0 Shares 119 Views
00:00:00
19 Oct

Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τους νέους αγρότες

18 Απριλίου 2017
119 Views

Η αξιολόγηση των φακέλων που είχαν υποβάλει νέοι αγρότες στο πρόγραμμα «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), ξεκίνησε, έστω και με καθυστέρηση.

Η εξέταση των αιτήσεων αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και τις 16 Ιουνίου – οι πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν γίνει έως τις 29 Μαΐου, όσο για τη δεύτερη φάση, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η πρώτη.

 Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να… τρέξουν γρήγορα την αξιολόγηση προκειμένου το πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων αγροτών να «κουμπώσει» με τα επόμενα προγράμματα, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούν τη Μεταποίηση και τα Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και υποδομών.

Στο σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι οι συγκεκριμένες δράσεις να συμπέσουν με την ένταξη των νέων αγροτών στο ΠΑΑ. Ετσι θα μπορέσουν, πέρα από την ενίσχυση που θα λάβουν για τα πρώτα τους βήματα στον αγροτικό χώρο, να προχωρήσουν παράλληλα και σε επενδύσεις ώστε να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Ο στόχος είναι να ανανεωθεί ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός, καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία μόνο 5,2% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι αιτήσεις των νέων αγροτών έφτασαν τις 14.760, αν και το πρόγραμμα δεν προβλέπεται να μπορεί να «σηκώσει» περισσότερες από 12.000. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, έχουν ζητήσει την απορρόφηση και όσων επιλαχόντων πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν και να επενδύουν στον πρωτογενή τομέα και δεν αποκλείεται αν μείνουν εκτός του προγράμματος, άρα και εκτός οικονομικής στήριξης, να εγκαταλείψουν τον αγροτικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) είχε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε να «ανοίξει» το πληροφοριακό σύστημα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων. Παράλληλα, οι περιφερειάρχες έκριναν επιβεβλημένο ότι πρέπει να «τρέξουν» αμέσως και οι δράσεις που αφορούν την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους νέους γεωργούς.

Κι αυτό διότι ούτε οι νέοι αγρότες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση πληρωμής, αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης. Η σχετική απόφαση για την έναρξη των μαθημάτων είχε υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Χαράλαμπο Κασίμη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ethnos.gr

You may be interested

ΕΛΓΑ: Αύριο οι αποζημιώσεις σε 54.688 δικαιούχους
Αγροτικά Νέα
631 views
Αγροτικά Νέα
631 views

ΕΛΓΑ: Αύριο οι αποζημιώσεις σε 54.688 δικαιούχους

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Αποζημιώσεις ύψους 13.323.633 ευρώ θα καταβάλει αύριο ο ΕΛ.Γ.Α. σε 54.688 δικαιούχους αγρότες. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή αλλά και στο ζωϊκό κεφάλαιο από διάφορα…

Έως 9.000 ευρώ εφάπαξ επιδότηση για φύτευση δένδρων με το νεο ΕΣΠΑ!
Αγροτικά Νέα
6310 views
Αγροτικά Νέα
6310 views

Έως 9.000 ευρώ εφάπαξ επιδότηση για φύτευση δένδρων με το νεο ΕΣΠΑ!

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Η Πρώτη ∆άσωση της νέας προγραµµατικής περιόδου καλύπτει το κόστος φύτευσης δένδρων όπως καρυδιές, κερασιές και µηλιές καθώς και τησυντήρησή τους για µία 8ετία µε τη µορφή…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα μεγάλη πληρωμή 20 εκατ. ευρώ σε 26.255 δικαιούχους αγρότες
Αγροτικά Νέα
2408 views
Αγροτικά Νέα
2408 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα μεγάλη πληρωμή 20 εκατ. ευρώ σε 26.255 δικαιούχους αγρότες

agrotesadmin - 19 Οκτωβρίου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 12/10/2017 – 13/10/2017 και αφορά 26.255…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category