0 Shares 4431 Views
00:00:00
22 Feb

Επίσκεψη στις κτηνοτροφικές μονάδες Δάσκαλος

29 Μαρτίου 2017
4431 Views

Για τον Γιώργο Σταύρου και το agrotes.eu

Κτηνοτροφικές μονάδες Δάσκαλος. Μια μονάδα που έχει πολλά να δώσει στο χώρο της κτηνοτροφίας.

Το agrotes.eu φιλοξενεί σήμερα την κτηνοτροφική μονάδα “Δάσκαλος” η οποία έχει έδρα τον Τύρναβο. Επισκεφτήκαμε την μονάδα και στην συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε ο κ. Βασίλης Δάσκαλος μας μιλάει για την δουλειά της μονάδας αλλά και ειδικότερα για την προσπάθεια που κάνουν για την  βελτίωση των ζώων τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για την μονάδα σας

              Οι κτηνοτροφικές μονάδες της οικογένειας Δασκάλου συνθέτουν μια παραδοσιακή και δυναμικά εξελισσόμενη επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1979 από τονΝικόλαο Δάσκαλο στον Τύρναβο Λάρισας. Αντικείμενο της επιχείρησης είναι η αναπαραγωγή, εκτροφή, πάχυνση και εμπορία βοοειδών, καθώς και η χονδρική και λιανική εμπορία κρεάτων. Ξεκινώντας από ένα μικρό κοπάδι αγελάδων ελευθέρας βοσκής, η επιχείρηση αναπτύχθηκε και κατάφερε σήμερα να αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες στην ελληνική κτηνοτροφία. Στη Φάρμα Δάσκαλος αναπαράγονται, εκτρέφονται και διατίθενται προς εμπορία περί τα χίλια ζώα ετησίως.

Για την παραγωγή ποιοτικού μοσχαρίσιου κρέατος στην εποχή μας είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των σύγχρονων μεθόδων αναπαραγωγής και εκτροφής βοοειδών με την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Έτσι, τηρώντας τις πατροπαράδοτες διδαχές δεκαετιών, η οικογένεια Δασκάλου εκτρέφει τις αγελάδες της για περίπου έξι μήνες το χρόνο στα βουνά της βόρειας Πίνδου. Σε υψόμετρο μέχρι και δύο χιλιάδων μέτρων οι αγελάδες τρέφονται αποκλειστικά και μόνο από τη βλάστηση του βουνού. Γεννούν και ζευγαρώνουν στις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες των ορεινών τοπίων της Βασιλίτσας Γρεβενών, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καθώς η νομαδική αγελαδοτροφία είναι όλο και περισσότερο μειούμενη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η οικογένεια Δασκάλου, προσπαθώντας να διατηρήσει τις παραδόσεις, μετακινεί το κοπάδι των αγελάδων της σε πολύ υψηλό υψόμετρο κάθε χρόνο. Τα ψηλά βουνά της Βασιλίτσας φιλοξενούν τα μικρά και μεγαλύτερα ζώα της φάρμας από την άνοιξη έως και τα πρώτα χιόνια του χειμώνα.

Οι αγελάδες της φάρμας της οικογένειας Δασκάλου είναι ελευθέρας βοσκής και ανήκουν στην φυλή Limousin και την ελληνική κόκκινη φυλή, με πιστοποίηση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας, που επιβλέπει και καταγράφει το ζωικό κεφάλαιο της μονάδας στα γενεαλογικά βιβλία καθαρόαιμων βοοειδών της φυλής.

 

Από πού προμηθεύεστε τα ζώα;

Στις κτηνοτροφικές μονάδες της οικογένειας Δασκάλου εκτρέφονται εκατοντάδες μοσχάρια, που έχουν γεννηθεί από αγελάδες ελευθέρας βοσκής, που διαβιούν για έξι περίπου μήνες το χρόνο σε ορεινές περιοχές της βόρειας Πίνδου. Τα μοσχάρια αυτά μετά τον απογαλακτισμό τους ακολουθούν διατροφή πάχυνσης με ζωοτροφές, αποκλειστικά και μόνο φυτικής προέλευσης.

Τα αρσενικά μοσχάρια της εκτροφής διαβιούν κάτω από τις ορθές συνθήκες ευζωίας, όπως αυτές ορίζονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνέχεια, είτε διοχετεύονται σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορίας κρεάτων, είτε πωλούνται ως επιβήτορες σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα καθαρόαιμα αρσενικά μοσχάρια της φάρμας είναι γονιδιακά βελτιωμένα ζώα, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν επιβήτορες σε κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας που έχουν όραμα και φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσουν στην ελληνική κτηνοτροφία, με παραγωγή μόσχων υψηλού επιπέδου. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της οικογένειας Δασκάλου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δει και να επιλέξει καθαρόαιμους επιβήτορες που θα του επιτρέψουν να εξελίξει γενετικά το ζωικό του κεφάλαιο.

Στη φάρμα της οικογένειας Δασκάλου εκτρέφονται επίσης καθαρόαιμα μοσχάρια της φυλής Limousin. Αυτή η κατεξοχήν κρεοπαραγωγός φυλή κατάγεται από την περιοχή Limousine της Γαλλίας. Πρόκειται για ζώα με κόκκινο τρίχωμα που φημίζονται για την μυϊκή τους διάπλαση, την γρήγορη πάχυνση και την εμπορευσιμότητα των νεαρών τους ζώων σε σχέση με άλλες φυλές. Τα Limousin, επιπλέον, παράγουν τις πλέον άπαχες κοπές κρέατος που έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς στην σύγχρονη αγορά. Είναι μεγαλόσωμα ζώα με χρυσοκόκκινο χρώμα, κοντή κεφαλή, ευρύ μέτωπο και ευρύ ρύγχος. Εάν υπάρχουν κέρατα είναι κηρόχροα και το δέρμα των ζώων πολύ λεπτό.

Καθώς οι Limousin ταύροι αποτελούν τους πλέον κατάλληλους ταύρους για τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις τις φάρμας εκτρέφονται αρσενικά μοσχάρια Limousin που φέρουν πιστοποιητικά καθαροαιμίας Pedigree, από τους μεγαλύτερους οργανισμούς πιστοποίησης καθαροαιμίας των ζώων στην Ευρώπη. Οι Limousin επιβήτορες που πωλούνται από την μονάδα Δασκάλου μπορούν να δώσουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους κτηνοτρόφους που επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα των μοσχαριών που γεννιούνται στις μονάδες τους.

 

Πόσο εύκολο είναι φέρετε στην Ελλάδα ζώα από το εξωτερικό;

Οι εισαγωγές ζώων από το εξωτερικό στη χώρα μας, όντας χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απλές. Θα μου επιτρέψετε να τροποποιήσω την ερώτηση σας και να απαντήσω στο ερώτημα σας, αναφερόμενος στις εισαγωγές βοοειδών υψηλής κλάσεως, και μόνο, όπως είναι τα βοοειδή που εισάγει η Φάρμα Δάσκαλος στην Ελλάδα.

Η Φάρμα Δάσκαλος εισάγει από χώρες του εξωτερικού ταύρους αναπαραγωγής Limousin Pedigree και καθαρόαιμες μοσχίδες αναπαραγωγής Limousin αδιαμφισβήτητα υψηλής γενετικής βελτίωσης. Η Φάρμα κατάφερε να συνεργάζεται σήμερα με βραβευμένες φάρμες του εξωτερικού για την καθαροαιμία των ζώων τους. Όλοι οι ταύροι αναπαραγωγής, και οι μοσχίδες, που εισάγονται επιλέγονται ένα προς ένα από τον Γεώργιο και Βασίλειο Δάσκαλο, βασικούς διαχειριστές των συναλλαγών της Φάρμας Δάσκαλος με τις λοιπές χώρες της Ευρώπης.

Βασικός παράγοντας που δίνει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στη Φάρμα Δάσκαλος είναι ότι κανένα ζώο εισαγωγής δεν αγοράζεται από παχυντήρια βοοειδών άλλων χωρών. Τόσο οι ταύροι, όσο και οι μοσχίδες, επιλέγονται με σχολαστικότητα και υπομονή από κτηνοτροφικές μονάδες. Καθώς ανοίγονται συνεχώς νέες αγορές εμπορίας βοοειδών στην Ευρώπη, όπως αυτή της Ιρλανδίας, το γενετικό επίπεδο των ζώων έχει φτάσει σε αξιοθαύμαστο επίπεδο και η οικογένεια Δασκάλου δεν κρύβει την χαρά και υπερηφάνεια της γι’ αυτό.

Πουλάτε ζώα μόνο για αναπαραγωγή ή και για κρέας;

Στη Φάρμα Δάσκαλος εκτρέφονται τόσο ζώα αναπαραγωγής, όσο και ζώα πάχυνσης. Πωλούνται Limousin ταύροι και μοσχίδες αναπαραγωγής σε κτηνοτρόφους που έχουν όραμα και θέληση να παράξουν βελτιωμένα κρεοπαραγωγά μοσχάρια υψηλής ανταγωνιστικότητας στην εγχώρια αγορά ζώντων ζώων και εμπορίας κρεάτων.

Επίσης, διατίθενται προς πώληση μοσχάρια προς πάχυνση καθαρά κρεοπαραγωγών φυλών όπως Limousin και Belgian Blue. Τα μοσχάρια αυτά ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στις ανώτερες ευρωπαϊκές βαθμίδες αξιολόγησης των βοοειδών, δηλαδή Egrade και Ugrade.

 

Παράγεται ζωοτροφές ή τις αγοράζετε έτοιμες;

Η αγάπη και το μεράκι για την αγελαδοτροφία οδήγησε στη δημιουργία σύγχρονων σταυλικών εγκαταστάσεων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στον Τύρναβο Λάρισας. Καθώς το ζωικό κεφάλαιο αυξανόταν και οι έλεγχοι της ποιότητας των ζωοτροφών γίνονταν πιο αυστηροί, η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία ιδιόκτητου παρασκευαστηρίου ζωοτροφών, μόνο φυτικής προέλευσης, με μηχανήματα υψηλού αυτοματισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Αντιμετωπίσατε προβλήματα ή δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια;

Κάθε επιχείρηση με όραμα και φιλοδοξίες οφείλει να αναλαμβάνει ρίσκο και να κάνει γενναία βήματα στην προσπάθεια εξέλιξης της. Η Φάρμα Δάσκαλος ξεκίνησε με λιγοστές αγελάδες ελευθέρας βοσκής το 1979 και πέρασε διάφορες φάσεις μέχρι να εδραιώσει την παρουσία της στον ελληνικό κτηνοτροφικό γίγνεσθαι. Πρόκειται για μία δύσκολη και επίπονη πορεία 35 και πλέον ετών γεμάτη από προβλήματα και ατυχίες. Παρά ταύτα, η Φάρμα Δάσκαλος κατάφερε να βγει αλώβητη από κάθε δύσκολη κατάσταση στα χρόνια αυτά.

Θα ήθελα, όμως, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ στην κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας εν έτη 2017. Ο ελληνικός αγροτικός κόσμος ζει μία δύσκολη περίοδο της νεότερης ιστορίας του. Οι δυσκολίες αυτές συνδέονται με πολλούς μικροοικονομικούς και μακροοικονομικούς παράγοντες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι ασυνέπεια του ελληνικού κράτους απέναντί στον Έλληνα επιχειρηματία, η αστάθεια των αγορών και τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής έχουν φέρει τον Έλληνα αγρότη σε χαλεπούς καιρούς.

 

Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας καλούν να πάρουμε αποφάσεις με μακροπρόθεσμό ορίζοντα. Η ελληνική αγροτιά, και δη η ελληνική κτηνοτροφία, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, καθώς η χώρα μας, δεν είναι ελλειμματική μόνο σε βόειο κρέας, αλλά σχεδόν σε κάθε είδος κρέατος.

Ο Έλληνας κτηνοτρόφος καλείται να συνεχίσει να παράγει κάτω από όλες αυτές τις δυσκολίες και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Φάρμα Δάσκαλος εύχεται κάθε ευημερία και πρόοδο στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Που μπορεί να σας βρει κάποιος κτηνοτρόφος που θέλει να προμηθευτεί ζώα;

Οι εγκαταστάσεις της φάρμας βρίσκονται στον Τύρναβο, μόλις 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη, η πρόσβαση είναι εύκολη για κάθε ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο.

Στο site της Φάρμας Δάσκαλος, www.daskalosfarm.gr , παρέχεται πλήθος πληροφοριών περί του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και φόρμα επικοινωνίας. Το τηλέφωνο της φάρμας είναι το 6936 997992.

 

Τα σχέδια και στόχοι σας για το μέλλον;

Η Φάρμα Δάσκαλος φιλοδοξεί να συνεχίσει να αναπτύσσει το υπάρχον δίκτυο εμπορίας ζώντων ζώων και κρεάτων. Διατηρώντας την υψηλή κλάση των ζώων της, η φάρμα ευελπιστεί σε νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδος και δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις σε κάθε επίπεδο αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας των ζώων.

 

Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως το agrotes.eu που επισκέφτηκε τη μονάδα μας και να συζητήσει μαζί μας σημαντικά θέματα και προβληματισμούς περί της ελληνικής κτηνοτροφίας.

 

 

 

You may be interested

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ζητά το υπουργείο από τις Περιφέρειες
Αγροτικά Νέα
24 views
Αγροτικά Νέα
24 views

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ζητά το υπουργείο από τις Περιφέρειες

agrotesadmin - 21 Φεβρουαρίου 2020

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης επανεκκινεί τη διαδικασία για τη σύσταση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (Δ.Σ.Β.). Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα…

Συνδεδεμένη ενίσχυση 59 εκατ. ευρώ σε 7 προϊόντα
Αγροτικά Νέα
149 views
Αγροτικά Νέα
149 views

Συνδεδεμένη ενίσχυση 59 εκατ. ευρώ σε 7 προϊόντα

agrotesadmin - 14 Φεβρουαρίου 2020

Τουλάχιστον 59 εκατομμύρια ευρώ εγκρίθηκαν σε συνδεδεμένη ενίσχυση για 7 προϊόντα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη. Ειδικότερα, ο υπουργός στο πλαίσιο της…

Συγκροτήθηκε επιτελική ομάδα κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την νέα ΚΑΠ
Αγροτικά Νέα
87 views
Αγροτικά Νέα
87 views

Συγκροτήθηκε επιτελική ομάδα κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την νέα ΚΑΠ

agrotesadmin - 13 Φεβρουαρίου 2020

Συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Επιτελική Ομάδα Εργασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027, στην οποία τοποθετείται…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category