0 Shares 2836 Views
00:00:00
07 Aug

ΗΛΕΣΙΟΝ: Η αρχαιοΕλληνική παράδοση στο ποτήρι μας

30 Μαρτίου 2017
2836 Views

Συνέντευξη στη Στέλλα Τζιόγκα και το agrotes.eu 

Για την διαδικασία οινοποίησης με Αρχαιοελληνικά Πρότυπα μας λέει στο Agrotes.eu η Έμμη Πανούση, που είναι η διευθύντρια του «ΗΛΕΣΙΟΝ», μιας ομάδας ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Στόχος τους είναι η σύνδεση της παράδοσης με την με την επιστημονική πρόοδο!

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία Ηλέσιον, τι σκοπό έχει σαν “Μη Κυβερνιτική Οργάνωση (ΜΚΟ)” και πώς ξεκίνησε η ιδέα οινοποίησης με αρχαιοελληνικά πρότυπα;

Ο οργανισμός περιβάλλοντος “Ηλέσιον” είναι μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούνε τον άνθρωπο και την φύση. Αποφάσισαν δε την δημιουργία ομάδας ανάδειξης της διατροφικής μας κληρονομιάς συνδυάζοντας την τεράστια, πολυετή εμπειρία των προγόνων μας με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες. Η διάδοση της Διατροφικής μας Κληρονομιάς, είναι η συνέχιση της Ζωής, της διαφύλαξης του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας.

Παράγει προϊόντα φυσικής επεξεργασίας και καλλιέργειας, χωρίς θειώδη και άλλα χημικά. Κάνει οινοποίηση με αρχαιοελληνικά πρότυπα. Σε προτεραιότητα πάντα είναι η σύνδεση παράδοσης με την επιστημονική πρόοδο!

Στις αρχές του 21ου αιώνα δημιουργήθηκε διεθνές ρεύμα οινοποιήσεων χωρίς προσθήκη θειωδών συντηρητικών, γνωστό σαν φυσικό κρασί. Παρουσιάστηκαν όμως πολλές δυσκολίες στην διάρκεια ζωής των φυσικών κρασιών, γιατί η οινοποίηση γινόταν με τα δεδομένα της συμβατικής παραγωγής.

Μετά από 31 χρόνια έρευνας, το 2008, η Κοινότητα του Ηλέσιον παρήγαγε κρασί με φυσική οινοποίηση από Σαββατιανό σταφύλι του Κιθαιρώνα. Χρησιμοποίησε ΑρχαιοΕλληνικά πρότυπα δημιουργώντας 5 Άκρατους Οίνους, που υπερέχουν όλων των φυσικών κρασιών και μέχρι σήμερα παραμένουν σε άριστη κατάσταση χωρίς καμιά προσθήκη θειωδών.

Για την επιτυχία του αυτή του απονεμήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 

Από πού παρέχεται η πρώτη ύλη (σταφύλια)στην Ηλέσιον για την παραγωγή;
Ο τρύγος γίνεται σε επιλεγμένα αμπέλια βιολογικής γεωργίας των παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών (vitis vinifera). Τα αμπέλια ζουν λεύτερα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα στα υψίπεδα του Βοιωτικού Κιθαιρώνα, στο κτήμα του Βασίλη Κ. Πανούση. Έχουν βαθιές ρίζες για να μπορούν να γεύονται όλα τα συστατικά της μάνας γης. Τα συντροφεύουν κυκλάμινα και κέδροι, πουλιά ταξιδευτές, που κόπιασαν στους καρπούς για να πάρουν δυνάμεις, και μυρωδάτοι αγέρηδες, που τα συνήθισαν στα χάδια. Άγρυπνοι φρουροί τους ο θεός Διόνυσος, ο μέγας Πάν, οι Βάκχες, οι Νύμφες και οι Σάτυροι με το γελαστό τους βλέμμα.

 

Πώς γίνεται η διαδικασία της οινοποίησης;

Ο υψηλόβαθμος άκρατος οίνος του Ηλέσιον είναι φυσικής και ερυθράς οινοποίησης με άγριους γηγενείς ζυμομύκητες. Δεν έχει γίνει προσθήκη θειωδών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων, είναι 100% από σταφύλι! Δεν υπέστη πρωτεϊνική καθίζηση (διαύγαση) και δεν φιλτραρίστηκε!

Έτσι πέρασαν στο σώμα του οίνου σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη και οι OPC (Ολιγο-Προ-Ανθοκυανιδίνες) των σταφυλιών.

Γι’ αυτό είναι μέρος της Μεσογειακής διατροφής και του Γαλλικού παράδοξου*.

 

Tι άλλα προϊόντα παράγονται από την εταιρία;

Οι πρόγονοί μας στα συμπόσιά τους, δεν έπιναν Άκρατο Οίνο αλλά Κεκραμμένο Οίνο (κρασί) που προέρχονταν από την μίξη (κράση) του άκρατου με νερό πηγής, είτε με πάγο.

Έτσι έπιναν κρασί των βαθμών της αρεσκείας τους επί ώρες, δεν μεθούσαν και το διασκέδαζαν!

Το Ηλέσιον αναγεννώντας τον ΑρχαιοΕλληνικό Οίνο δημιούργησε και άλλα δύο προϊόντα, το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο από 100% φρέσκο χυμό σταφυλιού, με αφαίρεση μόνο της δροσοσταλίδας του σταφυλιού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Το Ειδύλλι είναι ένα πολύ ευχάριστο και νόστιμο βιολογικό ρόφημα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, επιταχύνει την πέψη και την αφομοίωση των τροφών, διευκολύνει το σώμα στην παραγωγή ενέργειας.

Προέρχεται 100% από τον χυμό φρέσκου βιολογικού σταφυλιού και είναι άθερμο και αφιλτράριστο. Είναι χωρίς οινόπνευμα, θερμίδες και ζάχαρη. Δεν έχει γίνει καμία πρόσθεση συντηρητικών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων. Αποτελείται από 99% νερό χωρίς άλατα!

Το Σταφυλόμελο είναι αυτό που μένει όταν αφαιρούμε την δροσοσταλίδα του σταφυλιού σε από τον χυμό του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Περιέχει αναλλοίωτα τα συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού.

Το Σταφυλόμελο είναι φυσικό σιρόπι φρέσκου βιολογικού σταφυλιού, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χημικών είτε ζάχαρης. Είναι άθερμο, αφιλτράριστο και άζυμο, χωρίς οινόπνευμα!

Ο Άκρατος Οίνος του Ηλέσιον όταν σμίξει με το Ειδύλλι μας δίνει τον Κεκραμμένο Οίνο, που σήμερα ονομάζουμε κρασί.

 

Τα πλεονεκτήματα του κρασιού αυτού σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά.

Ο Άκρατος Οίνος του Ηλέσιον όταν σμίξει με το Ειδύλλι μας δίνει τον Κεκραμμένο Οίνο, που σήμερα ονομάζουμε  κρασί.

Με το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο ο κάθε φίλος του κρασιού έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του κρασί σε όσους βαθμούς και όσο γλυκό το επιθυμεί κάθε στιγμή!

Άκρατος Οίνος + Ειδύλλι = Κρασί (Κεκραμμένος Οίνος)

Κρασί όσο ελαφρύ θέλεις με το Ειδύλλι

Κρασί όσο γλυκό θέλεις με το Σταφυλόμελο!

Μετά από 35 χρόνια έρευνας η Κοινότητα του Ηλέσιον αναγεννώντας τον ΑρχαιοΕλληνικό Οίνο έχει δημιουργήσει σήμερα τέσσερα υπέροχα καινοτομικά προϊόντα, που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, δεν έχουν προσθήκη θειωδών συντηρητικών, είναι εύγεστα, διατηρούνται και βελτιώνονται με τα χρόνια!

 

Τι κριτική έχει λάβει το συγκεκριμένο είδος κρασιού; Πέρα από την οινογνωσία(δοκιμή γεύσης, αρώματος, χρώματος) μήπως για το συγκεκριμένο κρασί μετράει και η γνώση του πολιτισμού μας (ιστορία μας);

Οι οίνοι του Ηλέσιον στηρίζονται σε δύο σημαντικούς πυλώνες και με αυτούς έχουν κερδίσει τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες του είδους (καταστηματάρχες, εισαγωγείς, σομελιέ, δημοσιογράφους κ.λπ).

Ο πρώτος είναι η φυσικότητα, το γεγονός δηλαδή ότι δεν έχουν απολύτως καμία χημική προσθήκη, είναι φυσικά βιολογικά προϊόντα.

Ο άλλος πυλώνας είναι η Ιστορία του, ότι έχει οινοποιηθεί με βάση τα αρχαιοελληνικά πρότυπα. Η διαδικασία με την οποία μπορεί κανείς να το απολαύσει, αποτελεί τμήμα των φημισμένων συμποσίων της Αρχαιότητας. Μιας εποχής υλικής και πνευματικής ευμάρειας.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε σήμερα… έχουμε ανάγκη και τα δύο. Γι’ αυτό οι οίνοι του Ηλέσιον, καθώς και τα υπόλοιπα συγγενή προϊόντα, έχουν εκτιμηθεί και αγαπηθεί δυνατά!

 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Η οινοποιητική μας ταυτότητα συνοψίζεται σε τρεις γραμμές:

Περισσότερο από πραγματικό Βιολογικό Κρασί…

Περισσότερο από κρασί χωρίς θειώδη (φυσικό)…

…ΑρχαιοΕλληνικός Οίνος Ηλέσιον!

 

 

————————————

* Η Κρητική μεσογειακή διατροφή, που μελετήθηκε τον προπερασμένο αιώνα, περιείχε υψηλόβαθμους οίνους, που παραμένουν ακόμη σε πολλά ορεινά χωριά της πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Στη διαδικασία της οινοποίησής τους περιλαμβάνονταν οι φλούδες (στέμφυλα) και τα σπόρια. Η ίδια τεχνοτροπία ήταν που δημιούργησε και το «Γαλλικό παράδοξο», δηλαδή τα οφέλη του κρασιού «ερυθράς οινοποίησης».

Λέγεται «Γαλλικό παράδοξο» γιατί παρατηρήθηκε επί αιώνες ότι οι Γάλλοι, παρότι έτρωγαν πολύ κρέας με κακής χοληστερόλης λιπαρά (κεκορεσμένα), δεν είχαν τόσα καρδιακά προβλήματα όσο όλοι οι υπόλοιποι κεντρο-βόρειοι Ευρωπαίοι. Το επιστημονικό ενδιαφέρον κέντρισε η παρατήρηση ότι οι Γάλλοι, έχοντας επίσης υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, ωστόσο εμφάνιζαν κατά 2,5 φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο!

Το φαινόμενο μελετήθηκε κυρίως στον περασμένο αιώνα. Τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν πως το κόκκινο κρασί είναι αυτό που τους βοηθάει. Έτσι το περίφημο «Γαλλικό παράδοξο» άνοιξε το δρόμο για το συνεχώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του κρασιού «ερυθράς οινοποίησης».

 

Φωτογραφίες Στέλλα Τζιόγκαhelession.com

You may be interested

Εγκύκλιος με οδηγίες για την τρίμηνη παράταση διαμονής των μετακλητών εργατών γης
Αγροτικά Νέα
31 views
Αγροτικά Νέα
31 views

Εγκύκλιος με οδηγίες για την τρίμηνη παράταση διαμονής των μετακλητών εργατών γης

agrotesadmin - 5 Αυγούστου 2020

Με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρατείνεται για επιπλέον ενενήντα (90) ημέρες το όριο διαμονής των μετακλητών απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες. Το ζήτημα απασχολούσε έντονα,…

Συνάντηση για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστήματων ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
46 views
Αγροτικά Νέα
46 views

Συνάντηση για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστήματων ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 3 Αυγούστου 2020

Στο πλαίσιο ενεργειών για την αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Προέδρου…

Μετέωρα: Τα σχέδια για τον φετινό τρύγο
Αγροτικά Νέα
59 views
Αγροτικά Νέα
59 views

Μετέωρα: Τα σχέδια για τον φετινό τρύγο

agrotesadmin - 27 Ιουλίου 2020

Πολλά οινοστάφυλα θα μείνουν ατρύγητα φέτος; Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό φοβούνται οι αμπελουργοί, καθώς ήδη έχουν λάβει τα πρώτα μηνύματα από τα οινοποιεία ότι σχεδιάζουν…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category