0 Shares 63 Views
00:00:00
12 Jul

Επέστρεψαν στον ΕΛΓΑ τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν κατατεθεί στην ΤτΕ

25 Ιουνίου 2020
63 Views

Την Πέλλα και το Διοικητήριο Πέλλας επισκέφτηκε την Τετάρτη 24/6 στις 11 π.μ., ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Χρήστου Μπάτση, Γρηγόρη Στάμκου, Δημήτρη Γιάννου και Κατερίνας Ιγνατιάδου αλλά και των Προέδρων των αγροτικών συλλογών και του ΣΕΑΣ, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ και της ΠΕ Πέλλας.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής αναφέρθηκε στον φίλο καρδιάς από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ και συνάδελφο αργότερα Βουλευτή επί πολλά έτη, τους οποίους συνδέουν αγώνες που δυνάμωσαν και σφυρηλάτησαν τη φιλία τους.

Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και τις ζημιές που υπέστησαν και στην ανάγκη στήριξης των αγροτών, αλλά και του οργανισμού, υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και ζητώντας αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αναφερόμενος στα εξής:

Α. Στην έλλειψη προσωπικού του ΕΛΓΑ τονίζοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η κινητικότητα στον φορέα, προβλήματα τα οποία καθυστέρησαν τις πληρωμές των αγροτών, ζητώντας από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ενισχυθεί το υποκατάστημα Πέλλας-Ημαθίας με προσωπικό. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι θα ενισχυθεί το Υποκατάστημα, ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει έγκαιρα τις διαδικασίες.

Β) Στην ανάγκη άμεσης καταβολής του 35% που οφείλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες. Ο κ. Λυκουρέντζος αναφερόμενος στις απαντήσεις του, τόνισε ότι θα πληρωθεί το 35%, δηλαδή το σύνολο των οφειλών, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τον Αύγουστο.

Γ) Ιδιαίτερα στάθηκε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, στην εξαίρεση πρωιμανθών ποικιλιών κερασιών και ροδάκινων, ιδιαίτερα συμπύρηνων, από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε στις ζημιές που προξένησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 16/3 έως τις 17/4, την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια, καταθέτοντας για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τις επιστολές του και ημερομηνίες και θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς κλωβούς τόσο του κράτους, όσο και ιδιωτών γεωπόνων που αποδεικνύουν τον παγετό που έπληξε τα προϊόντα αυτά, ζητώντας να γίνουν δηλώσεις από τους αγρότες που επλήγησαν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή. Ανέφερε μάλιστα και τις εξαιρέσεις που έγιναν, όπως την περίπτωση του Άνω και Κάτω Γραμματικού που, ενώ έγιναν μεγάλες ζημιές από τον παγετό, άλλες περιοχές εντάχτηκαν, ενώ αυτές όχι.

Δ) Στις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

α) Στην ανάγκη συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών και των αποζημιώσεων β) Στην αλλαγή στην περίοδο πληρωμών. Αυτοί που πληρώνουν άμεσα, να αποζημιώνονται και γρήγορα. γ) Στην αποζημίωση των μελισσοκόμων για την απώλεια μελισσοσμηνών από το κρύο τον χειμώνα και τη νοζεμίαση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις ζημιάς πρέπει να γίνονται λόγω του χειμώνα, όταν ο μελισσοκόμος ανακαλύψει τη ζημία και όχι όταν αυτή συμβεί, διότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο της απώλειας. δ) Στην καταβολή του 20% που οφείλει βάσει νόμου, το κράτος, στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. ε) Στα 50 εκατ. του ΕΛΓΑ που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι ζητά την καταβολή του 20% από το κράτος στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και ότι τα 50 εκατ. έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμεία του ΕΛΓΑ.

Ε) Ακολούθως ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε α) στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους ορισμούς των οριοδεικτών και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, κάτι που συμφώνησε αμέσως ο κ. Λυκουρέντζος.

β) Στα προβλήματα με τις εκκρεμότητες χαμένων δηλώσεων αλλά και αδυναμίας κατάθεσης δήλωσης λόγω κορονοιού και ζήτησε από την παριστάμενη Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Μαρία Παππά να δώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων 5 εργάσιμες μέρες ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

ΣΤ) Ακόμη ο κ. Τζαμτζής αναφερόμενος στην αντιχαλαζική και αντιπαγετική προστασία, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει την τοποθέτηση αντιχαλαζικών κανονιών στις οροσειρές Καιμάκτσαλαν και Τζένας ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα χαλαζοφόρα νέφη (πρόβλημα χαλαζόπτωσης σε Αρχάγγελο, Περίκλεια Νότια Λαγκαδιά), καθώς και την τοποθέτηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα παγετού.

Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι από τον Σεπτέμβριο ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις.

Ζ) Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε ακόμη στις τελευταίες ζημιές από το χαλάζι στις περιοχές των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας, τις οποίες επισκέφτηκε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών, ζητώντας από την κ. Παππά να προχωρήσουν άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής, εις ανάμνηση της επίσκεψης του κ. Λυκουρέντζου στην ΠΕ Πέλλας, κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του, του επίδωσε αναμνηστικό λεύκωμα της Πέλλας.

agro24.gr

You may be interested

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης
Αγροτικά Νέα
29 views
Αγροτικά Νέα
29 views

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 30.06.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής της 2ης εκκαθάρισης που αφορά δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά…

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019
Αγροτικά Νέα
44 views
Αγροτικά Νέα
44 views

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019 με πληρωμές ύψους 7.039.812 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019…

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο
Αγροτικά Νέα
54 views
Αγροτικά Νέα
54 views

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

agrotesadmin - 1 Ιουλίου 2020

Η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category