0 Shares 704 Views 1 Comments
00:00:00
27 Feb

Με την απειλή των μπλόκων έρχονται πληρωμές για τους αγρότες

5 Φεβρουαρίου 2016
704 Views 1

Ευνοϊκή αντιμετώπιση στο φορολογικό και το ασφαλιστικό μόνο των 275 χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Ε. Αποστόλου

Την επιτάχυνση μιας σειράς πληρωμών προς τους αγρότες αλλά και την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στο φορολογικό και το ασφαλιστικό μόνο των 275 χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών προτίθεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 15 βουλευτών του ΚΚΕ, ο κ. Ε. Αποστόλου αναμένεται να προαναγγείλει ότι επιταχύνονται σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών οι επιστροφές των οφειλόμενων από το Δημόσιο (από το ΦΠΑ μέχρι τον φόρο πετρελαίου), ώστε παράλληλα με τον ΕΛΓΑ που θα καταβάλλει από τα μέσα του Φεβρουαρίου και κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο αποζημιώσεις 20 με 25 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2015, και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα ολοκληρώσει στο πρώτο τετράμηνο τις υπολειπόμενες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, να υπάρχει η απαραίτητη τη συγκεκριμένη περίοδο ρευστότητα για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση αυτών που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε σχέση με εκείνους που έχουν αγροτική δραστηριότητα και εισόδημα, αλλά η βασική τους απασχόληση είναι άλλη. Η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα αφορά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η μοριοδότηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Ε. Αποστόλου αναμένεται να επισημάνει πως αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.

Όσοι έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα εντάσσονται στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Από τους 750.000 παραγωγούς που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης εκτιμάται ότι στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα ενταχθούν περί τις 275.000 αγρότες.

Για την ορθή λειτουργία του Μητρώου, καθώς και για την επίλυση όλων των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ του Μητρώου και του συστήματος ΟΣΔΕ και οι συναλλαγές του αγρότη με τις υπηρεσίες δεν θα απαιτούν πλέον κανένα έγγραφο.

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Ο κ. Ε. Αποστόλου πρόκειται στην ομιλία του να εξειδικεύσει και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της «κάρτας του αγρότη», ως εργαλείο για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Η «κάρτα του αγρότη» θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο την ενιαία ενίσχυση που δικαιούται ο κάθε αγρότης. Με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ο αγρότης θα μπορεί να προεισπράττει όλο τον χρόνο έναντι των ενισχύσεων που δικαιούται, από το τραπεζικό ίδρυμα της προτίμησής του, με χαμηλό επιτόκιο, χρήματα που του είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και τη χρηματοδότηση εν γένει της δραστηριότητάς του.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση κι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

eleftheria.gr

You may be interested

Ποιοι μένουν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης
Αγροτικά Νέα
50 views
Αγροτικά Νέα
50 views

Ποιοι μένουν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης

agrotesadmin - 27 Φεβρουαρίου 2020

Την απόρριψη των δικαιούχων συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, από την εξισωτική αποζημίωση του 2019 καταγγέλλουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Παράλληλα ζητούν να επανέλθει η κανονικότητα,…

Πληρώθηκαν αγροτικές υποδομές, νέοι γεωργοί και δασώσεις
Αγροτικά Νέα
75 views
Αγροτικά Νέα
75 views

Πληρώθηκαν αγροτικές υποδομές, νέοι γεωργοί και δασώσεις

agrotesadmin - 24 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 19/02/2020 έως 20/02/2020 και αφορά 95 δικαιούχους. Το σύνολο…

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ζητά το υπουργείο από τις Περιφέρειες
Αγροτικά Νέα
43 views
Αγροτικά Νέα
43 views

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ζητά το υπουργείο από τις Περιφέρειες

agrotesadmin - 21 Φεβρουαρίου 2020

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης επανεκκινεί τη διαδικασία για τη σύσταση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (Δ.Σ.Β.). Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα…

One Comment

  1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΛ-ΓΕΟΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 12 ΚΑΙ ΜΕΚΟΨΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ/ΣΑ/ ΜΗΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΑΝ/ΣΑ/ ΣΤΟ ΟΣΔΕ ΤΡΙΦΥΛΙ ΕΓΩ ΕΜΑΘΑ ΤΟ 14 ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΗ ΤΟ ΟΣΔΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 13 ΤΩΡΑ ΤΙ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category