0 Shares 318 Views
00:00:00
28 Feb

Παράθυρο παράτασης των 120 δόσεων για αγρότες με τον νέο αναπτυξιακό

4 Σεπτεμβρίου 2019
318 Views

Μπορεί η προθεσμία της ρύθμισης των 120 δόσεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει παράταση, όμως στην πράξη ανοίγει ένα παράθυρο για όσους οφειλέτες έχουν προβλήματα με τις βεβαιωμένες οφειλές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για το υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα δίνει ευκαιρία συμπληρωματικής αίτησης σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες στην περίπτωση που οι οφειλές του 2018 προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ δεν έχουν βεβαιωθεί.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του 2019, και στην συνέχεια, μόλις διαβιβαστούν όλες οφειλές για το 2018, θα υποβληθεί δεύτερη αίτηση.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που θα ρυθμίζονται με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο:

-Θα περιληφθεί διάταξη για τους απλήρωτους εργαζόμενους. Με παλαιότερη διάταξη του 2017 είχε προβλεφθεί πως η μη καταβολή των δεδουλευμένων για αξιόλογο διάστημα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και δίνει τη δυνατότητα στον απλήρωτο εργαζόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας. Με την προωθούμενη νέα διάταξη το « αξιόλογο» αυτό διάστημα ορίζεται στους δύο μήνες.

-Επίσης , με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, μια εταιρία που κινδυνεύει με λουκέτο θα μπορεί να αποκλίνει από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων. Η νέα διάταξη θα προβλέπει δηλαδή την θέσπιση ρήτρας εξαίρεσης από τους κλαδικούς μισθούς με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο οι αμοιβές δε θα κατρακυλούν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Την ανάγκη να θεσπιστεί η ρήτρα εξαίρεσης είχε επισημάνει το ΔΝΤ αλλά και ο ΣΕΒ.

– Θα προβλέπεται η αύξηση κατά 10% του κόστους της υπερωρίας για κάθε ώρα έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης. Η αύξηση θα επιβαρύνει τον εργοδότη και αντίστοιχα θα ενισχύει το ημερομίσθιο του εργαζόμενου για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η επιβάρυνση θα λειτουργεί ως αντικίνητρο ώστε ο εργοδότης να κρίνει περισσότερο συμφέρουσα την πρόσληψη με πλήρη απασχόληση. Αν ο εργοδότης αρνείται να συμμορφωθεί, ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά το αυξημένο ημερομίσθιο.

-Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Αναμένεται να καθιερωθεί ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον σκηνές βιαιοπραγίας για την νομιμοποίηση των συνέδρων , όπως αυτές που σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα. Με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα πιστοποιείται ότι το μέλος του σωματείου φέρει την ιδιότητα του εργαζόμενου και δεν είναι συνταξιούχος η μέλος σωματείου «σφραγίδα».

-Μητρώο θα ισχύσει και για τις οργανώσεις των εργοδοτών. Παράλληλα με έξοδα του εργοδότη θα δημιουργείται μια ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των σωματείων.

-Επίσης, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως και η λήψη αποφάσεων , με προεξέχουσα τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη απεργίας. Ο συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μελών των οργανώσεων.

-Άλλη διάταξη θα προσδίδει νέες δυνατότητες στο σύστημα Εργάνη ώστε να λειτουργεί ως πολυεργαλείο που θα ελέγχει ποιες ώρες έχει δηλωθεί ο εργαζόμενος ότι θα δουλέψει και πόσο συχνά αυτό αλλάζει , γεγονός που κινεί την υποψία ότι υποκρύπτεται υποδηλωμένη εργασία.

-Επίσης η Εργάνη θα «βλέπει» πλέον όσους αμείβονται με εργόσημο. Με την προωθούμενη διάταξη, οι εργοδότες θα υποχρεωθούν, καθώς εκδίδουν το εργόσημο στο ταμείο της τράπεζας η ηλεκτρονικά, να δηλώνουν τα στοιχεία του εργαζόμενου που απασχολούν. Με τη μηχανογραφική διασύνδεση , θα μπλοκάρεται η καταβολή επιδομάτων ,όπως είναι το επίδομα ανεργίας για τα άτομα που αμείβονται με εργόσημο.

Με άλλη διάταξη θα μπαίνει και πάλι στοπ στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων αν δεν έχουν προηγουμένως καταβληθεί η ρυθμιστεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

You may be interested

Παράταση ενστάσεων για Σχέδια Βελτίωσης ανά περιφέρεια
Αγροτικά Νέα
5 views
Αγροτικά Νέα
5 views

Παράταση ενστάσεων για Σχέδια Βελτίωσης ανά περιφέρεια

agrotesadmin - 28 Φεβρουαρίου 2020

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, όπως ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου, με κύριο γνώμονα την πληρότητα της υποβολής αιτημάτων ενδικοφανούς προσφυγής που αφορά το υπομέτρο…

Ποιοι μένουν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης
Αγροτικά Νέα
94 views
Αγροτικά Νέα
94 views

Ποιοι μένουν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης

agrotesadmin - 27 Φεβρουαρίου 2020

Την απόρριψη των δικαιούχων συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, από την εξισωτική αποζημίωση του 2019 καταγγέλλουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Παράλληλα ζητούν να επανέλθει η κανονικότητα,…

Πληρώθηκαν αγροτικές υποδομές, νέοι γεωργοί και δασώσεις
Αγροτικά Νέα
76 views
Αγροτικά Νέα
76 views

Πληρώθηκαν αγροτικές υποδομές, νέοι γεωργοί και δασώσεις

agrotesadmin - 24 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι πλήρωσε δικαιούχους ανειλημμένων υποχρεώσεων και ειδικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή έγινε το διάστημα από 19/02/2020 έως 20/02/2020 και αφορά 95 δικαιούχους. Το σύνολο…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category