0 Shares 942 Views
00:00:00
03 Apr

Στα 80 εκατ. η β’ προκήρυξη της Βιολογικής Γεωργίας

8 Φεβρουαρίου 2018
942 Views

Από τα 220 εκ στα 80 εκ μειώθηκε το διαθέσιμο κονδύλι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την δεύτερη προκήρυξη του μέτρου της βιολογικής γεωργίας. Στην πρώτη προκήρυξη που είχε προηγηθεί είχαν μόνο όσοι είχαν ποσοστό ή όλη την εκμετάλλευση σε περιοχές Natura. Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει να προκηρυχθεί το μέτρο σύμφωνα με δηλώσεις αλλά και την επιστολή του προέδρου της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών, ο οποίος αναφέρει πως ρωτώντας στελέχη του ΥπΑΑΤ σχετικά με το πού πήγαν τα χρήματα δεν υπήρχε ξεκάθαρη απάντηση. Δήλωσε ακόμη: «Πρέπει να καταλάβουν, ότι αυτά που δικαιούνται οι αγρότες θα πρέπει να τα παίρνουν και ότι οφείλουν θα τα δώσουν»

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Μετά τις συνεχείς επισκέψεις μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσπαθώντας να βρούμε πού πήγαν τα χρήματα από τη 2η προκήρυξη βιολογικής γεωργίας που αφορά τις νέες καλλιέργειες, οι οποίες μπαίνουν πρώτη φορά με χρηματική ενίσχυση των βιοκαλλιεργητών – αγροτών, κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα στον αέρα και τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πενταετία που τρέχει για το καινούριο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας για τα έτη 2017 – 2021 διαθέτει 660 εκατομμύρια ευρώ ως εξής:

α) 220 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στη φυτική παραγωγή (περιοχές Natura),

β) 220 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στη βιολογική κτηνοτροφία,

γ) 220 εκατομμύρια ευρώ στη β΄ προκήρυξη που αφορά τις νέες καλλιέργειες.

Αυτά τα ποσά δόθηκαν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τα διαχειριστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το γραφείο του κ. Κασίμη, γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Όσον αφορά το α και β το πρόγραμμα έχει τρέξει με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Όσο για το γ σας ενημερώνουμε ότι στην προτελευταία συνάντησή μας στη Βουλή με τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Τσιρώνη, μας είπε ότι το ποσό των 220 εκατομμυρίων ευρώ μειώθηκε στα 103 εκατομμύρια ευρώ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προηγούμενου προγράμματος.

Στην τελευταία συνάντησή μας με τον κ. Τσιρώνη στις 17 Ιανουαρίου 2018 το μειωμένο ποσό των 103 εκατομμυρίων μειώθηκε κι άλλο στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη προκήρυξη να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, διότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί και προφανώς πιστεύουμε ότι κάποιοι στο υπουργείο το επιδιώκουν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ισχυρίζονται ότι το υπόλοιπο ποσό από τα 220 εκατομμύρια πήγε στο προηγούμενο γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τα Βιολογικά.

Σε ότι αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα 2011-2016 γνωρίζουμε ότι τα χρήματα περίσσεψαν από διάφορες αιτίες και λόγους, π.χ. από ποινές από λάθη κωδικών, ποινές από λανθασμένη δήλωση ΟΣΔΕ, ποινές από λάθη μελετητών κ.τ.λ.

Εμείς ρωτούμε πού πήγαν τα χρηματικά ποσά που κρατήθηκαν λόγω ποινών;

Αν ισχύει σύμφωνα με το υπουργείο το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ περίπου (το ακριβές ποσό δεν το γνωρίζουμε), γιατί να τα διαθέσουν από τη 2η προκήρυξη και να μη διατεθούν από το σύνολο του προγράμματος που αφορά και το πρόγραμμα natura και τη βιολογική κτηνοτροφία και όχι αποκλειστικά από τις νέες καλλιέργειες.
(Αν και πιστεύουμε ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν στις παραπάνω δράσεις αλλά σε άλλες εκτός βιολογικών).

Ύστερα από όλα αυτά: Ζητούμε να επιστρέψουν τα χρήματα στη Δεύτερη Προκήρυξη από όπου κι αν τα έχουν διαθέσει και να τρέξει το πρόγραμμα διότι έχει ήδη καθυστερήσει!

Η Ενωση Βιοκαλλιεργητών Νομού Σερρών δεν θα επιτρέψει να χαθούν χρήματα της Ευρωπαϊκής ένωσης που αφορούν την ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.»

You may be interested

Κομισιόν: Μεγαλύτερη προκαταβολή του τσεκ – Θα μπορεί να πληρωθεί από τα μέσα Οκτωβρίου
Αγροτικά Νέα
101 views
Αγροτικά Νέα
101 views

Κομισιόν: Μεγαλύτερη προκαταβολή του τσεκ – Θα μπορεί να πληρωθεί από τα μέσα Οκτωβρίου

agrotesadmin - 3 Απριλίου 2020

Από 50% στο 70% αύξησε τη δυνατότητα προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χθεσινή ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι τα χρήματα θα μπορούν να…

Αντιδράσεις για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ
News
280 views
News
280 views

Αντιδράσεις για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ

NewsRoom - 1 Απριλίου 2020

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για άνοιγμα του ΟΣΔΕ εν όψη απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πολλοί είναι εκείνοι που επικροτουν την κίνηση καθώς όπως λένε…

ΕΛΓΑ: Νέα πληρωμή σε 9.952 αγρότες
Αγροτικά Νέα
97 views
Αγροτικά Νέα
97 views

ΕΛΓΑ: Νέα πληρωμή σε 9.952 αγρότες

agrotesadmin - 1 Απριλίου 2020

Καταβάλλονται σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου, συνολικά 22 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 9.952 δικαιούχους, αγρότες, ασφαλισμένους του. Το ακριβές ποσό ανέρχεται σε 22.001.409 ευρώ και, όπως τόνισε…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category