0 Shares 1434 Views
00:00:00
06 Aug

Συνέντευξη της Κατερίνας Σκαρλάτου, διευθύντριας του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ)

22 Δεκεμβρίου 2018
1434 Views

Συνέντευξη στην Ιουλία Χατζηγιαννίδου

Ακόμα ένας δύσκολος χρόνος φτάνει στο τέλος του. Ένας χρόνος με ανατροπές, με πολιτικές εξελίξεις ο οποίος λογικά σε όλους μας θα μας μείνει αξέχαστος. Το έτος του 2018 άφησε το στίγμα του και στον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων με τα πολυπόθητα Σχέδια Βελτίωσης και την δυσλειτουργικότητα τους. Ο κλάδος αυτός δεν αποτελείτε μόνο από τις εταιρίες που εισάγουν τα μηχανήματα αλλά και από τον Σύνδεσμο των Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων Είναι το σύνολο των εισαγωγέων σε ένα πρόσωπο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία τους αλλά και έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή να δώσει λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Σε συνεργασία με την Διευθύντρια του ΣΕΑΜ την κυρία Σκαρλάτου Κατερίνα, την οποία την ευχαριστούμε για την άμεση προσφορά της και συνεργασία της, θα δώσουμε μια μικρή γεύση του ρόλου του συνδέσμου αλλά και μια άποψη για τον αγροτικό χώρο.

Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ)

  • Ποιος είναι ο ρόλος του συνδέσμου και ποια είναι η ιστορία του;

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) ιδρύθηκε το 1945 και είναι ένας από τους παλαιότερους Συνδέσμους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αριθμεί περίπου 50 μέλη – εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, εμπορία ή αντιπροσώπευση γεωργικών, κτηνοτροφικών, δασικών και γενικώς μηχανημάτων και εξοπλισμού του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα.

Από τη σύστασή του μέχρι και σήμερα, ο Σύνδεσμος δεν έχει σταματήσει να υποστηρίζει με δυναμισμό και συνέπεια τα συμφέροντα του κλάδου και των Μελών του, αλλά και γενικότερα του αγροτικού πληθυσμού, προσπαθώντας μεταξύ άλλων, να αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση, το πόσο σημαντική είναι η εκμηχάνιση και πώς το επίπεδό της μπορεί να επηρεάσει το εισόδημα, τις συνθήκες εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια και κατ’ επέκταση το βιοτικό επίπεδο του αγρότη.

  • Ποιος είναι ο τωρινός πρόεδρος;

Ο Σύνδεσμος διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση των μελών του, ανά τριετία. Από το 2013 έως και σήμερα Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Σάββας Μπαλουκτσής, ο οποίος πήρε την σκυτάλη από τον Δημήτριο Εσκιάδη. Πριν από τους προαναφερθέντες και για πολλά χρόνια υπήρξε Πρόεδρος του ΣΕΑΜ ο αείμνηστος Παύλος Κοντέλλης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας, ξεκινώντας από τα χωριά της Θεσσαλίας και διαδίδοντας σε όλη την Ελληνική επικράτεια, την ιδέα αλλά και την σημασία της εκμηχάνισης.

  • Ποια είναι η εικόνα των γεωργικών μηχανημάτων στην χώρα και τι πρόκειται να αλλάξει στα επόμενα χρόνια;

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΑΜ αλλά και σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ προ 6ετίας, τα γεωργικά μηχανήματα στην Ελλάδα, ελκυστήρες και παρελκόμενα, υστερούν τόσο σε αριθμό, όσο, κυρίως, σε παλαιότητα και κατ΄ επέκταση σε τεχνολογικό επίπεδο, συγκριτικά με ανταγωνιστικές χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και άλλες.

Ο εθνικός στόλος απαριθμεί περί τα 150.000 τρακτέρ σε λειτουργία, αριθμός που θεωρείται μικρός σε σχέση με τον αριθμό των καταγεγραμμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Επίσης, η αγορά των τρακτέρ στην Ελλάδα είναι συνεχώς φθίνουσα τα τελευταία χρόνια. Το 2017 πουλήθηκαν 839 τρακτέρ έναντι 1.120 το 2016, 1.491 το 2015 και 1.817 το 2014. Έχουμε δηλαδή μείωση της αγοράς κατά 54% σε σχέση με την τελευταία χρονιά που είχαμε υλοποίηση προγραμμάτων. Στο σύνολο των 839 τρακτέρ, τα 629, ποσοστό 75% ήταν δενδροκομικά τρακτέρ, κατά κανόνα χαμηλής αξίας και κατασκευής Τουρκίας ή Ινδίας. Αυτό βέβαια είχε και σαν αποτέλεσμα να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο τζίρος των μελών του ΣΕΑΜ και να μειωθούν δραματικά τα περιθώρια κέρδους στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να επιβιώσουν.

Ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη μέση ηλικία των τρακτέρ, περίπου 26 ετών, αριθμός απαγορευτικός για ένα παραγωγικό μηχάνημα, ενώ 1 στα 2 τρακτέρ είναι ηλικίας 26-40 ετών

Απαντώντας στο β’ σκέλος της ερώτησής σας σχετικά με το τι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια θα έλεγα ότι τα Σχέδια Βελτίωσης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην τόνωση της αγοράς και να είναι μια σημαντική ανάσα για τους αγρότες, αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ωστόσο, ο τρόπος που η Πολιτεία διαχειρίζεται τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα φέρνουν συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι αγρότες – επενδυτές περιμένουν τα ΣΒ που κατά κανόνα καθυστερούν πολύ μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται, συνεχίζοντας να κάνουν τις αγροτικές εργασίες με τα παλαιά τους μηχανήματα. Από την άλλη και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται απόλυτα από αυτά και επομένως όποιες καθυστερήσεις, αστοχίες της Πολιτείας και προβλήματα, επηρεάζουν καθοριστικά τον βαθμό επιβίωσής τους, γεγονός που μόνο υγιές δεν μπορεί να θεωρηθεί.

  • Σε ποιο ποσοστό εφαρμόζεται η γεωργία ακριβείας;

Η Γεωργία ακριβείας είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να μειώσει κάθετα τις εισροές σε μια αγροτική εκμετάλλευση. Ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε διαφορετικό βαθμό βέβαια από χώρα σε χώρα. Τα αποτελέσματα είναι πράγματι εντυπωσιακά. Τα συστήματα γεωργίας ακριβείας μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος σε όλες τις φάσεις της γεωργικής παραγωγής. «Σήμερα, η εφαρμογή στη χώρα μας είναι σε «εμβρυακή φάση» και αυτό γίνεται με πρωτοβουλίες, γνώσεις και μεράκι περιορισμένου αριθμού επιχειρηματιών – αγροτών. Ο πολυτεμαχισμός του κλήρου είναι ένας βασικός παράγοντας που λειτουργεί αρνητικά τόσο στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας, όσο και στην ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας γενικότερα. Ευελπιστούμε ότι κάποτε στο μέλλον θα έχει και στην Ελλάδα ουσιαστική εφαρμογή αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας.

  • Όσο αφορά την εκπαίδευση , είναι σημαντικό να εκπαιδεύεται ο αγρότης; Υστερούν σε κάποια σημεία σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες; Ο ΣΕΑΜ αντιμετωπίζει προβλήματα και ποια είναι η βοήθειά του;

Είναι γνωστό ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει πολλές αδυναμίες, με αποτέλεσμα οι εξειδικευμένες σχολές γεωργικών μηχανημάτων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ να υπολείπονται σημαντικά των άλλων χωρών. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των αγροτών, στην επιλογή, τον τρόπο καλλιέργειας και τον τρόπο προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την γνώση και την ενημέρωση. Επιπλέον, είναι καθοριστικό να γνωρίζουν οι Έλληνες αγρότες – κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι Ευρωπαίοι – ότι βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας σημαίνει μείωση του κόστους των προϊόντων. Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, η οποία μειώνει το κόστος παραγωγής.

Είναι εκπληκτικό πώς μειώνεται το κόστος των εισροών με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, ειδικά αυτών που είναι συμβατά με την Γεωργία Ακριβείας. Και για να μη «χανόμαστε» μόνο σε αριθμούς για εισροές, εκροές κλπ, η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, επιπλέον, κάνει τη ζωή των αγροτών πιο ανθρώπινη, εξασφαλίζει πολιτισμένες συνθήκες εργασίας, περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του από ό,τι στο χωράφι και συμβάλλει στον περιορισμό της ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Παράλληλα η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα, ιδιαίτερα στους νέους αγρότες, για να ασχοληθούν με δυναμικές καλλιέργειες αλλά και την τυποποίηση και εμπορία καινοτόμων προϊόντων και να άρει τα αντικίνητρα (π.χ. φορολογικές, ασφαλιστικές εισφορές) που καθιστούν το αγροτικό επάγγελμα λιγότερο προσοδοφόρο. Ιδιαίτερα σημαντική αλλά και αναγκαία, θεωρείται η παροχή φορολογικών κινήτρων, για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Τόσο ο ΣΕΑΜ όσο και τα μέλη του έχουν προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν και συνεχίζουν να το κάνουν να υποστηρίζουν τον Έλληνα αγρότη διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, επιδείξεις μηχανημάτων, κλαδικές εκθέσεις με απώτερο στόχο να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ο εμπλουτισμός της διδακτέας ύλης και η έμφαση στην εκπαίδευση στα γεωργικά μηχανήματα, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΑΜ προς την Πολιτεία.

  • Οι αγρότες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στον σύνδεσμο όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα;

Οι κύριες δραστηριότητές του ΣΕΑΜ περιλαμβάνουν διατύπωση και εισήγηση προτάσεων και λύσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς της Πολιτείας στα θέματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν τον κλάδο, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητάς του είναι η διοργάνωση ημερίδων, εκδηλώσεων τόσο για τα μέλη του όσο και το ευρύ κοινό. Πολλές φορές μάλιστα ο ΣΕΑΜ γίνεται αποδέκτης παραπόνων των αγροτών – όπως π.χ έγινε πρόσφατα με τις καθυστερήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, ζητώντας από τον Σύνδεσμο να παρέμβει προς την Πολιτεία και να πιέσει για να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Με αυτή την έννοια μπορεί κάποιος αγρότης να απευθυνθεί στον Σύνδεσμο για θέματα όμως που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

  • Ποια θα είναι η μελλοντική εικόνα στον ελληνικό αγροτικό χώρο;

Είναι αλήθεια ότι ο πρωτογενής τομέας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ανάχωμα στην συνεχή πτωτική πορεία της Εθνικής μας Οικονομίας, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα ενδογενή προβλήματα του αγροτικού χώρου είναι πολλά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, τουλάχιστον 10ετίας, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προανέφερα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η μελλοντική εικόνα του Ελληνικού αγροτικού χώρου θα είναι αντάξια των δυνατοτήτων του και θα μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον για αειφόρο και ανταγωνιστική γεωργία.

Εκ μέρους του ΔΣ και όλης της οικογένειας του ΣΕΑΜ, εύχομαι ολόψυχα σε όλους Χρόνια Πολλά και ένα ευτυχισμένο και παραγωγικό 2019.

You may be interested

Εγκύκλιος με οδηγίες για την τρίμηνη παράταση διαμονής των μετακλητών εργατών γης
Αγροτικά Νέα
21 views
Αγροτικά Νέα
21 views

Εγκύκλιος με οδηγίες για την τρίμηνη παράταση διαμονής των μετακλητών εργατών γης

agrotesadmin - 5 Αυγούστου 2020

Με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρατείνεται για επιπλέον ενενήντα (90) ημέρες το όριο διαμονής των μετακλητών απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες. Το ζήτημα απασχολούσε έντονα,…

Συνάντηση για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστήματων ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγροτικά Νέα
44 views
Αγροτικά Νέα
44 views

Συνάντηση για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστήματων ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ

agrotesadmin - 3 Αυγούστου 2020

Στο πλαίσιο ενεργειών για την αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνάντηση εργασίας μεταξύ του Προέδρου…

Μετέωρα: Τα σχέδια για τον φετινό τρύγο
Αγροτικά Νέα
56 views
Αγροτικά Νέα
56 views

Μετέωρα: Τα σχέδια για τον φετινό τρύγο

agrotesadmin - 27 Ιουλίου 2020

Πολλά οινοστάφυλα θα μείνουν ατρύγητα φέτος; Το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό φοβούνται οι αμπελουργοί, καθώς ήδη έχουν λάβει τα πρώτα μηνύματα από τα οινοποιεία ότι σχεδιάζουν…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category