0 Shares 890 Views
00:00:00
10 Jul

ΜελοΔΙΑΣ: Οι μελισσοκόμοι από το βουνό των Θεών

2 Οκτωβρίου 2018
890 Views
της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου
Γεωπόνου Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων
Οι Μελισσοκόμοι Χρυσοβαλάντης & Βασίλης Ψαριάης και  τα Μελισσοκομικά προϊόντα τους.
Ο Χρυσοβαλάντης Ψαριάης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σβορωνό Πιερίας όπου και κατοικεί. Κατάγεται από καθαρά αγροτική οικογένεια όπου οι γονείς του καλλιεργούσαν καπνά και συνεπώς μεγάλωσε ανάμεσα σ’ αυτά. Είναι πτυχιούχος του ΑΤΕΙ Καλαμάτας Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία 12 χρόνια ασχολείται με την Μελισσοκομία μαζί με τον αδερφό του Βασίλη και είναι πλέον επαγγελματίας Μελισσοκόμος. 
Στην αρχή ξεκίνησε ερασιτεχνικά και καθαρά από περιέργεια και όχι λόγου οικονομικού οφέλους. Εξάλλου τότε δεν υπήρχε κρίση και ήταν πιο εύκολα. Αυτή τη περίοδο καλλιεργούν λαχανικά ωστόσο η Μελισσοκομία είναι η δουλειά στην οποία επενδύουν παραπάνω τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο και στο εργασιακό.
Στην χώρα μας γίνεται η νομαδική μελισσοκομία λόγω μεγάλων αποστάσεων και βοηθάει τους παραγωγούς να παράγουν πολλές ποικιλίες μελιού και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία και οι ποικιλίες αυτές που μπορεί ένας παραγωγός να παράξει στην Κεντρική Μακεδονία είναι : καστανόμελο, πευκόμελο, ερεικής ή αλλιώς σουσούρας όπως το ονομάζουμε στην Β Ελλάδα, από ηλιόσπορο και το βαμβάκι , το ανθόμελο της κάθε περιοχής και μέλι από μελιτώματα και δασόμελα. Αυτό αυτόματα βοηθάει στον παραγωγό να έχει ποικιλίες οι οποίες μπορεί να τον βοηθήσουν και οικονομικά όταν κάποιες άλλες δεν θα έχουν την επιθυμητή παραγωγή και το κόστος θα είναι χαμηλό. Για παράδειγμα υπήρχαν χρονιές με δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις παραγωγές και αυτόματα και στο κόστος της κάθε παραγωγής. Σε γενικές γραμμές ο παραγωγός θα πρέπει να ασχολείται με όλα τα προϊόντα που θα μπορούσε να πάρει από μια μέλισσα.
Για την προώθηση του προϊόντος τα αδέρφια ξεκίνησαν ένα άνοιγμα με τις εκθέσεις. Η ετικέτα φέρει το όνομα ΜΕΛΟΔΙΑΣ δηλαδή ένα λογοπαίγνιο ώστε να παντρέψουν το τοπικό μέρος του Ολύμπου με το μέλι που ήταν η τροφή του Δία. Η ονομασία όπως και η ετικέτα είναι νόμιμα κατοχυρωμένη στο υπουργείο Εμπορίου.
Οι δυσκολίες είναι πολλές στο επάγγελμα του μελισσοκόμου. Αν την δουλειά δεν την έχεις κληρονομήσει από μέλος οικογένειας τότε αυτός που θα ασχοληθεί θα συναντήσει πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Το οικονομικό κομμάτι είναι το δεύτερο και μετά είναι η συνεργασία με άλλους αγρότες αλλά και τα ραντίσματα. Αλλά και πολλές φορές και οι κλοπές είναι το σημαντικότερο στην χώρα μας.
Όσο από την πλευρά του κράτους υπάρχει βοήθεια και στήριξη και στο οικονομικό κομμάτι και στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα γίνονται εκπαιδευτικά κέντρα και σεμινάρια από επιστήμονες και μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους με έρευνες τόσο στον ερασιτέχνη παραγωγό όσο και στον επαγγελματία για καλύτερη, οικονομικότερη και ευκολότερη παραγωγή. Ωστόσο χρειάζεται εκπαίδευση στους αγρότες και μάλιστα δεν αρκούν τα σεμινάρια μελισσοκόμων. Από την άλλη πλευρά τονίζει ο Χρυσοβαλάντης να μην περιμένουμε τα πάντα από ένα κράτος αν θέλουμε να λεγόμαστε επαγγελματίες παραγωγοί και αγρότες του κλάδου και πρέπει να εφαρμόζουμε ορθά την δουλειά.
Σε ερώτηση για την ανταλλαγή των αγροτών με αγρότες από χώρες Ε.Ε και όχι μόνο τόνισε ότι το βρίσκει αρκετά ενδιαφέρων και μας έδωσε και ένα προσωπικό παράδειγμα. Είχε παρακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο με πρόγραμμα για ανέργους με κατάρτιση στην Βιολογική γεωργία και η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε ένα κέντρο στην Αυστρία. Οι εντυπώσεις πολλές και το ενδιαφέρουσες, άνοιξαν οι ορίζοντες όπως είπε άλλαξαν νοοτροπία και είδαν νέα πράγματα.
Να μην ξεχνάμε και από προσωπική εμπειρία οι ξένοι μεταφέρουν κομμάτια της δικής τους τεχνογνωσίας στους υπόλοιπους γιατί αυτοί με την σειρά τους την έχουν εφαρμόσει και πάντα είναι σε μια αναζήτηση νέων εμπειριών. Μακάρι να γίνονται τέτοιες προσπάθειες και στην χώρα μας γιατί θα είναι αρκετοί αυτοί που θα θέλουν να πάρουν μέρος ώστε να ζήσουν νέες ενδιαφέρουσες εμπειρίες , να δεχτούν γνώσεις και γιατί όχι να ανταλλάξουν και απόψεις και τεχνογνωσίες.
Για το κλείσιμο δεν ξέρει αν είναι ο κατάλληλος ώστε να συμβουλέψει έναν νέο παραγωγό. Έχουν αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και δυσκολίες και έχουν επενδύσει ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο. Για να ασχοληθεί κάποιος όμως θα είναι καλό να έχει πείσμα και θέληση πάνω από όλα.
Η οικονομική κρίση ας αποτελέσει μια ευκαιρία κ ας δώσουμε ώθηση όλοι μαζί οι αγρότες στην πατρίδα μας. Δεν μπορούμε όλοι να φύγουμε στο εξωτερικό ούτε και πρέπει, μπορούμε όμως να εργαστούμε σκληρά, σωστά και με μυαλό για να καταφέρουμε πολλά σημαντικά πράγματα.
         

You may be interested

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης
Αγροτικά Νέα
25 views
Αγροτικά Νέα
25 views

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 30.06.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής της 2ης εκκαθάρισης που αφορά δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά…

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019
Αγροτικά Νέα
42 views
Αγροτικά Νέα
42 views

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019 με πληρωμές ύψους 7.039.812 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019…

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο
Αγροτικά Νέα
54 views
Αγροτικά Νέα
54 views

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

agrotesadmin - 1 Ιουλίου 2020

Η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category