0 Shares 606 Views
00:00:00
27 Sep

Το Μαξίμου διαψεύδει αλλά «διαβάζει» σενάρια εκλογών

28 Φεβρουαρίου 2016
606 Views

Η δραματική κατάσταση στο προσφυγικό που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει …καταπιεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και τις αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων για το ασφαλιστικό, η τελματωμένη αξιολόγηση, αλλά και η οικονομική ασφυξία των κρατικών ταμείων επαναφέρει τα σενάρια των εκλογών πάνω από το Μαξίμου.

Σε πηγαδάκια μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται ως θέμα η πιθανότητα των εκλογών ως διέξοδος για το κυβερνών κόμμα μπροστά στο τσουνάμι των εξελίξεων που έρχονται για την χώρα και με δεδομένη την πρόθεση του Μαξίμου να μην συνεργαστεί με την ΝΔ σε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα.

Οι πιέσεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και οι βιαιοπραγίες κατά των κομματικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, έχουν προβληματίσει το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου. Το παράλληλα πρόγραμμα και ο… παράλληλος «πόλεμος» που έχει κηρύξει το Μαξίμου στην διαπλοκή λειτουργούν όμως ως μέσο συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ στο TheTOC.gr «δεν θα τολμήσει κανένας βουλευτής από τους 153 να καταψηφίσει το ασφαλιστικό υπό αυτές τις πολιτικές συνθήκες καθώς θα χαρακτηριστεί αποστάτης ή όργανο της διαπλοκής που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το Μαξίμου να …ανοίξει τώρα το θέμα των καναλιών και του πολυδιαφημισμένου αγώνα κατά της διαπλοκής τον οποίο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει από τον Ιανουάριο του 2015. Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος κατηγόρησαν τα κανάλια ότι …προτρέπουν τους αγρότες να οδηγούνται σε βιαιοπραγίες κατά βουλευτών του κόμματος ανά την Ελλάδα αναγκάζοντας την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών να ζητήσει από τους καταγγέλλοντες να κατονομάσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς που ακολουθούν αυτήν την πρακτική.

Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δέχτηκαν επιθέσεις πραγματοποιούν δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης (Ηγουμενίδης, Παπαδόπουλος). Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όμως βράζει από τις πιέσεις που δέχεται όχι μόνο από τους αγρότες αλλά και από τους ελεύθερους επαγγελματίες παρατηρώντας ότι ο διαχωρισμός που προσπαθεί η κυβέρνηση μεταξύ «εχόντων» και «μη εχόντων» φορολογουμένων δεν «πιάνει» πλέον στην κοινωνία.

Μέρα με την ημέρα όμως οι εξελίξεις κυρίως στο προσφυγικό και οι αντιδράσεις των κεντροευρωπαϊκών χωρών που κλείνουν η μία πίσω από την άλλη τα σύνορα τους, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην ελληνική κυβέρνηση. Οι ελπίδες να υλοποιηθεί μία συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών που δεν θα επιβάλει μείωση των συντάξεων και νέο σκληρό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων με αφορμή την κατάσταση που βιώνει η χώρα με το προσφυγικό πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το «τείχος» του ΔΝΤ το οποίο με παρεμβάσεις του ζητά την άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης το ενδεχόμενο να βρεθεί ξανά σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας καθώς όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση στερεύουν τα κρατικά ταμεία ενώ οι δόσεις από το δάνειο με τους εταίρους δεν είναι πιθανό να τονώσουν άμεσα την ρευστότητα του ελληνικού κράτους, εάν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία στα θέματα του ασφαλιστικού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σε αυτό το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο εξαντλούνται οι αντοχές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά την προοπτική της κάλπης προκειμένου να κάνει η κυβέρνηση μία ηρωική έξοδο και να διατηρήσει – όσο αυτό είναι δυνατό­ το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει για το μέλλον χωρίς να πιστωθεί την δωδέκατη περικοπή τω συντάξεων που ζητούν οι δανειστές.

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι οι κάλπες δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά σε κατ ιδίαν συζητήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν «η Ε.Ε. αδειάσει την Ελλάδα στο προσφυγικό». Ημερομηνία σταθμός για τις τελικές αποφάσεις του Μαξίμου θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Εάν οι εταίροι δείξουν πρόθεση να βοηθήσουν την χώρα και αυτό σημαίνει ότι θα επισπεύσουν και την αξιολόγηση, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της με στόχο την διευθέτηση του χρέους μέσα στο καλοκαίρι. Στην αντίθετη περίπτωση όμως υπάρχουν φωνές που εισηγούνται τις κάλπες στην Ελλάδα δημιουργώντας μέτωπο με την Ε.Ε. που­ για μία ακόμη φορά ­ δεν θα έχει βοηθήσει επαρκώς την χώρα. Το ενδεχόμενο να στηθούν ξαφνικά κάλπες στην Ελλάδα αναμένεται να πιάσει στον ύπνο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ κτλ) που έχουν ανοίξει έναν διάλογο αναζητώντας κοινή πορεία για το μέλλον.

Παράλληλα τα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με την ΝΔ να παίρνει κεφάλι έχουν τρομοκρατήσει την κυβέρνηση που θα επιδιώξει να βάλει φρένο στον δημοσκοπικό κατήφορο πολώνοντας το κλίμα με τον Κ. Μητσοτάκη και επενδύοντας στα …αντιμητσοτακικά ανακλαστικά των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς.

thetoc.gr

You may be interested

Επαναλειτουργεί η ψηφιακή καταχώρηση εμβολιασμών για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου
Αγροτικά Νέα
28 views
Αγροτικά Νέα
28 views

Επαναλειτουργεί η ψηφιακή καταχώρηση εμβολιασμών για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου

agrotesadmin - 25 Σεπτεμβρίου 2020

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. 2135/254593/15.09.2020 εγκύκλιο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τέθηκε εκ νέου…

Εικόνες καταστροφής στο πέρασμα του «Ιανού» – Τα 9 μέτρα της κυβέρνησης – Ολική ζημιά στα βαμβάκια Φαρσάλων και Καρδίτσας
Αγροτικά Νέα
48 views
Αγροτικά Νέα
48 views

Εικόνες καταστροφής στο πέρασμα του «Ιανού» – Τα 9 μέτρα της κυβέρνησης – Ολική ζημιά στα βαμβάκια Φαρσάλων και Καρδίτσας

agrotesadmin - 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ολική καταστροφή υπέστησαν τα βαμβακοχώραφα της επαρχίας Φαρσάλων, σχεδόν του συνόλου του νομού Καρδίτσας και ένα μέρος του νομού Τρικάλων, μετά από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα…

Παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο
Αγροτικά Νέα
71 views
Αγροτικά Νέα
71 views

Παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο

agrotesadmin - 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category