0 Shares 383 Views
00:00:00
16 Sep

Η επαφή με την φύση μπορεί να είναι ένας τρόπος διαφυγής αλλά και εσωτερικής ανάπτυξης με τον εαυτό μας;

25 Νοεμβρίου 2019
383 Views

Η επαφή με την φύση μπορεί να είναι ένας τρόπος διαφυγής αλλά και εσωτερικής ανάπτυξης με τον εαυτό μας;;;

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές στην καθημερινότητά μου που πιάνω τον εαυτό μου να αναπολεί τις χαλαρές ώρες που περνούσα στο χωριό, πίνοντας έναν καφέ και διαβάζοντας ένα βιβλίο στο μπαλκόνι συντροφιά με τους χαλαρούς ήχους που έβγαζαν τα πουλιά κελαηδώντας ατελείωτα επάνω στα δέντρα. Ανοίγοντας τα μάτια διαπιστώνω ότι βρίσκομαι στο γκρίζο της πόλης ακούγοντας τους άσχημους ήχους των αυτοκινήτων, αγχωμένη να προλάβω τα πάντα λες και δεν θα υπάρξει η αυριανή μέρα, όμως με έναν περίεργο τρόπο νιώθω ωραία και αναζωογονημένη. Στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τι τρέχει, κατόπιν διαπίστωσα ότι αυτή η ‘’ ζωντανή ‘’ εικόνα που μου έχει μείνει καρφωμένη στο μυαλό για χρόνια μου περνάει χαρούμενα μηνύματα τα οποία με ηρεμούν. ‘Έτσι με το πέρασμα του χρόνου και όσο περισσότερο ταξίδευα στην περιφέρεια συνδυάζοντας την δουλειά μου ως Γεωπόνος μαζί με κάποιες στιγμές χαλάρωσης, άρχισα όχι μόνο να παρατηρώ τις πολλαπλές εικόνες γύρω μου με τα φυσικά χρώματα, αλλά και να τις αποθηκεύω στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σε έναν ξεχωριστό ‘’ φάκελο ‘’ που είχα φτιάξει.

Αλήθεια όμως τι είναι το άγχος και άραγε η επαφή με την φύση μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην διαχείρισή του;

Παρακάτω θα μας περιγράψει ο Κλέραχος Σταματουλάκης τι είναι το άγχος και αν μπορεί όντως να μας βλάψει.

  • Μια προσωπική περιγραφή για τον Κλέαρχο Σταματουλάκη και την ιδιότητά του.

Είμαι ο Κλέαρχος Σταματουλάκης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασα και πλέον εργάζομαι σαν ψυχολόγος. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου, πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, στο University of Sheffield, αλλά έχω και πτυχίο Θεολογίας από το ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια διατηρώ το δικό μου γραφείο Συμβουλευτικής (Create your Myth) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παρακολουθώ περιστατικά με διαφορετικές ανάγκες, όμως ο πιο συνηθισμένος λόγος για να έρθει κάποιος στο γραφείο μου είναι, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, το άγχος.

  • Τι είναι το άγχος και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται περισσότερο;

Αν θέλουμε να δώσουμε έναν απλό ορισμό του άγχους θα λέγαμε ότι είναι μία σωματική αντίδραση σε έναν κίνδυνο, τον οποίο πολλές φορές μπορεί να μην γνωρίζουμε πλήρως. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν το άγχος τους ότι είναι και το βασικό τους πρόβλημα. Λάθος. Το άγχος είναι σύμπτωμα, δεν είναι το πρόβλημα. Τι εννοούμε με αυτό; Όλες οι αισθήσεις που συνδέονται με το άγχος μας (φόβος, πανικός, εφίδρωση, ζαλάδα, πνιγμός κτλ.) οφείλονται σε κάτι βαθύτερο, που πιθανώς δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα, αλλά εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο. Νιώθουμε άγχος πχ για να δώσουμε μια συνέντευξη για δουλειά, όμως αυτό που πυροδοτεί τον άγχος μας είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση μας.

Το άγχος δεν γνωρίζει ηλικίες, ακόμα και σε βρέφη γίνεται λόγος για το άγχος αποχωρισμού. Όλοι μας είμαστε πιθανά «θύματα» του άγχους, για διαφορετικούς, όμως, λόγους, ανάλογα με την φάση ζωής στην οποία βρισκόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η αιτία, το άγχος για μας είναι πραγματικό εκείνη τη στιγμή.

  • Που μπορεί να μας βλάψει;

Το άγχος επηρεάζει τρία πράγματα κατά βάση, τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Όταν βρισκόμαστε κάτω από την εξουσία του άγχους συνηθίζουμε να υπεραναλύουμε, να γεμίζουμε με αρνητικές σκέψεις (καταστροφολογία) διατηρώντας έτσι τον φαύλο κύκλο του άγχους. Στο κομμάτι του συναισθήματος έχουμε τον φόβο και τον πανικό, ενώ συνήθως βάζουμε και τις σωματικές αντιδράσεις όπως είναι η ταχυπαλμία, το μούδιασμα, η δυσκολία αναπνοής. Τέλος μπορούμε να έχουμε αποφευκτική συμπεριφορά, που σημαίνει ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτό που μας αγχώνει, μία καταθλιπτική συμπεριφορά όπου όλα μας φαίνονται άσκοπα και μαύρα, χωρίς κάποια ελπίδα, να έχουμε αυπνία, διάφορα τικ ή ακόμα και λιποθυμία. Η χρόνια έκθεση στο άγχος, φυσικά, σημαίνει για πολλούς καρδιοαγγειακά προβλήματα, δερματοπάθειες, στομαχικά έλκη, αυτοάννοσα και άλλα προβλήματα, γνωστά και ως ψυχοσωματικά. Οπότε μπορεί να καταλάβει κανείς ότι το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία μας, αλλά και τη σωματική.

  • Η ραγδαία ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος έχει παίξει κάποιο ρόλο;

Η καθημερινότητα στην πόλη μπορεί να γίνει πολύ καταπιεστική και να ανεβάσει τα επίπεδα άγχους του ατόμου ραγδαία. Φασαρία από το δρόμο, άγχος να προλάβουμε τις διάφορες δουλείες μας, μεγάλες αποστάσεις να διασχίσουμε και ενδεχομένως λίγο χρόνο να τα προλάβουμε όλα. Και μέσα σε όλα αυτά, σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε το φυσικό πράσινο χρώμα το οποίο είναι κατεξοχήν χαλαρωτικό και ευεργετικό για τον οργανισμό. Όσο πιο μεγάλη γίνεται μια πόλη και ιδίως χωρίς να υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες και τρόποι εξισορρόπησής του γκρίζου με το πράσινο, τόσο πιο «ανθυγιεινό» θα γίνεται το περιβάλλον για τον άνθρωπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που μένουν στην επαρχία, με πιο εύκολη πρόσβαση στη φύση, έχουν μειωμένα επίπεδα άγχους.

  • Η επαφή με την φύση, οι συχνές εξορμήσεις όπου μπορούν να αποτυπωθούν χιλιάδες εικόνες με φυσικά χρώματα, χωρίς να χρησιμοποιηθούν φίλτρα για να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε ένα άτομο ώστε να αρχίσει να μαθαίνει τον εαυτό του πρώτα; Και αν μπορεί αυτή η ‘’ άσκηση ‘’ να τον ωφελήσει στην διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων του που μέσω αυτών νιώθει την πίεση του άγχους;

Η επαφή με τη φύση αρχικά μπορεί να λειτουργήσει σαν κυματοθραύστης. Τα γήινα χρώματα και συγκεκριμένα το πράσινο, όπως έχουμε πει, είναι καταπραϋντικά για τον οργανισμό. Σ’ ένα φυσικό τοπίο οι ήχοι και οι εικόνες εναλλάσσονται πιο ήρεμα, πιο αρμονικά, σε αντίθεση με ένα αστικό περιβάλλον. Έτσι, όταν ο εγκέφαλος μας δεν χρειάζεται να επεξεργάζεται χιλιάδες ερεθίσματα το δευτερόλεπτο μπορεί να «ρίξει» λίγο τους ρυθμούς του. Όταν δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει τα μυριάδες καθημερινά του προβλήματα, ο άνθρωπος μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του. Αφού απολαύσει τη θεά, μπορεί να στρέψει το βλέμμα του προς τα μέσα, προς τον είναι του. Να πάρει το χρόνο του και να τον εξερευνήσει καλύτερα ή ακόμα και να τον ανακαλύψει από την αρχή.

Έχοντας ηρεμήσει και έχοντας γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, έχει γεμίσει μπαταρίες, έχει αναπτύξει καλύτερες και πιο φρέσκιες άμυνες, καταφέρνοντας έτσι να διαχειριστεί τα καθημερινά του προβλήματα, να βρει καλύτερους τρόπους διαχείρισης και φυσικά, να μειώσει τα επίπεδα του άγχους του.

  • Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν στον τρόπο της επαφής με την φύση και που μπορεί να ωφελήσει;

Για τα παιδιά μια τέτοια εμπειρία, θα είναι ακόμα πιο ευεργετική καθώς θα μάθουν από μικρή ηλικία, αυτά που οι ενήλικες μαθαίνουν με μερικές δεκαετίες καθυστέρησης. Αν διδάξουμε, για παράδειγμα, στα παιδιά κάποιες βασικές διαδικασίας φροντίδας των φυτών, μπορούμε να τα κάνουμε πιο υπεύθυνα και να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους- στην κυριολεξία. Αν τονώσουμε από την αρχή τις άμυνες των παιδιών στο άγχος της καθημερινότητας και τους δώσουμε τρόπους να μάθουν να γεμίζουν τις μπαταρίες τους μέσω της επαφής με τη φύση έχουμε εξασφαλίσει ένα καλύτερο «οπλοστάσιο» για εκείνα κι ενδεχομένως ένα καλύτερο μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Κλέαρχο και προσωπικά θα ήθελα να περάσω το μήνυμα αφήστε την πόλη πίσω και ξεκινήστε τις εξορμήσεις!!!

You may be interested

Στα 67,7 ευρώ/στρμ. ενίσχυση βάμβακος για το 2020 – στα 2.766.777 τα στρέμματα
Αγροτικά Νέα
10 views
Αγροτικά Νέα
10 views

Στα 67,7 ευρώ/στρμ. ενίσχυση βάμβακος για το 2020 – στα 2.766.777 τα στρέμματα

agrotesadmin - 15 Σεπτεμβρίου 2020

Στα 67,713 ευρώ ανά στρέμμα εκτιμά το cotton-net.gr ότι θα ανέλθει η ειδική ενίσχυση βάμβακος για το 2020, η οποία θα πληρωθεί ανάμεσα στα τέλη Φεβρουαρίου και…

Πώς θα υποβάλετε αίτηση ενίσχυσης για τα 4 ευρώ/ζώο
Αγροτικά Νέα
145 views
Αγροτικά Νέα
145 views

Πώς θα υποβάλετε αίτηση ενίσχυσης για τα 4 ευρώ/ζώο

agrotesadmin - 12 Σεπτεμβρίου 2020

Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 119/245028/7-9-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Β, 3836/9.09.2020), όπως ισχύει, περί «Χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας σε παραγωγούς που διατηρούν εκμεταλλεύσεις με…

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για 4ευρω σε αιγοπροβατοτρόφους – εκκρεμεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων
Αγροτικά Νέα
74 views
Αγροτικά Νέα
74 views

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για 4ευρω σε αιγοπροβατοτρόφους – εκκρεμεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

agrotesadmin - 11 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αφορά την καταβολή κρατικών ενισχύσεων προς τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category