0 Shares 706 Views
00:00:00
07 Aug

Inagros: Συνεχή παρακολούθηση καλλιεργειών και παροχή αναφορών και συμβουλών σε κάθε αγρότη

13 Απριλίου 2019
706 Views

Πώς στήθηκε η ιδέα

Η ιδέα του Inagros ξεκίνησε πριν 3 χρόνια από δύο παλιούς συμμαθητές, τον Ανδρέα Ζερκούλη και τον Δημήτρη Δρόσο. Ο Ανδρέας και ο Δημήτρης μεγάλωσαν στη Θήβα και έχουν αρκετούς κοντινούς συγγενείς αγρότες. Μετά από μία πρακτική του Ανδρέα σε εταιρεία με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στη Λιβαδειά Βοιωτίας, ο Ανδρέας παρατήρησε τις τεχνολογικές ελλείψεις στον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα των αγροτών και αποφάσισε να συμβάλει στη λύση τους. Η ιδέα δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα, ξεκινώντας από μία χαλαρή κουβέντα σε μία καφετέρια.

Ποια είναι η ομάδα

Η ομάδα του Inagros αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 7 άτομα, Designer, μηχανικούς, προγραμματιστές, marketers και φυσικά γεωπόνους.

Αναλυτικά η ομάδα :

  • Δημήτρης Δρόσος, CTO & Co – Founder

  • Ανδρέας Ζερκούλης, CEO & Co – Founder

  • Βασίλης Λάσκος, CMO

  • Βασίλης Κασιμάτης, COO

  • Γιώργος Αδαμόπουλος, Product Designer

  • Γιώργος Κορμάζος, Lead Agronomist

  • Βάσω Βαρβουτσή, Agronomist & Account Manager


Οι Έλληνες αγρότες ποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

Κατά τη γνώμη μας, οι Έλληνες αγρότες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της βιωσιμότητας των καλλιεργειών τους. Αυτό οφείλεται σε επιμέρους προβλήματα, τα οποία είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και νερού. Πέρα από την ξεκάθαρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της καλλιέργειας, που έχει ως επίπτωση την μείωση και της παραγωγής σε μερικές περιπτώσεις, οδηγεί τα λειτουργικά κόστη της καλλιέργειας σε υψηλά επίπεδα, κάνοντας έτσι το περιθώριο κέρδους του παραγόμενου προϊόντος πολύ μικρό. Έτσι λοιπόν, για να λυθεί το αρχικό πρόβλημα, πρέπει να λυθούν και όλα τα επιμέρους προβλήματα μεμονωμένα και συνδυαστικά.

Τους είναι αναγκαία η χρήση της γεωργίας ακριβείας και αν ναι που και γιατί;

inagros

Πόσο αναγκαία είναι η χρήση ενός μαγνητικού τομογράφου στην ιατρική; Στις μέρες μας, καταφεύγουμε στην τεχνολογία, που αναπτύσσεται ραγδαία, για να δώσουμε λύση σε καίρια προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Για αυτό θεωρούμε απαραίτητη την χρήση της τεχνολογίας και στον αγροτικό τομέα, αν αναλογιστούμε ότι μπορούμε να έχουμε την ίδια ή και παραπάνω παραγωγή με 30% λιγότερες εισροές (νερό, φυτοφάρμακα, λιπάσματα), άρα και ανάλογο κέρδος και ανάλογη αύξηση. Συνεπώς, αν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε μία ξένη χώρα, και έχουμε την επιλογή χρήσης ενός GPS ή ενός χάρτη, ή και των δύο, πιστεύω όλοι ξέρουμε ποιο είναι αποδοτικό. Βεβαίως είναι στη κρίση του καθενός να επιλέξει ποια “οδό” να πάρει, τι του ταιριάζει καλύτερα για να φτάσει στην βέλτιστη οργάνωση και παραγωγή των καλλιεργειών του.

Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση;

Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, έτσι και στον αγροτικό τομέα, η εκπαίδευση αποτελεί το no1 παράγοντα ανάπτυξης. Για αυτό ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν, να “επιστρέψει στα θρανία”. Για αυτό θεωρούμε χρέος μας (των εταιρειών που προάγουν την τεχνολογία σε πιο παραδοσιακούς τομείς, όπως ο αγροτικός) να εκπαιδεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χρήστες μας, έτσι ώστε η τεχνολογία να γίνει όπλο τους και όχι εχθρός. Είναι πολύ της μόδας να ακούμε για τον αγρότη του μέλλοντος και πως η τεχνολογία θα τον βοηθήσει, αλλά είναι κρίμα να μην λαμβάνεται υπόψη πως ο αγρότης του παρόντος θα φτάσει σε αυτό το στάδιο ομαλά.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε την τεχνολογική γέφυρα μεταξύ της γνώσης των γεωπόνων και της εμπειρίας των αγροτών, παρέχοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα εργαλεία (αισθητήρες, ηλεκτρονική πλατφόρμα, τηλεπισκόπηση) ώστε να γίνουν τα επαγγέλματά τους αποδοτικότερα και πιο κερδοφόρα.

Ποιες δράσεις έχετε εφαρμόσει εσείς και που;

Το Inagros έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε καλλιέργεια βαμβακιού στη Βοιωτία, ενώ τρέχει αυτή τη στιγμή μία μεγάλης κλίμακας πιλοτική εγκατάσταση στον Εθνικό Κήπο Αθηνών. Οι κύκλοι των πιλοτικών ολοκληρώνονται τους προσεχείς μήνες και το Inagros θα βγει και επίσημα στην αγορά.

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας στα επόμενα χρόνια;

Με βάση τις εξελίξεις που παρακολουθούμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρούμε ότι οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι ριζικές και ραγδαίες. Φυσικά μία χώρα που στηρίζεται στην αγροτική της παραγωγή, δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές. Για αυτό εκτιμούμε ότι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας και η εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας σε αυτή, αποτελεί μονόδρομο και είμαστε κοντά στο να βρούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της νέας τάσης.

You may be interested

Εγκύκλιος με οδηγίες για την τρίμηνη παράταση διαμονής των μετακλητών εργατών γης
Αγροτικά Νέα
30 views
Αγροτικά Νέα
30 views

Εγκύκλιος με οδηγίες για την τρίμηνη παράταση διαμονής των μετακλητών εργατών γης

agrotesadmin - 5 Αυγούστου 2020

Με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρατείνεται για επιπλέον ενενήντα (90) ημέρες το όριο διαμονής των μετακλητών απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες. Το ζήτημα απασχολούσε έντονα,…

Συνάντηση για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστήματων ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
46 views
Αγροτικά Νέα
46 views

Συνάντηση για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστήματων ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 3 Αυγούστου 2020

Στο πλαίσιο ενεργειών για την αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Προέδρου…

Μετέωρα: Τα σχέδια για τον φετινό τρύγο
Αγροτικά Νέα
59 views
Αγροτικά Νέα
59 views

Μετέωρα: Τα σχέδια για τον φετινό τρύγο

agrotesadmin - 27 Ιουλίου 2020

Πολλά οινοστάφυλα θα μείνουν ατρύγητα φέτος; Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό φοβούνται οι αμπελουργοί, καθώς ήδη έχουν λάβει τα πρώτα μηνύματα από τα οινοποιεία ότι σχεδιάζουν…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category