε 5 ευρώ/…

Γεμίζουν τα πορτοφόλια τους, τέλος της επόμενης εβδομάδας οι αγρότες
Αγροτικά Νέα
491 views
Αγροτικά Νέα
491 views

Γεμίζουν τα πορτοφόλια τους, τέλος της επόμενης εβδομάδας οι αγρότες

agrotesadmin - 13 Δεκεμβρίου 2018

Με... γεμάτη «τσάντα» έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ομάδα Αμπελουργών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης που κλήθηκε από τον υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, προκειμένου να τον ενημερώσει…

Νέες πληρωμές οπεκεπε
News
228 views
News
228 views

Νέες πληρωμές οπεκεπε

NewsRoom - 12 Δεκεμβρίου 2018

Σε νέες πληρωμές προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Η πληρωμή έγινε το διάστημα από 10/12/2018 έως 11/12/2018 και αφορά 257 δικαιούχους. Το…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category

X