0 Shares 1321 Views
00:00:00
22 Sep

Τρακτέρ Claas Atos σειρά 200-300. Αναλυτική παρουσίαση

30 Ιουνίου 2015
1321 Views

ATOS. Το νέο μέλος στην οικογένεια

Η πρώτη μας παρουσίαση για το 2016 είναι η νέα σειρά τρακτέρ Claas Atos.

Η Claas με την ολοκαίνουρια σειρά ATOS ισχύος μέχρι 105 ίππων προσφέρει τρακτέρ που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα μεγάλα αδερφάκια τους της  ARION. Γεφυρώνουν δε το κενό μεταξύ της atos6μεγάλης και πλούσιας Arion και φτωχής Axos. Μοιράζσειράονται την ίδια καμπίνα και καπό με την σειρά Arion. Προσφέρουν δε σχεδόν όλες τις ηλεκτρονικές ευκολίες που διαθέτουν και οι μεγαλύτερες σειρές.
Ας δούμε επιγραμματικά μερικά από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά του.

 

 • 6 μοντέλα με τρικύλινδρους και τετραύλινδρους κινητήρες.
 • Μεγάλη επιλογή από κιβώτια ταχυτήτων για να ικανοποιείται κάθε ανάγκη
 • Σύστημα SMART-STOP. Κάνει την δουλειά εύκολη. Εσείς απλώς πιέζεται το φρένο χωρίς να χρειάζεται να πιέσετε τον συμπλέκτη.
 • Υδραυλικό μεγάλης ισχύος που στην έκδοση ECOδιαθέτει αντλία 60l/min με μόνο 1600 στροφές του κινητήρα.
 • Καμπίνα με τέσσερις κολώνες για τέλεια ορατότητα.

Πιο αναλυτικά:

Κινητήρας

207266Η σειρά ATOS 300 διαθέτει κινητήρα τεχνολογίας Farmotion με χωρητικότητα 3800cc με ιπποδυνάμεις από 88 έως 109 ίππους. Η σειρά 200 διαθέτει τρικύλνδρους κινητήρες ίδιας τεχνολογίας με χωρητικότητα 2900cc με ιπποδυνάμεις από 76 έως 97 ίππους. Και οι δύο κινητήρες προσφέρουν εγγυημένη λειτουργία αφού διαθέτουν τεχνολογία common rail και τούρμπο, με σύστημα επιλεκτικής ψύξης ανάλογα με το φορτίο καθώς και ηλεκτρικό βιντελατέρ για μικρότερη απώλεια

ισχύος. Τα ATOS ικανοποιούν τις προδιαγραφές καυσαερίων stageIIIB (Tier 4) χάρη στο σύστημα εξάτμισης που διαθέτει σύστημα ανακυκλόφορίας ψυχώμενου καυσαερίου καθώς και καταλυτικό μετατροπέα DOH.

Όλο το ογκώδες μέρος της εξάτμισης βρίσκεται κάτω από το καπό και η τελική έξοδος των καυσαερίων είναι ένας λεπτός σωλήνας που είναι προσαρτημένος στην κολώνα της καμπίνας για να μην εμποδίζει καθόλου την ορατότητα.

 

Μετάδοση

Η σειρά ΑTOS διαθέτει τρεις διαφορετικές επιλογές μετάδοσης. H επιλογή με τέσσερις περιοχές περιλαμβάνει επίσης και δύο περιοχές υπεραργού (creeper) για απαιτήσεις ειδικών εφαρμογών πολύ αργής ταχύτητας.

Και οι τρεις επιλογές μετάδοσης προσφέρουν ρεβέσρα ηλεκτρουδραυλική (ReverShift) ή και μηχανική χωρίς φυσικά την χρήση συμπλέκτη. Στο θέμα τελική ταχύτητα μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ 40 χλμ και 40 χλμ ECO.

Η έκδοση ECOφτάνει την μέγιστη ταχύτητα με λιγότερες στροφές κινητήρα.
atos5Όλες οι περιοχές και οι ταχύτητες τους μπορούν να ενεργοποιηθούν και από τα δύο κουμπιά που βρίσκονται στο πλάι το μοχλού (πορτοκαλί φόντο). Επάνω στο μοχλό υπάρχει ένα κουμπί ηλεκτρικού συμπλέκτη που μπορεί να χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον συμπλέκτη του ποδιού.

Όλοι οι τύποι μετάδοσης φαίνονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Υδραυλικό σύστημα

Ολοκληρωμένο μπροστινό υδραυλικό.

atos2Η σειρά ΑTOSείναι εφοδιασμένη με πλήρες εργοστασιακό μπροστινό υδραυλικό. Η ανυψωτική του δυνατότητα είναι 1,9 τόνους.

Τα μπράτσα του μπροστινού υδραυλικού μπορούν να μαζευτούν πολύ μειώνοντας έτσι το μήκος του τρακτέρ δίνοντας στο χειριστή καλύτερη ορατότητα. Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν μπροστινά αντίβαρα για έξτρα βάρος τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν πολύ εύκολα.

Πίσω υδραυλικό

Δυνατό και φιλικό στο χρήστη με μέγιστη ανυψωτική ικανότητα 4,8 τόνους για την σειρά 300 και 3,6 τόνους για την σειρά 200. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μηχανικά ή ηλεκτρονικά χειριστήρια ελέγχου.

Απέραντη υδραυλική ισχύς.

Η αντλία του υδραυλικού έχει απόδοση 55l/min ενώ όπως είπαμε και πιο πάνω η έκδοση ECO έχει 60l/minστις 1600rpm για μεγάλη οικονομία καυσίμου. Διατίθονται 4 παροχές υδραυλικού για διάφορες χρήσεις οι οποίες είναι σωστά τοποθετημένες με διαφορετικά χρώματα και οι 4 ηλεκτρονικά ελεγχόμενες.

PTO

Η σωστή ταχύτητα κάθε στιγμή.

Εμπρόσθιο PTO

Το εμπρόσθιο PTOείναι 1000 στροφών για μεγάλο εύρος εφαρμογών.

ΠίσωPTO

Η σειρά διαθέτει 3 επιλογές PTOγια να μπορείτε να διαλέξετε την σωστή ταχύτητα για την κατάλληλη εργασία. Έτσι έχουμε:

 • 540rpm
 • 540 / 540 ECO
 • 540 / 540 ECO, 1000 / 1000 ECO

Στην έκδοση ECO η μέγιστη ταχύτητα PTO πατάγεται στις ελάχιστες στροφές κινητήρα (1600rpm).

Η αυτόματη εμπλοκή / απεμπλοκή βελτιστοποιεί τη λειοτουργία του ανάλογα με το φορτίο. Επίσης διατίθεται σαν έξτρα η λειτουργια GroundSpeed με δεύτερο PTO για χρήση σε στάση. Όλες οι ταχύττες του PTO μπορούν να προεπιλεχθούν εύκολα από τους 2 διακόπτες που βρίσκονται αριστερά από την θέση του οδηγού.

231019Εργοστασιακός κουβάς*

Ο μπροστινός φορτωτής είναι εργοστασιακός με εγγυημένη λειτουργία του υδραυλικού κυκλώματος. Μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ μηχανικού χειριστηρίου PROPILOTκαι ηλεκτρονικού FLEXPILOT.

*(Σε επόμενη δοκιμή θα παρουσιάσουμε διεξoδικά τον κουβά της CLAAS).

 

 

Καμπίνα
atos3Η καμπίνα με τις 4 κολώνες διαθέτει εξαιρετική ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης έχει υψηλά επίπεδα άνεσης λόγω της χαμηλής στάθμης θορύβου για μια ξεκούραστη μέρα δουλειάς στο χωράφι.

 

Περιγραφή χειριστηρίων

 Όλες οι λειτουργίες ορίζονται ξεκάθαρα.

 

 1. Μπροστινό PTO On/off
 2. Πίσω PTO On/off
 3. Αυτόματη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση PTO
 4. Διακόπτης λειτουργίας πίσω υδραυλικού
 5. Πάνω / κάτω πίσω υδραυλικού232704
 6. Πίνακας ελέγχου πίσω υδραυλικού
 7. Χειρόγκαζο
 8. Μνήμη στροφών κινητήρα
 9. Εμπλοκή διαφορικών (κάρο)
 10. Εμπλοκή μπροστινού διαφορικού
 11. Λειτουργία υδραυλικού ECO
 12. Χειριστήρια έξτρα παροχών μηχανικά
 13. Χειριστήρια έξτρα παροχών ηλεκτρονικά

 

2296411. Προεπιλεγμένη ταχύτητα PTO 540 / 1000

2. Ενεργοποίηση λειτουργίας PTO ECO

3. Ενεργοποίηση δευτέρου PTO (στάσης)

4. Χειρόφρενο

 

 

 

Σύστημα SMART-STOP

Το σταμάτημα έγινε εύκολη δουλειά

Χάρη στο σύστημα SmartStop τα τρακτέρ της σειράς ATOS μπορούν κατά την διάρκεια της εργασίας να ακινητοποιηθούν εντελώς πιέζοντας απλώς το πεντάλ του φρένου χωρίς να πατηθεί αναγκαστικά και το πεντάλ του συμπλέκτη. Η λειτουργία αυτή βοηθάει το χειριστή για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί πρέσσα χορτοδεσίας καθώς και άλλα πάρα πολλά παρελκόμενα. που χρειάζονται συχνό σταμάτα/ξεκίνα. Η λειτουργία SMART-STOP ενεργοποιείται εύκολα πιέζοντας μονο ένα κουμπί στον πίνακα οργάνων. Πιέζοντας ξανά το κουμπί η λειτουργία απενεργοπιέιται και το τρακτέρ μπορεί να σταματάει με τον παραδοσιακό τρόπο δηλαδή φρένο συμπλέκτη.

atos6

Συμπέρασμα

Τα τρακτέρ της σειράς ATOS με ιπποδυνάμεις από 70 έως 105 ίππους είναι η λύση για τον Έλληνα αγρότη- κτηνοτρόφο που διαθέτει συνήθως μικρή αγροτική επιχείρηση και χρειάζεται ένα μεσαίο τρακτέρ πασπαρτού (για όλες τις δουλειές). Χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει μια μικρή περιουσία αποκτά ένα τρακτέρ με πολύ καλά χαρακτηριστικά που οδηγείται εύκολα χωρίς να χρειάζονται γνώσεις… υπολογιστών. Επίσης είναι απαραίτητα και για τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που χρειάζονται ένα δεύτερο ή τρίτο ευέλικτο τρακτέρ για δουλειές όπως μεγάλα χορτοκοπτικά – συλλέκτες, μικρές πρέσες και φυσικά για χρήσεις κουβά. Τα τρακτέρ της νέας σειράς ATOS διατίθενται και στη χώρα μας σε τιμή έκπληξη γι’ αυτό επικοινωνήστε με την  αποκλειστική αντιπροσωπεία ΓΕΩΡΓΟΤΕΧΙΝΚΗ ΧΙΓΚΑΣ ΑΒΕΕ για να ενημερωθείτε και για τις εκπληκτικές της προσφορές σε διάφορα μηχανήματα.  AG

Μια μικρή γεύση από τη σειρά ATOS στο βίντεο που ακολουθεί:

https://www.youtube.com/watch?v=6OswTS0HNmk

 

You may be interested

Εικόνες καταστροφής στο πέρασμα του «Ιανού» – Τα 9 μέτρα της κυβέρνησης – Ολική ζημιά στα βαμβάκια Φαρσάλων και Καρδίτσας
Αγροτικά Νέα
38 views
Αγροτικά Νέα
38 views

Εικόνες καταστροφής στο πέρασμα του «Ιανού» – Τα 9 μέτρα της κυβέρνησης – Ολική ζημιά στα βαμβάκια Φαρσάλων και Καρδίτσας

agrotesadmin - 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ολική καταστροφή υπέστησαν τα βαμβακοχώραφα της επαρχίας Φαρσάλων, σχεδόν του συνόλου του νομού Καρδίτσας και ένα μέρος του νομού Τρικάλων, μετά από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα…

Παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο
Αγροτικά Νέα
69 views
Αγροτικά Νέα
69 views

Παραμένει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο

agrotesadmin - 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον…

Από 16 έως 23 Οκτωβρίου η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης
Αγροτικά Νέα
83 views
Αγροτικά Νέα
83 views

Από 16 έως 23 Οκτωβρίου η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης

agrotesadmin - 16 Σεπτεμβρίου 2020

Μεταξύ 16 και 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, όπως προκύπτει μετά την υπογραφή της σύμβασης πρόσθετης πράξης χρηματοδότησης τήρησης και ταμειακής διαχείρισης του…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category