0 Shares 420 Views
00:00:00
10 Jul

Εκτός ορίων επιβίωσης η κτηνοτροφία – εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ζητά ο ΣΕΚ

25 Ιουλίου 2019
420 Views

«Η κτηνοτροφία σήμερα, έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας στις προτάσεις του για το «Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας», τις οποίες κατέθεσε με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους συναρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δίνοντάς τες παράλληλα στην δημοσιότητα.

Ακολούθως ο ΣΕΚ προσθέτει πως: «Χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής των πολιτικών ορισμένων γαλακτοκομικών εταιρειών που έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους μέσω της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, συμπαρασύροντας όλο τον τομέα της μεταποίησης, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.ά».

Ο ΣΕΚ ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου «να μεταβούμε σε μια κτηνοτροφία βιώσιμη και ανταγωνιστική που θα ωφεληθεί από την αναγνωρισιμότητα των κύριων προϊόντων της, όπως είναι η φέτα και το γιαούρτι, που θα συμβάλει, ως βασικός κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΕΚ περιλαμβάνεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος των κτηνοτρόφων στο 13%, με προοπτική να πάει στο 8%, θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, μείωση ΦΠΑ εισροών (π.χ. μηχανήματα) από 24% σε 13%, καθώς και μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες.

Επίσης, προτείνει να γίνει ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων-πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων προς όλες τις τράπεζες, καθώς, όπως σημειώνει, «δε μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Προτείνει ακόμα να διαγραφούν «οι τόκοι υπερημερίας και οι συμβατικοί τόκοι και το 50% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά να υπάρξει έμπρακτη στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων με παροχή ισχυρών κινήτρων σε όσους νέους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ζωική παραγωγή, με απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράς για τα πρώτα πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αποσβέσεις είναι μακροχρόνιες.

Αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων ζωικών και άλλων προϊόντων, ο ΣΕΚ εισηγείται να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν περεταίρω οι έλεγχοι των εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης και να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή.

Σε ό,τι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο ΣΕΚ ζητά: «Να μη μειωθούν τα διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020, να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες, να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν, να διατηρηθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με αύξηση των κονδυλίων και να ενταχθούν σε αυτές η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία και η μελισσοκομία». Αξιώνει, δε, «προώθηση και στήριξη των καινοτομιών, όπως είναι η ευφυής γεωργία, ουσιαστική και προσδιορισμένη στήριξη των νέων αγροτών με ισχυρά κίνητρα – απλούστευση διαδικασιών ένταξης σε προγράμματα κ. λ. π.».

Τέλος, ο ΣΕΚ θέτει το θέμα συμμετοχής των φορέων των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα ΔΣ των Γεωργικών Οργανισμών – Φορέων σημειώνοντας ότι «οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να εκπροσωπούνται δια μέσου των φορέων τους σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και, ιδίως, στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών – Φορέων: ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛ.Γ.Α., ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε.Φ.Ε.Τ, ΕΦΚΑ Αγροτών».

agro24.gr

You may be interested

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης
Αγροτικά Νέα
25 views
Αγροτικά Νέα
25 views

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 30.06.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής της 2ης εκκαθάρισης που αφορά δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά…

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019
Αγροτικά Νέα
42 views
Αγροτικά Νέα
42 views

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019 με πληρωμές ύψους 7.039.812 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019…

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο
Αγροτικά Νέα
54 views
Αγροτικά Νέα
54 views

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

agrotesadmin - 1 Ιουλίου 2020

Η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category