0 Shares 1826 Views
00:00:00
08 Apr

Σμέουρο: Ένα πολύτιμο φυτό για την υγεία μας

26 Σεπτεμβρίου 2015
1826 Views

Είναι πολυετές φυτό με υπέργειο σύστημα διετούς διάρκειας. Τα άνθη του είναι αυτογόνιμα με λευκά πέταλα. Ο καρπός του μπορεί να έχει λευκό, κίτρινο, κόκκινο, πορφυρό ή μαύρο χρώμα. Αποτελείται από πολλές σαρκώδεις μικρές δρύπες που περιέχει η κάθε μία ένα σπέρμα.
Τα σμέουρα ταξινομούνται σε:
Συμβατικά ή μονόφορα σμέουρα
Δίφορα σμέουρα ή φθινοπωρινά σμέουρα
Στα μονόφορα σμέουρα ο βιολογικός κύκλος του εναέριου και παραγωγικού τμήματος του φυτού είναι διετής. Κατά το πρώτο έτος, αναπτύσσονται τα ετήσια βλαστάρια και το επόμενο καλοκαίρι οι καρποί του.
Τα δίφορα σμέουρα εξίσου είναι διετή, αλλά η κυριότερη διαφορά τους με τα μονόφορα είναι ότι παράγουν καρπούς από το πρώτο έτος της αναπτύξεως τους.
Υπάρχουν ποικιλίες μονόφορες όπως η Boyne, η Gatineau, κ.α αλλά και δίφορες ποικιλίες όπως η Pathfinder, η Autumn Bliss, κ.α. .

Τα εδάφη που είναι κατάλληλα είναι τα ελαφρά με καλή στράγγιση και πλούσια σε οργανικές ουσίες και ρΗ= 6,5. smeouro3
Η λίπανση πρέπει να γίνεται κυρίως με οργανικά λιπάσματα. Σε πολύ όξινα εδάφη θα πρέπει να γίνεται προσθήκη ασβεστίου. Σε γενικές γραμμές η καλλιέργεια του σμέουρου απαιτεί 4,5 κιλά / στρέμμα άζωτο, 3-4 κιλά φωσφόρο, 4-5 κιλά κάλιο.
Οι αποστάσεις φυτεύσεως είναι 2,5 – 3,5 μέτρα μεταξύ των γραμμών και 0,3 – 0,8 μέτρα επί της γραμμής.
Η υποστύλωση στο σμέουρο είναι αναγκαία επειδή έχει ανάγκη από καλό αερισμό και για να ευκολυνθεί η συγκομιδή των καρπών.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι υποστύλωσης.
Το σμέουρο έχει ανάγκη από διαρκή υγρασία στο έδαφος. Το σμέουρο πρέπει να αρδεύεται τακτικά. Το καλύτερο σύστημα αρδεύσεως είναι η άρδευση με σταγόνες.
Το κλάδεμα στις μονόφορες ποικιλίες συνήθως συνίσταται στην αφαίρεση των διετών βλαστών που ήδη καρποφόρησαν. Στις δίφορες ποικιλίες μπορεί να αφαιρεθεί το τμήμα της κληματίδας που καρποφόρησε.

Οι κυριότερες ασθένειες που προσβάλουν το σμέουρο είναι η φυτόφθορα, ο καρκίνος του λαιμού, το βακτηριακό κάψιμο. Οι κυριότεροι εχθροί είναι: ο ανθονόμος, ο τετράνυχος, μερικά έντομα εδάφους, οι αφίδες, φυλλοδέτες, κλπ. Η αντιμετώπιση μπορεί γίνει με χημικά ή βιολογικά φάρμακα.

Η καλλιέργεια του σμέουρου είναι μία καλλιέργεια που διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Η πρώτη συγκομιδή ξεκινά το δεύτερο με τρίτο χρόνο. Η μέση απόδοση είναι 800 – 1000 κιλά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και είναι σταδιακή.
Πέρα από τους καρπούς συγκομίζονται και τα φύλλα του σμέουρου που αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα.
Το σμέουρο κυρίως καταναλώνεται σαν νωπός καρπός, αλλά και σαν κατεψυγμένος. Επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για την παρασκευή μαρμελάδας, ζελέδων, χυμών, παγωτών, λικέρ, ως smeouroπροσθετικά γιαουρτιών, κρασιών και στη ζαχαροπλαστική. Γενικά τα 125 γραμμάρια σμέουρα καλύπτουν το 50% της ημερησίας ανάγκης του ανθρώπου σε βιταμίνη C, το 10% των αναγκών σε σίδηρο και ταυτόχρονα παρέχει σημαντικές ποσότητες σε πηκτίνες, ανόργανα άλατα ενώ έχει μόνο περίπου 70 θερμίδες και η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι χαμηλή.
Η παγκόσμια παραγωγή σμέουρων ανέρχεται στους 414.000 τόνους από τους οποίους οι 342.000 τόνοι παράγονται από χώρες της Ευρώπης.

Στη Γαλλία, η μέση τιμή πωλήσεως του σμέουρου έχει από 5,5- 8€ το κιλό. Λαμβάνοντας υπόψη μία μέση παραγωγή 800 -1000 κιλά το στρέμμα, η καλλιέργεια αυτή δίνει ένα καθαρό εισόδημα γύρω στα 2000-2500€ το στρέμμα.
Το σμέουρο είχε καλλιεργηθεί όπως και το βατόμουρο πριν από 20 χρόνια στην χώρα μας, αλλά λόγω κακής οργάνωσης της παραγωγής αλλά και της αγοράς σχεδόν εξαφανίσθηκαν. Σήμερα όμως θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτή η καλλιέργεια και σαν καλλιέργεια υπαίθρου αλλά και σαν καλλιέργεια θερμοκηπίου και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα, εφόσον βέβαια καλλιεργηθεί σωστά και οργανωθεί σε σωστές βάσεις η εμπορία της.

Από την Symagro

You may be interested

Πότε θα πληρωθεί το πριμ αιγοπρόβειου και πότε για το βόειο κρέας
Αγροτικά Νέα
41 views
Αγροτικά Νέα
41 views

Πότε θα πληρωθεί το πριμ αιγοπρόβειου και πότε για το βόειο κρέας

agrotesadmin - 8 Απριλίου 2020

Στα τέλη Απριλίου εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα είναι δυνατή η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας, ενώ η…

Ανοικτή έως 15 Μαΐου η εφαρμογή Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020
Αγροτικά Νέα
32 views
Αγροτικά Νέα
32 views

Ανοικτή έως 15 Μαΐου η εφαρμογή Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020

agrotesadmin - 8 Απριλίου 2020

Ανοικτή είναι από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους…

Κομισιόν: Μεγαλύτερη προκαταβολή του τσεκ – Θα μπορεί να πληρωθεί από τα μέσα Οκτωβρίου
Αγροτικά Νέα
156 views
Αγροτικά Νέα
156 views

Κομισιόν: Μεγαλύτερη προκαταβολή του τσεκ – Θα μπορεί να πληρωθεί από τα μέσα Οκτωβρίου

agrotesadmin - 3 Απριλίου 2020

Από 50% στο 70% αύξησε τη δυνατότητα προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χθεσινή ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι τα χρήματα θα μπορούν να…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category