0 Shares 753 Views
00:00:00
30 May

Νέος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ για τους αγρότες

25 Σεπτεμβρίου 2019
753 Views

Το θέμα των χαμηλών τιμών στην αγορά βάμβακος ήταν το κύριο θέμα στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, με αντιπροσωπεία βαμβακοπαραγωγών από τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ελσίνκι για το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχθηκα την αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Θεσσαλία».

«Συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τη χαμηλή διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού», είπε σχετικά ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε:

«Μιλήσαμε για τις άμεσες ενέργειες από πλευράς υπουργείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι στην πόρτα των εκκοκκιστηρίων θα είναι αναρτημένες οι τιμές με τις οποίες θα πληρώνονται οι παραγωγοί».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους μηχανισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα και η υγρασία του προϊόντος, για το οποίο να πληρώνονται οι παραγωγοί.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος, όπως ανέφερε, προτίθεται να δώσει άμεσα παράταση υποβολής των δικαιολογητικών για τους αγρότες που δικαιούνται αγροτικού τιμολογίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει τέλος Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε ότι, σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς οι οποίοι έχουν διακανονισμό πληρωμής οφειλής τους προς τον οργανισμό και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να προσέλθουν από αύριο στα κατά τόπους καταστήματα και να προβούν σε νέο διακανονισμό.

Η πρώτη δόση -συμπλήρωσε- θα οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, καθώς θα έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των ενισχύσεων και θα έχουν αυξημένη οικονομική ρευστότητα. Τη μη ικανοποίησή της εξέφρασε από την μεριά της η αντιπροσωπεία των βαμβακοπαραγωγών.

«Η αναγνώριση των προβλημάτων μας, από την πλευρά του υφυπουργού, δεν αποτελεί λύση», είπε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, υπογραμμίζοντας πως «η παραπομπή στο μέλλον για περαιτέρω συζήτηση με τον κ. υπουργό δεν δημιουργεί επί της ουσίας αποτελέσματα».

«Έχουμε χάσει πάνω από 20% του εισοδήματός μας και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο», επισήμανε ο γραμματέας της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Ο ίδιος τόνισε ότι «όπως και πέρυσι τα εκκοκκιστήρια μας κλέβουνε λόγω ποιότητας περί τα 10 λεπτά/κιλό», καλώντας παράλληλα τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς «προβλέπεται ένας θερμός χειμώνας», όπως είπε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γιάννης Κουκούτσης, σημείωσε ότι «αναδείχθηκε το δίκαιο που έχουμε για ακόμη μια φορά», κάνοντας λόγο για την «τελευταία ελπίδα που έχουμε για να διατηρηθεί το εισόδημα από το βαμβάκι στον αγροτικό κόσμο».

eleftheria.gr

You may be interested

Επιδότηση έως 2.500 ευρώ ανα στρέμμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους καλλιεργητές ανθέων
Αγροτικά Νέα
64 views
Αγροτικά Νέα
64 views

Επιδότηση έως 2.500 ευρώ ανα στρέμμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους καλλιεργητές ανθέων

agrotesadmin - 29 Μαΐου 2020

Την άμεση επιχορήγηση μέσω κρατικής ενίσχυσης για την στήριξη της οικονομίας τον τομέα της παραγωγής Ανθέων κατά την διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVΙD-19 προβλέπει εγκύκλιος…

Σοκαριστική η πρόταση της Κομισιόν για την ΚΑΠ 2021-2027: “Κόπηκαν” 60 δισ. ευρώ!
Αγροτικά Νέα
73 views
Αγροτικά Νέα
73 views

Σοκαριστική η πρόταση της Κομισιόν για την ΚΑΠ 2021-2027: “Κόπηκαν” 60 δισ. ευρώ!

agrotesadmin - 28 Μαΐου 2020

Το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα σήμερα κατά την ανακοίνωση του προτεινόμενου από την Κομισιόν πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (προϋπολογισμού) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2021-2027. Πριν την…

Παράταση για τις εισφορές του ΕΛΓΑ του 2019
Αγροτικά Νέα
25 views
Αγροτικά Νέα
25 views

Παράταση για τις εισφορές του ΕΛΓΑ του 2019

agrotesadmin - 27 Μαΐου 2020

Παράταση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το 2019 έως τις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ. Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία καταβολής ειδικής εισφοράς…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category