0 Shares 1841 Views
00:00:00
10 Jul

Οδοιπορικό στην Ήπειρο Μέρος Β’ – Επίσκεψη στο αγρόκτημα του Νίκου Δημητράκου

29 Ιανουαρίου 2016
1841 Views

Το οδοιπορικό μας στην Ήπειρο συνεχίζεται με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του, στο Νομό Πρέβεζας και συγκεκριμένα το χωριό Βράχος. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη από ελιές βουνοπλαγιά. Οι  ελιές φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι την θάλασσα. Στο Βράχο οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ενώ η ετήσια παραγωγή λαδιού στο χωριό ξεπερνά τους 400 τόνους.

Εκεί επισκεφτήκαμε το αγρόκτημα του Νίκου Δημητράκου ο οποίος στη συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε μας μιλά για τον θαυμαστό κόσμο της ελιάς και του λαδιού.

Από πότε ξεκίνησες την ελαιοκαλλιέργεια;

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουνα μέσα στις ελιές, οι οποίες υπήρχαν από τον παππού μου, πέρασαν στον πατέρα μου, και τώρα μετά την συνταξιοδότηση του τις ανέλαβα εξ’ ολοκλήρου εγώ.

Ποια είναι η έκταση του κτήματος και πόσα δέντρα διαθέτει;

Το κτήμα είναι συνολικά 70 στρέμματα και εκεί υπάρχουν 700 ρίζες ελιές ηλικίας από 5 έως 100 ετών. Υπάρχουν ελιές που τις μεγάλωσα μόνος μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιες που τις πότιζα όταν ήμουνα 15-16 χρονών.

Σε ποια ποικιλία ανήκουν τα δέντρα;

Είναι ποικιλίας λιανοελιά Κέρκυρας, αποκλειστικά για λάδι. Είναι ελιές που έχουν προσαρμοστεί στις εδαφολογικές συνθήκες τις περιοχής μας, ανθεκτικές και πολύ παραγωγικές σε σχέση την πολύ γνωστή ποικιλία, Κορωνέικη που φημίζεται για την παράγωγη της.  Η ιδιοτροπία της ποικιλίας μας, θα μπορούσα να πω είναι ότι έχει παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο και έτσι δεν χρειάζονται και πολύ δουλειά. Σε θέλουν εκεί περίπου 200 μέρες τον χρόνο. Αποδίδουν περίπου 200 με 250 κιλά κάθε 2ο χρόνο, ενώ οι άλλες μετά βίας πιάνουν τα 100 κιλά κάθε χρόνο, ενώ η απόδοση τους σε λάδι είναι 20%. Η συλλογή τους γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Από Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο τις μαζεύουμε με ελαιοραβδιστικά και αυτό το λάδι πάει αποκλειστικά για τυποποίηση, ενώ τις υπόλοιπες τις αφήνουμε και πέφτουν μόνες τους στα δίχτυα και τις πουλάμε για βιομηχανική χρήση, μειώνοντας έτσι το κόστος συλλογής. Γενικά τώρα όσον αφορά το κόστος αυτό φτάνει μέχρι 1 ευρώ στο λίτρο παραγόμενου λαδιού.  Για όλο το κτήμα μας χρειάζονται 2 άτομα προσωπικό και σε καλή μια χρονιά μπορούμε να φτάσουμε και τους 20 τόνους λάδι ενώ σε μια κακή όπως φέτος που υπήρχε ανομβρία φτάνουν μόλις τους 10.

 

Γιατί δεν προτιμάς τις ελιές πυκνής φύτευσης  που είναι και της μόδας;

Γιατί έχουν μεγάλο κόστος συλλογής και μικρότερες αποδόσεις. Πολλοί στο χωριό μας έκαναν κάποιες προσπάθειες αλλά η μορφολογία του εδάφους δεν ευνοεί την καλλιέργεια τους και δεν πέτυχαν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Πως βρίσκονται οι τιμές του λαδιού φέτος;

Οι τιμές είναι αρκετά ικανοποιητικές, αν εξαιρέσουμε την περίοδο που η Ε.Ε εξήγγειλε της εισαγωγή από Τυνησία που δεν έγινε ποτέ και η τιμή έκανε κοιλιά, μόλις τελείωσε αυτή η ιστορία η τιμή σταθεροποιήθηκε στα 3 ευρώ. Όμως για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, τα 3,5 ευρώ θα ήταν πολύ καλή τιμή.

 

Που διαθέτετε την παραγωγή και αν έχετε στα σχέδια σας καθετοποίηση της; (καθετοποίηση)

Το λάδι το δίνουμε σε εμπόρους, σχεδόν στο ελαιοτριβείο. Βέβαια θα μπορούσαμε να πιάσουμε ικανοποιητικότερη τιμή αν υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευση του. Αλλά δυστυχώς για βιοποριστικούς λόγους είμαστε αναγκασμένοι να το πουλάμε αμέσως. Όσο για το θέμα της τυποποίησης είναι πολύ δύσκολο γιατί η αγορά είναι έτσι οργανωμένη που δύσκολα θα μπορέσει να μπει σε ένα σουπερ μάρκετ ας πούμε ένας μικρός παραγωγός.

 

Έχετε κάποια βοήθεια από το κράτος, όπως ας πούμε για τα ραντίσματα του δάκου;

Αυτή την στιγμή όχι. Παλαιότερα γινόταν κάποια ραντίσματα αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα και έτσι αποφασίσαμε λόγο έλλειψης εμπιστοσύνης να τα κάνουμε μόνοι μας, συλλογικά σε όλο το χωριό.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Το μόνο σχέδιο που έχω για το μέλλον είναι να αυξήσω τον αριθμό των δέντρων γιατί με τις αποδόσεις που έχουν οι ελιές στην περιοχή μας με 1000 δέντρα ζεις άνετα. AG

 

You may be interested

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης
Αγροτικά Νέα
25 views
Αγροτικά Νέα
25 views

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 30.06.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής της 2ης εκκαθάρισης που αφορά δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά…

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019
Αγροτικά Νέα
42 views
Αγροτικά Νέα
42 views

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019 με πληρωμές ύψους 7.039.812 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019…

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο
Αγροτικά Νέα
54 views
Αγροτικά Νέα
54 views

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

agrotesadmin - 1 Ιουλίου 2020

Η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category