0 Shares 290 Views
00:00:00
09 Apr

Στη Royal Sugar δύο ζαχαρουργεία της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες

7 Νοεμβρίου 2019
290 Views

Στα «κάγκελα» οι τευτλοπαραγωγοί που προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ, ζητώντας διευκρινίσεις για τη συμφωνία – Συναντιούνται αύριο με εκπρόσωπο της Royal Sugar

Μπορεί χτες το βράδυ να έπεσαν οι υπογραφές για τη μίσθωση στην εταιρία Royal Sugar, δύο μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες για 28 μήνες, αλλά η αναταραχή δεν λέει να κοπάσει και οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν σε στάση αναμονής.

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΒΖ, Τράπεζας Πειραιώς, Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών και Royal Sugar, οι παραγωγοί προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της βιομηχανίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία Αθανάσιος Πίππας, ζητούν από την εταιρεία εγγυήσεις για την αποπληρωμή του προϊόντος που θα παραδώσουν στη Royal Sugar. Αύριο οι τευτλοπαραγωγοί θα συναντηθούν με εκπρόσωπο της Royal Sugar και θα θέσουν στην εταιρεία μια σειρά από ζητήματα.

«Θέλουμε διευκρινίσεις και εγγυήσεις για την τιμή, τον τρόπο πληρωμής του προϊόντος, πώς θα γίνουν η συγκομιδή και η παράδοση των ζαχαρότευτλων» τόνισε ο κ. Πίππας και πρόσθεσε: «Με βάση τα όσα ακούγονται, ο μισθωτής θα παραλάβει τα τεύτλα μας και θα τα διαθέσει για βιοαέριο και ζωοτροφές και όχι για την παραγωγή ζάχαρης, αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Ποιος θα την καλύψει;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ αποφάσισε ομόφωνα να ανάψει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης, έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον χάρτη της παραγωγής ζάχαρης».
royal_sugar.jpg

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, έκανε λόγο για μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. «Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό, κ. Γεωργιάδη, όπως και τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Σκρέκα, τον κ. Βορίδη και την κ. Αραμπατζή. Επίσης, την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Έχουμε δέσει πλέον και θα πορευτούμε μαζί τα επόμενα χρόνια» επισήμανε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει η συμφωνία μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, ο εκμισθωτής πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους τευτλοκαλλιεργητές για να παραλάβει τη σοδειά τους κι εκείνοι να τις καταθέσουν στο ΟΣΔΕ για να λάβουν τις επιδοτήσεις, το τσεκ και τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που δικαιούνται και έχουν εγκριθεί. Επίσης, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των δύο εργοστασίων, αφού, όμως, γίνει καταμέτρηση του πάγιου εξοπλισμού. Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν με μεγάλη ταχύτητα για να προλάβουν οι τευτλοκαλλιεργητές την περίοδο συγκομιδής και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με φαινόμενα προηγούμενων ετών, όταν τα τεύτλα σάπισαν αμάζευτα στα χωράφια τους.
Ελληνική επιχείρηση

Η Royal Sugar ABEE ιδρύθηκε το 2013, είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που απασχολεί μόνιμα 42 άτομα και δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων, με έμφαση στη μεταποίηση και την εμπορία ζάχαρης και αλεύρων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια

Στο διάστημα λειτουργίας της, η εταιρεία έχει επιδείξει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κύκλος εργασιών της Royal Sugar ABEE για το 2018 ήταν 35 εκατ. ευρώ. H εταιρεία έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα από τους βασικούς «παίκτες» στην ελληνική αγορά ζάχαρης, κερδίζοντας εμπιστοσύνη και καταγράφοντας ήδη μερίδιο αγοράς της τάξης του 30%.

thessaliatv.gr

You may be interested

Άνοιξε ο δρόμος από την Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ σε μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις
Αγροτικά Νέα
75 views
Αγροτικά Νέα
75 views

Άνοιξε ο δρόμος από την Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ σε μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις

agrotesadmin - 9 Απριλίου 2020

Άμεσες επιχορηγήσεις, εισφορές μετοχικού κεφαλαίου, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές ύψους έως και 100.000 EUR σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή γεωργικό τομέα, περιλαμβάνουν οι δυνατότητες καθεστώτος…

Πότε θα πληρωθεί το πριμ αιγοπρόβειου και πότε για το βόειο κρέας
Αγροτικά Νέα
84 views
Αγροτικά Νέα
84 views

Πότε θα πληρωθεί το πριμ αιγοπρόβειου και πότε για το βόειο κρέας

agrotesadmin - 8 Απριλίου 2020

Στα τέλη Απριλίου εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα είναι δυνατή η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας, ενώ η…

Ανοικτή έως 15 Μαΐου η εφαρμογή Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020
Αγροτικά Νέα
62 views
Αγροτικά Νέα
62 views

Ανοικτή έως 15 Μαΐου η εφαρμογή Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020

agrotesadmin - 8 Απριλίου 2020

Ανοικτή είναι από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category