0 Shares 70 Views
00:00:00
08 Jul

Νέες αλλαγές στην αρμοδιότητα για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

26 Μαΐου 2020
70 Views

Σε “γεφύρι της Άρτας” εξελίσσεται διαχρονικά η υπόθεση της εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, με ακόμα μία νομοθετική παρέμβαση να κατατίθεται στη Βουλή την 22α Μαΐου.

Για να γίνει αντιληπτό το πλαίσιο του νέου νόμου, υπενθυμίζουμε συνοπτικά ότι επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο του 2015 είχε συντελεστεί μια θεσμική αυτοδιοικητική ανατροπή, όταν ψηφίστηκε ο ν.4351/2015 που αφαίρεσε από τους Δήμους τόσο αρμοδιότητες όσο και τους πόρους περί βοσκήσιμων γαιών.

Από την πρώτη στιγμή, ήδη πριν την ψήφιση των διατάξεων και όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, η ΚΕΔΕ προειδοποιούσε σε υψηλούς τόνους ότι ο ν.4351/2015, με τον παραγκωνισμό του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν απόλυτο λάθος που θα οδηγούσε σε πλήρη αποτυχία.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως δικαίωσαν τους Δημάρχους.

Ακόμα και η τέως Κυβέρνηση, είχε τελικά πετάξει την “καυτή πατάτα” στην επόμενη , περνώντας το Φεβρουάριο του 2019 Τροπολογία, με την οποία έδωσε πολύχρονη παράταση για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης έως την Πρωτοχρονιά του 2022 (συγκεκριμένα 31.12.2021).

Ο καιρός πέρασε, η Κυβέρνηση άλλαξε και πριν λίγους μήνες, ο νυν Υπουργός, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι “βάζει τέλος στην επί σχεδόν πέντε χρόνια κωλυσιεργία των προηγούμενων ηγεσιών”. Έστειλε Επιστολή στους Περιφερειάρχες, ζητώντας την αρωγή τους στη σύνταξη μελετών διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών μέσω της σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειών.

Τώρα λοιπόν κατατέθηκαν αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, ως άρθρο 11 του Νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Βασική παρέμβαση είναι η προσθήκη νέων διατάξεων στο τέλος της παρ.2 του αρ.3 του ν.4351/2015, σύμφωνα με τις οποίες: «Σε περίπτωση αδυναμίας σύναψης σύμβασης ή λύσης των ανωτέρω συμβάσεων για οποιονδήποτε λόγο, την ευθύνη εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δύναται να αναλάβει ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η έγκριση των σχεδίων σε αυτή την περίπτωση γίνεται ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετά από γνώμη της αρμόδιας Δασικής Αρχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας.».

Επιπλέον, με προσθήκη στο τέλος του αρ.5 του ν.4351/2015 ορίζεται ότι: «Στην περίπτωση εκπόνησης των σχεδίων βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από τις Περιφέρειες για τον σκοπό αυτό μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, καθώς και τα ποσά που έχουν εισπραχθεί κατ’ εφαρμογή του αρ.4 της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ. 915/69142/2018 (Β’ 1812) , αποδίδονται ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μέσω των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Η διαδικασία της απόδοσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων».

Τέλος, γίνονται τρεις συναφείς αλλαγές στο ν.4351/2015 με αναφορές στο Υπουργείο, δεδομένων των ανωτέρω μεταβολών. Για παράδειγμα, στο τέλος του αρ.9 του ν.4351/2015 εισάγεται ρύθμιση πως σε περίπτωση που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναλαμβάνει την ευθύνη εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η Επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογής διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα ορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Σήμερα προβλέπεται πως τα μέλη ορίζονται με Απόφαση του Περιφερειάρχη.

Πηγή: airetos.gr

You may be interested

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης
Αγροτικά Νέα
21 views
Αγροτικά Νέα
21 views

Εξισωτική αποζημίωση: Ολοκληρώθηκε η πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 30.06.2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής της 2ης εκκαθάρισης που αφορά δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά…

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019
Αγροτικά Νέα
39 views
Αγροτικά Νέα
39 views

ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019

agrotesadmin - 6 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής αποζημιώσεων του 2019 με πληρωμές ύψους 7.039.812 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019…

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο
Αγροτικά Νέα
53 views
Αγροτικά Νέα
53 views

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

agrotesadmin - 1 Ιουλίου 2020

Η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο, η οποία έληξε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category