0 Shares 603 Views
00:00:00
20 Feb

Inagros: Συνεχή παρακολούθηση καλλιεργειών και παροχή αναφορών και συμβουλών σε κάθε αγρότη

13 Απριλίου 2019
602 Views

Πώς στήθηκε η ιδέα

Η ιδέα του Inagros ξεκίνησε πριν 3 χρόνια από δύο παλιούς συμμαθητές, τον Ανδρέα Ζερκούλη και τον Δημήτρη Δρόσο. Ο Ανδρέας και ο Δημήτρης μεγάλωσαν στη Θήβα και έχουν αρκετούς κοντινούς συγγενείς αγρότες. Μετά από μία πρακτική του Ανδρέα σε εταιρεία με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ο Ανδρέας παρατήρησε τις τεχνολογικές ελλείψεις στον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα των αγροτών και αποφάσισε να συμβάλει στη λύση τους. Η ιδέα δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα, ξεκινώντας από μία χαλαρή κουβέντα σε μία καφετέρια.

Ποια είναι η ομάδα

Η ομάδα του Inagros αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 7 άτομα, Designer, μηχανικούς, προγραμματιστές, marketers και φυσικά γεωπόνους.

Αναλυτικά η ομάδα :

  • Δημήτρης Δρόσος, CTO & Co – Founder

  • Ανδρέας Ζερκούλης, CEO & Co – Founder

  • Βασίλης Λάσκος, CMO

  • Βασίλης Κασιμάτης, COO

  • Γιώργος Αδαμόπουλος, Product Designer

  • Γιώργος Κορμάζος, Lead Agronomist

  • Βάσω Βαρβουτσή, Agronomist & Account Manager


Οι Έλληνες αγρότες ποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

Κατά τη γνώμη μας, οι Έλληνες αγρότες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της βιωσιμότητας των καλλιεργειών τους. Αυτό οφείλεται σε επιμέρους προβλήματα, τα οποία είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και νερού. Πέρα από την ξεκάθαρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της καλλιέργειας, που έχει ως επίπτωση την μείωση και της παραγωγής σε μερικές περιπτώσεις, οδηγεί τα λειτουργικά κόστη της καλλιέργειας σε υψηλά επίπεδα, κάνοντας έτσι το περιθώριο κέρδους του παραγόμενου προϊόντος πολύ μικρό. Έτσι λοιπόν, για να λυθεί το αρχικό πρόβλημα, πρέπει να λυθούν και όλα τα επιμέρους προβλήματα μεμονωμένα και συνδυαστικά.

Τους είναι αναγκαία η χρήση της γεωργίας ακριβείας και αν ναι που και γιατί;

inagros

Πόσο αναγκαία είναι η χρήση ενός μαγνητικού τομογράφου στην ιατρική; Στις μέρες μας, καταφεύγουμε στην τεχνολογία, που αναπτύσσεται ραγδαία, για να δώσουμε λύση σε καίρια προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Για αυτό θεωρούμε απαραίτητη την χρήση της τεχνολογίας και στον αγροτικό τομέα, αν αναλογιστούμε ότι μπορούμε να έχουμε την ίδια ή και παραπάνω παραγωγή με 30% λιγότερες εισροές (νερό, φυτοφάρμακα, λιπάσματα), άρα και ανάλογο κέρδος και ανάλογη αύξηση. Συνεπώς, αν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε μία ξένη χώρα, και έχουμε την επιλογή χρήσης ενός GPS ή ενός χάρτη, ή και των δύο, πιστεύω όλοι ξέρουμε ποιο είναι αποδοτικό. Βεβαίως είναι στη κρίση του καθενός να επιλέξει ποια “οδό” να πάρει, τι του ταιριάζει καλύτερα για να φτάσει στην βέλτιστη οργάνωση και παραγωγή των καλλιεργειών του.

Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση;

Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, έτσι και στον αγροτικό τομέα, η εκπαίδευση αποτελεί το no1 παράγοντα ανάπτυξης. Για αυτό ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν, να “επιστρέψει στα θρανία”. Για αυτό θεωρούμε χρέος μας (των εταιρειών που προάγουν την τεχνολογία σε πιο παραδοσιακούς τομείς, όπως ο αγροτικός) να εκπαιδεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χρήστες μας, έτσι ώστε η τεχνολογία να γίνει όπλο τους και όχι εχθρός. Είναι πολύ της μόδας να ακούμε για τον αγρότη του μέλλοντος και πως η τεχνολογία θα τον βοηθήσει, αλλά είναι κρίμα να μην λαμβάνεται υπόψη πως ο αγρότης του παρόντος θα φτάσει σε αυτό το στάδιο ομαλά.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε την τεχνολογική γέφυρα μεταξύ της γνώσης των γεωπόνων και της εμπειρίας των αγροτών, παρέχοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα εργαλεία (αισθητήρες, ηλεκτρονική πλατφόρμα, τηλεπισκόπηση) ώστε να γίνουν τα επαγγέλματά τους αποδοτικότερα και πιο κερδοφόρα.

Ποιες δράσεις έχετε εφαρμόσει εσείς και που;

Το Inagros έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε καλλιέργεια βαμβακιού στη Βοιωτία, ενώ τρέχει αυτή τη στιγμή μία μεγάλης κλίμακας πιλοτική εγκατάσταση στον Εθνικό Κήπο Αθηνών. Οι κύκλοι των πιλοτικών ολοκληρώνονται τους προσεχείς μήνες και το Inagros θα βγει και επίσημα στην αγορά.

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας στα επόμενα χρόνια;

Με βάση τις εξελίξεις που παρακολουθούμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρούμε ότι οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι ριζικές και ραγδαίες. Φυσικά μία χώρα που στηρίζεται στην αγροτική της παραγωγή, δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές. Για αυτό εκτιμούμε ότι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας και η εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας σε αυτή, αποτελεί μονόδρομο και είμαστε κοντά στο να βρούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της νέας τάσης.

You may be interested

Συνδεδεμένη ενίσχυση 59 εκατ. ευρώ σε 7 προϊόντα
Αγροτικά Νέα
145 views
Αγροτικά Νέα
145 views

Συνδεδεμένη ενίσχυση 59 εκατ. ευρώ σε 7 προϊόντα

agrotesadmin - 14 Φεβρουαρίου 2020

Τουλάχιστον 59 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν σε συνδεδεμένη ενίσχυση για 7 προϊόντα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη. Ειδικότερα, ο υπουργός στο πλαίσιο της…

Συγκροτήθηκε επιτελική ομάδα κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την νέα ΚΑΠ
Αγροτικά Νέα
86 views
Αγροτικά Νέα
86 views

Συγκροτήθηκε επιτελική ομάδα κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την νέα ΚΑΠ

agrotesadmin - 13 Φεβρουαρίου 2020

Συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Επιτελική Ομάδα Εργασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027, στην οποία τοποθετείται…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 738.099 ευρώ σε αγρότες
Αγροτικά Νέα
28 views
Αγροτικά Νέα
28 views

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 738.099 ευρώ σε αγρότες

agrotesadmin - 7 Φεβρουαρίου 2020

ΟΠΕΚΕΠΕ | Αγρότες : 738.099,10 ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός (ΟΠΕΚΕΠΕ) από στις 05/02/2020 κατέβαλε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category