0 Shares 5608 Views 1 Comments
00:00:00
19 Feb

Επίσκεψη στην προβατοτροφική μονάδα του Αντρέα Τατσή

12 Νοεμβρίου 2015
5608 Views 1

Η καλύτερη κατασκευή της ζωής του…

Το “Φάρμες και Αγροτκτήματα” σήμερα φιλοξενούν τον Αντρέα Τατσή ο οποίος κατάγεται από την Άρτα. Είναι νέος κτηνοτρόφος και η υπερσύγχρονη μονάδα του αποτελείται από πρόβατα Φριζάρτα. Σε μια φιλική συζήτηση εν είδει συνέντευξης ο Αντρέας μας αποκαλύπτει ότι πριν από δύο χρόνια που άρχισε να ασχολείται με την κτηνοτροφία εγκαταλείποντας μια επιτυχημένη καριέρα πολιτικού μηχανικού στην δική του τεχνική εταιρεία, δεν γνώριζε τίποτα για την κτηνοτροφία και γενικά την εκτροφή των ζώων. Όλες τις γνώσεις του τις απέκτησε διαβάζοντας δεκάδες συγγράμματα και βιβλία που πήρε για τον σκοπό αυτό.

 

Πότε ξεκίνησες την λειτουργία της μονάδας;

Με τα πρόβατα αρχίσαμε να ασχολούμαστε από τον Απρίλιο του 2013. Στην καινούρια μονάδα εδώ, ήρθαμε τον Απρίλιο του 2014.

 

Ασχολείσαι χρόνια με την κτηνοτροφία και τι σε ώθησε να ξεκινήσεις;

Όχι. Είμαι κτηνοτρόφος σχεδόν 2 χρόνια. Αυτό που με ώθησε ήταν ότι η κτηνοτροφία είναι ένα από τα λίγα επαγγέλματα τα οποία φαινόταν ότι είχε προοπτική να αφήσει κάποιο κέρδος, έστω και ελάχιστο και το ότι ήταν και τίμιο επάγγελμα, δηλαδή δεν έχει σχέση με διαπλοκή, για να βγάλεις λεφτά σήμερα πρέπει να ανακατευτείς με κάτι που δεν είναι και τόσο τίμιο.

 

Γιατί επέλεξες Φριζάρτα και όχι ας πούμε Assaf ή Lacaune ή κάποια άλλη φυλή;

Φριζάρτα επέλεξα διότι εδώ είναι η γενέτειρα του και βάση αυτού είχα την πεποίθηση ότι για να μπορέσω να φτιάξω ένα κοπάδι καλό έπρεπε να έχω πρόσβαση σε καλούς κριούς. Έχοντας την δεξαμενή αυτή των ζώων στην περιοχή μου, νόμιζα ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρω καλό γεννητικό υλικό και να συνεχίσω να βρίσκω και στο μέλλον χωρίς να χρειάζομαι χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή αν εγώ θέλω να αγοράσω ένα αξιόλογο κριάρι θα το πληρώσω 300 ευρώ. Αν ήθελα ένα αξιόλογο κριάρι Lacaune έπρεπε να πληρώσω 1500 ευρώ. Και για όσο συνεχίσουν να στέλνουν οι Γάλλοι γιατί αν αύριο το πρωί σταματήσουν να μας στέλνουν δε θα έβρισκα. αξιόλογο κριάρι. Μ’ αρέσουν και οι ξένες φυλές αλλά ο κύριος λόγος ήταν αυτός που σας ανέφερα και δεύτερον επέλεξα αυτά τα ζώα διότι αυτά είναι Ελληνικά.

 

Από προμηθεύτηκες τα ζώα;

Ζώα προμηθευτήκαμε από παραγωγούς της περιοχής μου με την βοήθεια του συνεταιρισμού Φριζάρτα που βρίσκεται εδώ στην Άρτα αλλά και από μεμονωμένους παραγωγούς οι οποίοι δεν είναι μέλη του συνεταιρισμού. Όσον αφορά την απόδοση, τα συγκεκριμένα ζώα κάτω από ορισμένες συνθήκες τα συγκεκριμένα ζώα μπορούν να πιάσουν αποδόσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στην βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή με τα υψηλά κόστη και την αυξημένη ανάγκη ανταγωνιστικότητας που πρέπει να σήμερα ένας επιχειρηματίας ο οποίος ασχολείται με την προβατοτροφία.

 

Πόσο βελτίωση βλέπεις όσο προχωράει η βελτίωση των ζώων;

Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αρχίζουμε και ψάχνουμε να βρούμε φανταστικούς αριθμούς. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τους οποίους οριστικοποιούμε και αναθεωρούμε κάθε φορά, έχουμε διαπιστώσει ότι αν καταφέρουμε ένα κοπάδι να βγάζει μέσο όρο 350 κιλά γάλα ανά πρόβατο μπορείς να είσαι ευχαριστημένος με αυτό το νούμερο. Δεν μιλάμε για αύξηση γαλακτοπαρωγής αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει να υπάρχει ομοιομορφία όσον αφορά την παραγωγή, δηλαδή αν έχεις 100 ζώα να κάνεις και τα 100 να παράγουν το ίδιο. Αυτή είναι η βελτίωση για μένα.

 

Από που προμήθευσε κριάρια;

Κριάρια χρησιμοποιούμε και δικά μας και αγοράζουμε και από άλλες μονάδες ανάλογα με την στρατηγική που θέτουμε κάθε φορά Εάν έχουμε καταλήξει σε μια γραμμή η οποία δίνει κάποιους απογόνους οι οποίοι ανταποκρίνονται στα στάνταρ που θέτουμε εμείς σαν μονάδα, τότε δεν διστάζουμε να προχωρήσουμε και σε μια γενιά αιμομιξιών, αρκεί να μην ε’χνουν ελαττώματα. Από εκεί και μετά πάντα οι F1 γενιές γίνονται με καινούρια κριάρια τα οποία επιλέγουμε από συναδέλφους οι οποίοι έχουν καλά ζώα.

 

Παράγεις μόνος σου τις ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι κτλ.) ή τις αγοράζεις;

Όχι δεν παράγω μόνος μου τις ζωοτροφές. Αγοράζω τα πάντα και δεν με βρίσκει σύμφωνο η ιδιοπαραγωγή. Πιστεύω ότι ο γεωργός πρέπει να είναι γεωργός και ο κτηνοτρόφος, κτηνοτρόφος. Πιστεύω όμως και στην σύγκλιση αυτών των δύο κατηγοριών. Δηλαδή οι γεωργοί πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα των ζωοτροφών των οποίων παράγουν και οι κτηνοτρόφοι αντίστοιχα πρέπει να βελτιώσουν την συνεργασία τους με τους γεωργούς όσον αφορά δηλαδή τον οικονομικό κύκλο και τον κύκλο εργασιών που συμβαίνει κατά την διάρκεια ενός οικονομικού έτους με αμοιβαία εμπιστοσύνη και με έμφαση στην ποιότητα.

 

Παρασκευάζεις μόνος σου το φύραμα ή το αγοράζεις έτοιμο και πες μας τις διαφορές.

Εμείς παρασκευάζουμε μόνοι μας τα φυράματα γιατί μας το επιτρέπει η επιστημονική συνεργασία που έχουμε με ειδικευμένους κτηνιάτρους που κάνουν αυτή την δουλειά. Υπάρχουν αξιόλογα έτοιμα φυράματα τα οποία δεν έχουμε δοκιμάσει και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αλλά πιστεύω ότι και αυτά μπορούν να φέρουν μεγάλη παραγωγή. Η ιδιοπαρασκευή του φυράματος δίνει μια ευελιξία όσον αφορά μερικές διορθώσεις που μπορούν να γίνουν κατά την διάρκεια μιας γαλακτικής περιόδου.

 

Ποια εταιρία προμηθεύεις με το γάλα και αν είσαι ευχαριστημένος με την τιμολογιακή πολιτική της.

Αυτή την στιγμή συνεργαζόμαστε με την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΒΕΕ. Οι τιμολογιακές πολιτικές των εταιριών βασίζονται αυτή την στιγμή σε παράγοντες οι οποίοι είναι ιδιαίτεροι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πια ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης. Ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πρόβειο γάλα η τιμή διστυ’χως δεν ανεβαίνει. Αυτό οφείλεται σε άλλους και όχι σε εμπορικούς παράγοντες. Άρα δεν μπορούμε να κρίνουμε την τιμολογιακή πολιτική μιας συγκεκριμένης εταιρίας αλλά πρέπει να κρίνουμε την πολιτική ολόκληρης της χώρας πάνω στις οικονομικέ συνθήκες τις οποίες διανύουμε.

 

Πουλάς ζώα για αναπαραγωγή ή τα δίνεις για σφάξιμο;

Και τα δύο. Απλά όσον αφορά τα ζώα αναπαραγωγής οι αριθμοί είναι περιορισμένοι γιατί προσπαθούμε και εμείς να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις αστοχίες που μπορεί να έχουμε στους απογόνους και αυτό πρέπει να το τονίσουμε στους νέους κτηνοτρόφους και στους παλιούς, γιατί και να έχεις αξιόλογο πατέρα και μητέρα αυτό δεν πάει να πει ότι και το παιδί θα είναι αξιόλογο.

 

Αντιμετώπισες προβλήματα όταν ξεκίνησες;

Ναι αντιμετώπισα τεράστια προβλήματα και συνεχίζω να αντιμετωπίζω.

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Πριν από λίγα χρόνια κάναμε σχέδια για το μέλλον, είχαμε και βλέψεις και φιλοδοξίες. Σήμερα περπατάμε με πιο μικρά βήματα, έχει σταματήσει πια να ισχύει ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και προσπαθούμε να θέσουμε πολύ γερές βάσεις με βραχυπρόθεσμες στρατηγικές για την ανάπτυξη της επιχείρησης στο μέλλον.

 

Τι συμβουλές δίνεις σε αυτόν που θέλει να ξεκινήσει σήμερα αυτή τη δουλειά;

Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να ασχοληθούν αποκλειστικά με επαγγελματίες και ειδικούς καταξιωμένους στο χώρο. Δηλαδή θες μια σταβλική εγκατάσταση; Πήγαινε στον ειδικό και μην ρωτάς το κάθε κτηνοτρόφο. Θέλεις ζωοτέχνη για να σου δώσει μια κατεύθυνση; Να πας στον επαγγελματία ζωοτέχνη και μην ρωτάς τον συνάδελφο. Το ίδιο ισχύει και για τον κτηνίατρο. Θέλει μεγάλη προσοχή ώστε να μην κάνει συμβιβασμούς στο ζωικό κεφάλαιο. Να πάρει όσο το δυνατόν καλύτερο ζώο και να προχωρήσει με σταθερά βήματα. Δεν χρειάζονται υπερβολές. AG

You may be interested

Συνδεδεμένη ενίσχυση 59 εκατ. ευρώ σε 7 προϊόντα
Αγροτικά Νέα
145 views
Αγροτικά Νέα
145 views

Συνδεδεμένη ενίσχυση 59 εκατ. ευρώ σε 7 προϊόντα

agrotesadmin - 14 Φεβρουαρίου 2020

Τουλάχιστον 59 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν σε συνδεδεμένη ενίσχυση για 7 προϊόντα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη. Ειδικότερα, ο υπουργός στο πλαίσιο της…

Συγκροτήθηκε επιτελική ομάδα κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την νέα ΚΑΠ
Αγροτικά Νέα
86 views
Αγροτικά Νέα
86 views

Συγκροτήθηκε επιτελική ομάδα κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την νέα ΚΑΠ

agrotesadmin - 13 Φεβρουαρίου 2020

Συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Επιτελική Ομάδα Εργασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027, στην οποία τοποθετείται…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 738.099 ευρώ σε αγρότες
Αγροτικά Νέα
28 views
Αγροτικά Νέα
28 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 738.099 ευρώ σε αγρότες

agrotesadmin - 7 Φεβρουαρίου 2020

ΟΠΕΚΕΠΕ | Αγρότες : 738.099,10 ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός (ΟΠΕΚΕΠΕ) από στις 05/02/2020 κατέβαλε…

One Comment

  1. Ονομάζομαι Νέστορας Καψάλης(facebook καθαρόαιμα καραγκούνικα πρόβατα – Νέστορας) και διατηρώ μια μικρή προβατοτροφική μονάδα στους Γοργοβίτες Καρδίτσας.Το κοπάδι μου αποτελείται εξ ολοκλήρου από καθαρόαιμα καραγκούνικα ζώα, πιστοποιημένα από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας (ΚΓΒΖ Καρδίτσας).
    Έχοντας δει την δημοσίευση της επίσκεψής σας στην εκτροφή του κου Αντρέα Τατσή,αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας για σας ενημερώσω τόσο για το δικό μου ποίμνιο όσο και για την καραγκούνικη φυλή προβάτου,την άλλοτε πολυπληθέστερη στον ελλαδικό χώρο.
    Το περασμένο έτος από 105 προβατίνες πήρα 30600 κιλά γάλα με την πολυδημία να αγγίζει το 1,7. Στα πλαίσια της βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης των προβάτων μου, συμμετέχω σε πρόγραμμα ελέγχου για τον εντοπισμό ανθεκτικών ζώων με σκοπό τη δημιουργία ανθεκτικών εκτροφών στην τρομώδη νόσο σε συνεργασία με το ΚΓΒΖ Καρδίτσας και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας από το έτος 2014.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το γονοτυπικό έλεγχο όλων των αρσενικών καθώς και των θηλυκών με υψηλή γαλακτοπαραγωγή. Πολλά ζώα μου εμφανίζουν τον ανθεκτικό απλότυπο ΑRR σε ετερόζυγη κατάσταση και ανήκουν στη G2 γονοτυπική τάξη αλλά και κάποια ανήκουν στη G1 γονοτυπική τάξη (ARR/ARR).
    Το κοπάδι μου κέντρισε το ενδιαφέρον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ καθώς και του ελληνικής καταγωγής Αμερικάνου επιχειρηματία/κτηνοτρόφου Andy Karra και είναι αποφασισμένοι αμφότεροι να συνεργαστούν μαζί μου.Τα λέω αυτά για να συμφωνήσω με την επιλογή του συναδέλφου να ασχοληθεί με ντόπια φυλή ζώων. Έχουμε φυλές ζώων με δυνατότητες,προσαρμοσμένες εδώ και αιώνες στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της πατρίδας μας. Αναδείξτε τες!!!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category