0 Shares 553 Views
00:00:00
09 Apr

Στον έλεγχο της Δέλτα περνά το 44% της ΜΕΒΓΑΛ, με πολλές οφειλές σε κτηνοτρόφους

3 Ιουνίου 2016
553 Views
Στον έλεγχο των Μαίρης Χατζάκου και της Δέλτα Τροφίμων περνά η ΜΕΒΓΑΛ και παραμένει σε ελληνικά χέρια, βάσει των αποφάσεων της χθεσινής γενικής συνέλευσης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους παλιούς μετόχους κατά 10 εκατ. ευρώ. Ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοπαραγωγοί που προμηθεύουν την εταιρία παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξη μήνες σύμφωνα με το paseges.gr.

Σύμφωνα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πλευρά της οικογένειας Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου δεν θα συμμετέχει στην αύξηση και θα πουλήσει το μερίδιό της (43%) στη Δέλτα, ενώ η πλευρά Συμεωνίδη παραμένει, αλλά με μειωμένο -μετά την αύξηση κεφαλαίου- ποσοστό, καθώς δεν πρόκειται να συμμετέχει στην αύξηση.

 

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή Γ.Σ. δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 7 εκατ. ευρώ η κα Μαίρη Χατζάκου και με 3 εκατ. ευρώ η Δέλτα Τροφίμων, η οποία σήμερα διαθέτει το 14,8% της Μεβγάλ. Ο κ. Παπαδάκης -ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που στη χθεσινή Γ.Σ. ψήφισε υπέρ της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τη συμμετοχή των ξένων funds Sankaty και Bartons- θα πουλήσει το σημερινό ποσοστό του (43%) στη Δέλτα, υλοποιώντας -όπως δήλωσε – επί της ουσίας το παλιό μεταξύ τους συμφωνητικό και θα αποχωρήσει πλήρως από την εταιρεία (και από το μετοχικό κεφάλαιο και από τη διοίκηση).

 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι πλευρές της κυρίας Μαίρης Χατζάκου και της Δέλτα Τροφίμων αναμένεται να έχουν ποσοστά της τάξης του 44% έκαστη, ενώ η πλευρά Συμεωνίδη θα παραμείνει μεν στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά λόγω της μη συμμετοχής του στην ΑΜΚ με μειωμένο ποσοστό, της τάξης του 12%-13%.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή θα καλύψει σταδιακά τις υποχρεώσεις της εταιρείας και θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της ρευστότητας. Οι μέτοχοι που συμμετέχουν, Δέλτα και οικογένεια Χατζάκου, επενδύουν κεφάλαια στοχεύοντας στην αναπτυξιακή πορεία της Μεβγάλ, ενώ «η διοίκηση θα εντείνει την προσπάθειά της για εξυγίανση της εταιρείας». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία από την ΑΜΚ ποσό της τάξης των 3 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για να εξοφληθεί δάνειο του fund Sankaty, ενώ επίσης θα επιδιωχθεί αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας.

 

Η απόφαση για την ΑΜΚ λήφθηκε με ποσοστό μεγαλύτερο του 72% των μετόχων και συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν η οικογένεια Χατζάκου, η Δέλτα και η οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου, ενώ η οικογένεια Συμεωνίδη απείχε. Ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής και μοναδικός υπέρμαχος της «άλλης οδού», δηλαδή της στρατηγικής συνεργασίας με τα ξένα funds, ανέφερε στη «Ν» ότι ψήφισε θετικά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διότι χωρίς τη δική του ψήφο δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η λήψη της απόφασης.

 

Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερόμενο παλιό προσύμφωνο εξαγοράς από τη Δέλτα Τροφίμων του 43% της Μεβγάλ, που κατέχει η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, είχε συναφθεί στα τέλη του Απριλίου του 2014, με τίμημα που δεν ξεπερνούσε τότε τα 4,5 εκατ. ευρώ και αυτό προβλεπόταν να καταβληθεί μετά από εξόφληση υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ προς τη Δέλτα και άλλες προϋποθέσεις.

You may be interested

Άνοιξε ο δρόμος από την Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ σε μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις
Αγροτικά Νέα
65 views
Αγροτικά Νέα
65 views

Άνοιξε ο δρόμος από την Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις έως 100.000 ευρώ σε μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις

agrotesadmin - 9 Απριλίου 2020

Άμεσες επιχορηγήσεις, εισφορές μετοχικού κεφαλαίου, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές ύψους έως και 100.000 EUR σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή γεωργικό τομέα, περιλαμβάνουν οι δυνατότητες καθεστώτος…

Πότε θα πληρωθεί το πριμ αιγοπρόβειου και πότε για το βόειο κρέας
Αγροτικά Νέα
83 views
Αγροτικά Νέα
83 views

Πότε θα πληρωθεί το πριμ αιγοπρόβειου και πότε για το βόειο κρέας

agrotesadmin - 8 Απριλίου 2020

Στα τέλη Απριλίου εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι θα είναι δυνατή η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας, ενώ η…

Ανοικτή έως 15 Μαΐου η εφαρμογή Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020
Αγροτικά Νέα
58 views
Αγροτικά Νέα
58 views

Ανοικτή έως 15 Μαΐου η εφαρμογή Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης 2020

agrotesadmin - 8 Απριλίου 2020

Ανοικτή είναι από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category